Hlavní obsah

Do letohrádku za císařem Rudolfem II.

Lidé jej znají zejména ve spojitosti s legendou o Golemovi z legendárního filmu Císařův pekař – Pekařův císař, kde jej ztvárnil Jan Werich trochu jako císaře popletu. Jaký ale ve skutečnosti byl císař římský, král český a markrabě moravský Rudolf II. Habsburský (1552–1612), přibližuje od soboty výstava v brněnském Letohrádku Mitrovských.

Foto: Letohrádek Mitrovských

Císař Rudolf v multimediální podobě ztvárněný Jiřím Werichem Petráškem

Článek

Koná se k 470. výročí jeho narození a 410. výročí úmrtí. Jde o unikátní multimediální expozici. Prozradí o něm různá tajemství. „Návštěvníky výstavou provede dokonce samotný digitálně oživený Rudolf II. Přiblíží jim své málo známé mládí a dobrodružnou cestu za vzděláním do Španělska a také unikátní sbírky umění, které po většinu života shromažďoval,“ řekl Právu za vedení letohrádku jeho správce Petr Lukas.

Pomocí hologramů se císař pochlubí i četnými symboly svého majestátu, tedy se všemi korunami, jimiž byl za svůj život korunován. A nebylo jich zrovna málo, protože byl nejen císařem římským, králem českým a moravským markrabětem, ale také uherským a chorvatským králem a rakouským vévodou. Byl sice Habsburk, pro své panování si však nevybral Vídeň, ale Prahu.

Hitem sezony jsou ferraty v Hluboké

Cestování

Výstavního Rudolfa II. na multivideomappingu zpodobnil utajovaný syn Jana Wericha, herec, dabér, moderátor, ale také ekonom a pedagog Jiří Werich Petrášek. O tom, že je synem Jana Wericha, se dověděl až po hercově smrti. Je mu velmi podobný.

Rudolf II. je známý tím, že jej fascinovala alchymie a okultní vědy. Mocnář stejně tak vášnivě obdivoval umění a sbíral nejrůznější rarity. V expozici je možné nahlédnout do kabinetu kuriozit a sbírky uměleckých děl nebo zjistit, jak fungovala renesanční alchymistická laboratoř. Mezi nejzajímavější exponáty patří preparovaná zvířata oděná do nejrůznějších kostýmů a sbírka mušlí.

Temné stránky života

Návštěvníci se dozvědí také o komplikovaném vztahu Rudolfa k bratrovi Matyášovi, údaje o jeho možných nevěstách a milenkách nebo to, že jeho syn Julius Caesar d’Austria brutálně zavraždil mladou dívku.

Jen málokdo ví, že Rudolf studoval sedm let na španělském královském dvoře v Madridu, kam doplul s 370 dvořany na 16 lodích, nebo že jindy přebohatá korunovační hostina a doprovodné slavnosti byly v Rudolfově případě výrazně skromnější než u jiných panovníků.

Loosův plzeňský skvost se znovu otevírá

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Letohrádek Mitrovských Brno

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám