Hlavní obsah

Nejvíce Čechům zdražila dovolená v tuzemsku a v Maďarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu dovolenkových destinací trápí, stejně jako Česko, vysoká inflace. Koruna ale naproti tomu výrazně proti některým měnám posílila. Kde si tedy Češi na dovolené nejvíc připlatí a naopak?

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Dovolená v tuzemsku podražila podle průzkumu o 17 procent.

Článek

Možná překvapivě z tohoto pohledu pro průměrnou rodinu představuje nejméně příhodnou dovolenkovou destinaci Maďarsko, kde si lidé proti loňsku v průměru navíc připlatí téměř třetinu. Konkrétně podle propočtu společnosti Cyrrus dají o 28,4 procenta více.

Podle analýzy hned po Maďarsku nejvíce zdražila dovolená v Česku. Meziročně je o 17 procent dražší. V Polsku ceny vzrostly o více než 15 procent a v Chorvatsku skoro o desetinu.

U jednotlivých vybraných potravin v Maďarsku je znát opravdu velký skok. Například kilo kávy v obchodě v Budapešti loni stálo 1300, teď stojí 2400 forintů. I tak je to ovšem pro našince slušná cena, okolo 154 korun. Mléko proti loňsku zdražilo z 250 na 450 forintů (29 Kč). Langoš se smetanou a sýrem u stánku zdražil z 500 na 1250 forintů (80 korun).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Balatonská pláž u Zamárdi v plné sezóně

V Chorvatsku půllitr točeného piva aktuálně vyjde v přepočtu na 90 korun, hamburger u stánku na 360 korun. Za jídlo si restaurace u pláže většinou svorně účtují okolo 40 eur (950 korun). Ceny kopečku zmrzliny se v Dubrovníku liší podle místa, od 1,30 až do čtyř eur (95 Kč).

Nepodražilo Švédsko ani Malta

Naopak téměř beze změny v cenách je pro rodiny ne tolik frekventovaná dovolená v Irsku, kde si cestovatelé připlatí sotva půl procenta. Levněji může být proti loňsku i ve Švédsku a na Maltě, a to o 2,8, respektive 6,6 procenta, ukázala analýza.

Inflace se pro rekreanty odvíjí i od jejich konkrétního nákupního chování. Záleží, za co nejčastěji utrácejí, proto analýza uvádí různé modelové příklady.

Například bezdětný pár pocítí v Maďarsku meziročně o 25,8 procenta vyšší ceny. V Česku narazí na inflaci 15,7 procenta, v Polsku 13,2 a v Chorvatsku 12,2 procenta. Výrazný propad cen hlásí podle analýzy Švédsko, a to 5,8 procenta.

KVÍZ: Znáte nejkrásnější světové pláže?

Cestování

Ani modelovému případu dobrodruha, tedy aktivního samotáře, analýza nedoporučuje ve vztahu k inflaci Maďarsko. Samotný cestovatel tam letos utratí o 27,5 procenta víc než loni. S odstupem pak v jeho případě následuje Polsko se zdražením 10,9 procenta, Česko s 5,4 procenta a Slovensko se 4,9 procenta.

Levněji vyjde cestování v Portugalsku, o 8,3 procenta, a v Irsku, o 10,7 procenta.

Se zdražením je nutné počítat i v oblíbeném Bulharsku, které se potýká s podobně vysokou inflací jako Česko. Také platí, že v tamních restauracích jsou ceny porovnatelné s tuzemskými, ale nápoje stojí o něco méně.

Podobně vysoko jako v Česku jsou i ceny v čím dál populárnější Albánii. To se ovšem týká hlavních turistických oblastí. Mimo ně je výrazně levněji, což ostatně platí i v mnoha jiných destinacích.

Velké slevy nečekejte

Mezi oblíbená odpočinková místa patří i Egypt nebo Turecko. Egyptská libra se od minulého roku propadla vůči koruně o 42 procent, turecká lira o 30 procent. Zároveň ale obě tyto země trápí pádivá inflace, v Turecku byla v květnu 39,59 procenta a v Egyptě 30,6 procenta.

Tyto faktory se tudíž při nákupu běžného zboží jako ovoce či oblečení na tržišti do značné míry vyruší.

Levné jídlo jako kebab v turecké restauraci stojí teď okolo 100 tureckých lir, což odpovídá sto korunám. Aktuální kurz liry je jedna česká koruna, což se dobře počítá. Čtyři roky zpátky stála lira pět korun. Tříchodové menu pro dva v lepší restauraci nyní pořídíte kolem 450 lir, což je příjemná cena.

Ač se může zdát, že extrémní oslabení turecké liry a egyptské libry má velký vliv na ceny v těchto oblíbených destinacích, realita je jiná. V resortech, hotelech a jiných ubytovacích zařízeních platí výrazně odlišné ceny od zbytku země a velmi často jsou uváděny v měnách jiných zemí, jako je dolar a euro.

„Tyto ceny jsou pak běžně podstatně vyšší a oficiální statistiky jednotlivých zemí je neodrážejí,“ upozornil analytik trhů zahraničních měn společnosti Roklen Kryštof Král.

Slunce, písek a styl: nejžhavější plážové doplňky letošního léta

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám