Hlavní obsah

Nejvíc cool ulici světa mají u protinožců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

High Street v australském Melbourne je nejvíc cool ulicí světa. Prvenství jí udělil mezinárodní magazín Time Out, jenž hodnocení zakládá na anketě mezi obyvateli jednotlivých měst, ale také samotnými novináři a přispěvateli. Evropa si v žebříčku, který čítá celkem 30 zástupců, připsala hned devět položek.

Foto: Profimedia.cz

Prvenství putuje do Melbourne.

Článek

Na melbournské High Street vyzdvihuje magazín především to, že si na ní své místečko vybere naprosto každý. Je kosmopolitní, divoká, pestrá i barevná. K dostání tu jsou třeba portugalské košíčky se žloutkovým krémem pasteis de nata, lokální vína, návštěvníci tu ale klidně mohou protancovat celou noc nebo vyrazit na nějaký nezávislý snímek do místního artového kina.

„Jde o ulici, kde obchůdky a trendy kavárny stojí hned vedle food trucků. Nechceme, aby to znělo jako klišé, ale tady si skutečně vybere každý,“ píše magazín.

Druhým zástupcem v žebříčku je Hollywood Road, která se navzdory svému názvu nenachází v Los Angeles, ale v Hongkongu. Time Out ji popisuje jako místo, kde v poslední době vzniká celá řada nových žhavých podniků, ať už restaurací, barů, nebo svébytných nezávislých obchodů. Ulice je proslulá i pro své pouliční umění, na řadě budov se nacházejí nástěnné malby či graffiti.

Nejlepší světovou metropolí je pro letošní rok New York. Praha ostrouhala

Cestování

Třetí příčka putuje do Austinu v Texasu a ulici East Eleven. Žádný jiný zástupce podle magazínu nezosobňuje ducha celého města jako právě tato ulice. Skvělé jídlo i excelentní káva nebo historické budovy; za to vše sbírá East Eleven plusové body.

Praha tentokrát nic

Žebříček 30 nejvíce cool ulic světa čítá celkem devět evropských zástupců. Ti se nacházejí mimo jiné v Madridu, Barceloně, Portu, Berlíně či Londýně. Nejvýše stojí lisabonská Rua da Boavista, a to na sedmém místě. Magazín vyzdvihuje zejména noční život, tedy restaurace a bary. Lisabonské noci jsou ale neodmyslitelně spjaty i s místním hudebním a značně teskným stylem fado.

V žebříčku se nacházejí také ulice z dalších částí světa, mimo jiné z Rio de Janeira, Tokia, Kapského Města, New Yorku či Manily.

Praha se v žebříčku tentokrát neumístila. V minulosti v něm nicméně byla zmíněna třeba ulice Křižíkova v pražském Karlíně.

10 nejvíc cool ulic světa
1. High Street, Melbourne, Austrálie
2. Hollywood Road, Hongkong
3. East Eleven, Austin, Texas, USA
4. Guatemala Street, Buenos Aires, Argentina
5. Commercial Drive, Vancouver, Kanada
6. Jalan Petaling, Kuala Lumpur, Malajsie
7. Rua da Boavista, Lisabon, Portugalsko
8. Arnaldo Quintela, Rio de Janeiro, Brazílie
9. Chazawa-dori, Tokio, Japonsko
10. Consell de Cent, Barcelona, Španělsko
Zdroj: Time Out

Pražské Vinohrady jsou znovu mezi nejvíce cool čtvrtěmi světa

Cestování

Nejoblíbenější destinací cestovatelů zůstává Dubaj. Praha je na 17. místě v Evropě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám