Hlavní obsah

Nejlepší světovou metropolí je pro letošní rok New York. Praha ostrouhala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká megapole New York vévodí žebříčku nejlepších měst roku 2024, který sestavil mezinárodní magazín Time Out. Ten láká nejen na tamní podniky ať už restaurace, či bary, ale také na množství kulturního vyžití v galeriích, muzeích či divadlech. Dalšími premianty žebříčku celkem 50 světových metropolí jsou Kapské Město a Berlín.

Foto: Profimedia.cz

New York je nejlidnatějším americkým městem.

Článek

Žebříček je založen především na rozsáhlé anketě mezi samotnými obyvateli měst, přičemž stěžejními hodnoticími faktory jsou mimo jiné právě kulturní či gastronomická scéna, přístup k zeleným plochám, obecná spokojenost či silný komunitní duch. A zdá se, že New York je mezi všemi metropolemi premiantem, který nabízí od všeho něco.

Je libo zajít si v 11 hodin večer na večeři? V New Yorku, městě, které nikdy nespí, žádný problém. Chcete vyrazit do zapadlého hudebního klubu na kapelu, která může být za pár měsíců velká? Beze všeho. A takto bychom mohli pokračovat dál, ačkoli samotný magazín Time Out protentokrát láká především na nabitou sezonu na divadelním bulváru Broadway, kde pokračují muzikály jako Sweeney Todd a podobně.

Mimo to patnáct procent dotazovaných v anketě uvedlo, že by se do New Yorku přestěhovalo v mžiku oka. I to podle Time Outu sehrálo roli v tom, proč je největší americké město na vrcholu žebříčku.

Špína i bezdomovci. New York má do romantické pohádky daleko, říká Češka žijící na Manhattanu

Slepá mapa

Na dalším místě následuje Kapské Město v Jihoafrické republice, kde magazín rovněž vyzdvihuje gastronomickou a kulturní scénu. Země navíc letos slaví třicetileté výročí od přechodu k demokracii, návštěvníci se proto mohou vydat na zajímavý historický exkurz do minulosti a zásadní milník si připomenout. A jak mezinárodní periodikum poznamenává, Kapské Město je rovněž nejvíce přátelským městem k LGBTQ+ osobám v Africe.

Trojkou v žebříčku je Berlín, město, které je proslulé svou nezávislou uměleckou scénou a jedinečným duchem. Zastavte se u stánků na slavný curry wurst nebo oslavte 20leté výročí nejznámějšího karaoke baru ve městě.

Klasika i neotřelost

Žebříček nabízí celkem 50 zástupců z celého světa, nicméně české hlavní město v něm tentokrát nefiguruje. Zato tu je třeba Londýn, který obsadil čtvrtou pozici, Mexico City je na šestém místě a Porto na desátém.

Nechybí tu ale ani klasiky v podobě Paříže, Říma či Dubaje, neotřelými zástupci jsou mimo jiné Bombaj, Sao Paulo, bývalé hlavní město Nigérie Lagos, peruánská Lima, Glasgow ve Skotsku, filipínská Manila, Filadelfie či New Orleans, hlavní město Ghany Accra, Ósaka či Tchaj-pej.

Všechna města spojuje v určitém slova smyslu barvitost, kosmopolitní atmosféra, pestrý výběr podniků ať už těch gastronomických, či kulturních, ale také možnost zažít tu něco neotřelého. A do kterého z měst se letos vydáte vy?

Nejlepší evropská města pro sólo cestovatele? Je mezi nimi i Praha

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám