Hlavní obsah

Nejsilnější pasy mají Singapurci a Japonci. Češi jsou sedmí

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová studie ukázala, že Singapurci a Japonci mají letos vůbec nejsilnější pasy. Bezvízově mohou vycestovat do 180 zemí. Češi jsou, co se týče síly pasu, sedmí a mohou bez víza vycestovat do 173 zemí. Žebříček sestavila poradenská společnost Henley & Partners se sídlem na ostrově Jersey.

Foto: Profimedia.cz

Japonské pasy jsou společně se singapurskými nejsilnější na světě.

Článek

Druhé místo se 179 zeměmi zaujali Němci. O jednu méně mají, a tudíž se dělí o třetí příčku, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Švédsko, Španělsko a Jižní Korea. S Českou republikou sedmé místo sdílejí Nový Zéland a Malta. Česko si od loňska navíc o dvě místa v žebříčku a pět zemí polepšilo.

Naopak nejhůře dopadl Afghánistán, jehož obyvatelé mohou bezvízově vycestovat do pouhých 24 zemí, Iráčané do 27 a Syřané do 28. Největším skokanem jsou podle Daily Mailu Spojené arabské emiráty, které za posledních deset let poskočily o nějakých 34 míst. Jejich občané mohou letos pouze s pasem cestovat do 140 zemí.

Hodnocení Henley Passport Index je založeno na datech, které společnosti poskytuje nevládní mezinárodní organizace International Air Transport Association, která sdružuje letecké dopravce.

Záleží na počtu destinací

Existuje ovšem ještě jiný žebříček síly pasů — Passport Index. Údaje obou hodnocení se pak mírně liší, protože každý rozlišuje jiný počet destinací. Henley Passport Index zohledňuje 199 různých pasů a 219 různých destinací.

Oproti tomu Passport Index operuje s 193 členskými zeměmi OSN a šesti nezávislými teritorii, jako jsou třeba Tchaj-wan, Macao, Palestina či Kosovo. Podle tohoto hodnocení si nicméně nejlépe stojí stále Singapur spolu s Jižní Koreou. Druzí jsou Německo s Japonskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám