Hlavní obsah

Nejhorší obavy dovolenkářů? Zpožděný let to není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy lidí, vyrážejících na zaslouženou dovolenou, se mění, stejně jako prochází vývojem cestování samotné. Zatímco před pár desítkami let bylo nejhorším strašákem zapomenout něco doma, během pandemie to byl zase pozitivní covidový test. A obavy se vyvíjejí rok od roku. V nejnovějším americkém průzkumu ze začátku letošního roku jsou na vrcholu nepopulárního žebříčku terorismus a občanské nepokoje.

Foto: Profimedia.cz

Jaké jsou největší obavy během mezinárodních cest z pohledu Američanů?

Článek

O nejčastějších obavách amerických cestovatelů v mezinárodním měřítku informoval server Independent, který vyšel z výsledků americké společnosti Global Rescue, zabývající se řešením krizových situací během cestování.

V dotazníku zpracovávajícím odpovědi 1500 respondentů zvolila jako největší hrozby spojené s cestováním terorismus a občanské nepokoje více než třetina dotázaných, celkem 36 procent. To je o jedenáct procent více než nehody a nemoci, které mohou dovolenkáře potkat v zahraničí, jež jsou největší obavou 25 procent cestovatelů zapojených do průzkumu. To je o 25 procent méně než ve stejném průzkumu z počátku roku 2023.

Výsledky jednoznačně ovlivňuje válka na Ukrajině a útok Hamásu na Izrael. Kdyby průzkum v USA probíhal v březnu, a ne v lednu, dost možná by hrozba spojená s občanskými nepokoji získala ještě více procent kvůli současným nepokojům na Haiti.

Premiér Haiti ustoupil gangům a rezignoval

Zahraniční

Zrušení cesty a případná loupež během dovolené byla největší obavou „jenom“ pro sedm až devět procent respondentů, možné přírodní a jaderné katastrofy pak obzvláště znepokojují celkem pět procent zapojených cestovatelů.

Více než třetina účastníků průzkumu zároveň uvedla, že válka na Ukrajině a konflikt mezi Izraelem a Hamásem je přiměl zvýšit pozornost, kterou věnují cestovnímu pojištění a potenciálním rizikům s touto situací spojeným.

Anketa

Jaké jsou vaše největší obavy spojené s cestováním do zahraničí?
Občanské nepokoje, terorismus a válka
33,7 %
Zrušení dovolené
5,2 %
Loupež
2 %
Přírodní či jaderné katastrofy
2,2 %
Covid a další případné zdravotní problémy
8,1 %
Špatné počasí v cílové destinaci
4,5 %
Na dovolenou se těším, obavy neřeším.
44,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1144 čtenářů.

Raději pes než dítě, shodují se na sousedovi v letadle pasažéři

Cestování

Téměř polovina amerických mužů si myslí, že by v nouzi dokázala přistát s letadlem jako ve filmu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám