Hlavní obsah

Let, nebo aukce? Neplánovaně se dražilo, kdo zůstane na zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v supermarketu dojdou banány, další si tam prostě nekoupíte. U prodejců letenek bývá ale poměrně běžnou praxí nabízet jich více, než je reálných míst. Často totiž někdo rezervaci zruší nebo následně nedorazí. Co ale dělat, když chtějí letět všichni a není dost sedadel? V Bostonu to nedávno vyřešili „aukcí“ přímo na palubě.

Letuška dražila, kdo se za kolik vzdá své letenky.Video: Reuters

 
Článek

Problém s tzv. overbookingem, tedy situací, kdy dopravce prodal více letenek, než jaká je reálná kapacita letadla, nastal 14. září v Bostonu. Jednalo se o let americké společnosti Delta Air Lines z Bostonu do Říma, v němž bylo hned 13 pasažérů navíc. Co s tím?

Cena za opuštění letadla

Ve videu, které se poslední dva týdny šíří sociálními sítěmi, jsou vidět šťastnější pasažéři usazení v letadle, kterak jim letuška podobně jako licitátor v aukční síni předkládá nabídky.

Apeluje, zda se někdo „obětuje pro tým“ s tím, že společnost dobrovolníkům zajistí hotel a poukázky na nákupy. Když se nikomu příliš nechce, přidává konkrétní sumu 3500 dolarů, což je v korunách něco přes 80 000.

A přestože video v tomto bodě končí, je vidět, že v pozadí se začínají hemžit lidé. Server TheStreet přinesl informace, že kýžený počet dobrovolníků se nakonec skutečně našel.

Lidé, kteří se uvolili zůstat v Bostonu a vyčkat v hotelu na další let do Říma, měli dostat finanční kompenzace mezi 2500–4000 dolary (57 450–91 920 korun).

Letadlo se muselo otočit poté, co pasažéra prohnal uličkou průjem

Cestování

Po 16 hodinách letu přistáli na stejném letišti

Cestování

Z videa ani textu není zcela jasné, zda cestující, jež se vzdali svého práva letět, kýženou sumu obdrží v poukázkách na nákup dalších letenek, nebo v hotovosti.

Dostanete-li se do podobné situace a budete-li zvažovat přijetí kompenzace, vždy si předem raději zjistěte detaily dané nabídky.

Reklama

Související témata:
Overbooking

Výběr článků

Načítám