Hlavní obsah

Křik a nevábný zápach. Nahlédněte do jedné z největších lachtaních kolonií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rezervaci Cape Cross Seal Reserve, nacházející se u namibijského pobřeží zhruba 130 kilometrů severně od města Swakopmund, se vyskytuje až přes 200 tisíc lachtanů jihoafrických, což z ní dělá jednu z největších kolonií tohoto druhu lachtana na světě. Místo na jihu Afriky je oblíbeným cílem turistů, v případě návštěvy se však přichystejte na specifický křik, který ploutvonožci vydávají, a jejich nepříliš vábný a všudypřítomný zápach.

Lachtaní kolonie v namibijské rezervaci Cape Cross Seal ReserveVideo: Martin Vlk, Novinky

 
Článek

Nenechte se ale odradit, především pak, pokud máte v oblibě zvířata. Zahlédnout z bezprostřední blízkosti tolik roztomilých stvoření na jednom místě, a ještě ve volné přírodě, se vám totiž každý den nepoštěstí.

Cesta do Cape Cross Seal Reserve je nejjednodušší z přístavního města Swakopmund, oficiální spoj byste tady ale hledali marně. Ideální je tak cestovat vypůjčeným autem, při troše štěstí ale třeba narazíte na někoho, kdo vás za finanční hotovost ve výši několika stovek namibijských dolarů sveze.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Lachtany můžete v rezervaci pozorovat z bezprostřední blízkosti.

Lachtaní kolonie se nachází na odlehlém výběžku – v okolí, zhruba pět minut jízdy autem, najdete jediné ubytovací zařízení s názvem Cape Cross Lodge, restauraci, muzeum a malý obchod se základními potřebami.

Samotná rezervace s lachtany je přístupná od desáté hodiny ranní do páté hodiny odpolední. Při příjezdu musíte zaplatit vstupné, které pro mezinárodní návštěvníky čítá 100 namibijských dolarů (necelých 150 korun) plus 50 dolarů za automobil.

Kdy vyrazit?  

Počet ploutvonožců, které zde zahlédnete, se odvíjí od ročního období. Nejvíce lachtanů tady najdete během období páření, které probíhá od listopadu do prosince a během něhož se v kolonii vyskytuje až 210 tisíc jedinců. Mláďata pak na souši zůstávají tak dlouho, než je samice odkojí, což zpravidla trvá zhruba čtyři až šest měsíců. Vhodná doba k návštěvě tedy trvá až do června, množství lachtanů však v rezervaci spatříte celoročně.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Lachtan jihoafrický v celé své kráse.

Zdejší lachtaní kolonie se podle cestovatelského serveru TripSavvy na konci 19. století zasloužila o výstavbu první namibijské železniční trati. Vlaky sem převážely dělníky, kteří se do měst vraceli s lachtaními kožešinami a guanem (trus mořských ptáků, jenž byl považován za cenné hnojivo). Tyto artikly následně lodě vyvážely do Evropy.

Lov stále probíhá 

Pokud se domníváte, že lovu zdejších lachtanů už odzvonilo, mýlíte se. Ačkoliv místo bylo v roce 1968 v souvislosti s ochranou lachtanů a mořských ptáků prohlášeno oficiální rezervací, každoročně jich je zde zcela legálně stále zabíjeno velké množství – mláďata pro jejich kůži a samci v rámci zamezení ohrožení rybářského průmyslu.

V jednopokojovém bytě má 68 jedovatých hadů a kajmana. Zašli jsme na návštěvu

Muži

Lov lachtanů v zemi budí velké kontroverze. Zatímco podle namibijské vlády je zabíjení ploutvonožců nezbytné k tomu, aby se jejich populace nepřemnožovala a neohrožovala rybářský průmysl, ekologové jej označují za nehumánní a tvrdí, že vliv lachtanů na rybářský průmysl je zanedbatelný.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Vyskytuje se tu až přes 200 tisíc lachtanů.

Tak jako tak je ale Cape Cross Seal Reserve stále místem, které stojí za návštěvu. Pokud se tedy vydáte do Namibie a vaše cesta se zkříží s lachtaní rezervací, dbejte na instrukce, které jsou vyznačeny na zdejších cedulích a které například přísně zakazují dotýkání se zvířat. Člověk se sice může přiblížit do jejich bezprostřední blízkosti, ale lachtani si přece jenom zaslouží klid a respekt. Koneckonců, je to jejich přirozené prostředí.

Vstoupili jsme na jednu z největších afrických skládek, přiživují ji i Evropané

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám