Hlavní obsah

V jednopokojovém bytě má 68 jedovatých hadů a kajmana. Zašli jsme na návštěvu

Karel Zavadil je chovatel plazů a v 58 letech rovněž stále aktivní fotbalový brankář. Ve svém jednopokojovém bytě ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku má okolo 250 kusů plazů, z nichž 68 jsou jedovatí hadi. V jejich obklopení jsem si s ním popovídal o tom, co chov plazů obnáší, o jeho dobrodružných cestách po Kostarice či fotbale. A na závěr mi chovatel dokonce dopřál kompletní prohlídku všech jeho miláčků.

Karel Zavadil má ve svém bytě zhruba 250 plazů Video: Novinky

 
Článek

„Zvířata mě bavila odmalička. Už ve školce jsem říkával, že chci jednou pracovat v zoologické zahradě. To se mi ostatně splnilo, nebylo to ale podle mých představ, a tak jsem odešel a později si založil soukromou zoologickou zahradu v bytě,” svěřuje se Zavadil, jehož ze všeho nejvíce fascinují plazi.

„Už se tomu věnuju 38 let, během kterých jsem se dopracoval k nějakým 190 druhům. Mám tady hady, ještěry, obojživelníky, bezobratlé, kolekci sklípkanů, štírů a kajmana Bohouška – to je takový můj mazel, je poměrně ochočený,” vyjmenovává chovatel živočichy a dodává, že i s mláďaty mívá ve svém jednopokojovém bytě až 250 kusů plazů. Čtyři stěny se svými miláčky ovšem nesdílí, sám bydlí v bytě o patro výše.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Chovu plazů se Karel Zavadil věnuje už 38 let.

„Na životě až tolik nelpím,” přiznává Zavadil, jenž za svoji dlouholetou kariéru zažil nespočet incidentů, které byly doslova na hraně.

„Jednou mi čtyřmetrová krajta spolkla ruku až po rameno. Do smíchu mi tehdy nebylo, ale věděl jsem, že zkrátka ani pro svého největšího hada nejsem adekvátní kořist. Roztaživost jeho tlamy má určitou hranici a i ten had to po čase pozná. Když zjistil, že už se dál nedostane, hodil zpětný chod,” popisuje s klidem.

Chce být nejstarším fotbalovým brankářem na světě 

Zavadil dle svých slov využívá postřeh jak k manipulaci s hady, tak ve fotbalové bráně. Ve svých 58 letech je totiž stále aktivním brankářem,  aktuálně hrajícím 1. A třídu za FC Veselí nad Moravou.

Češka vyhledává aktivní sopky. Asi uhodnete, kde jsme ji potkali

Cestování

„Věk je jenom číslo. Fotbal miluju a život bez něho si nedovedu představit. Pokud bude sloužit zdraví, rád bych se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší aktivní fotbalový brankář na světě. Na to je ale ještě čas,” směje se.

Na celý rozhovor s Karlem Zavadilem se podívejte na videu.

Reklama

Výběr článků

Načítám