Hlavní obsah

Kastelán navrátil Zámku Kunín jeho původní poklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jako dítě chtěl být Jaroslav Zezulčík kastelánem na hradě nebo zámku. Že se mu to nakonec splnilo, není náhoda, ale výsledek jeho celoživotního zájmu o studium historie.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Kunín

Článek

„Jako školák jsem často chodil na hrad Starý Jičín, kde jsem si četl romány Sienkiewicze a představoval si, jak to asi na hradech vypadalo. Už od dětství jsem toužil být kastelánem a bydlet na zámku. To mě přivedlo ke studiu historie,“ říká dlouholetý kastelán Zámku Kunín.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kastelán Kunínského zámku s obrazy hraběnky Walburgy a jejích rodičů

Na zámek, postavený v první polovině 18. století pro rod Harrachů, přišel poprvé na konci 90. let už jako vystudovaný historik a zaměstnanec Muzea Novojičínska, které později získalo nemovitost do své správy. Šlo o ruinu na pokraji zániku. Dnes jsou zámecké komnaty plné původního vybavení, které sem postupně díky vybudované důvěře přivezli z celého světa potomci bývalých majitelů, s nimiž Zezulčík navázal přátelství.

Kontaktovali potomky

Úvahy o obnově zámku se podle něj rodily postupně. Na jejich počátku byla sbírka poničených portrétů tehdy bezejmenných zástupců šlechtických rodů, které v roce 1995 převzalo do svých sbírek Muzeum Novojičínska.

Národní památkový ústav nebude se začátkem hlavní sezony zdražovat vstupné

Cestování

„Obrazy ze zámecké obrazárny byly zrestaurovány a začali jsme zjišťovat, kdo na nich je. Postupně jsme získali kontakty na potomky takřka všech rodin, které se na zámku vystřídaly od jeho výstavby až po rok 1945. Dnes žijí nejen po celé Evropě, ale třeba i ve Spojených státech nebo v Chile,“ svěřuje se Zezulčík.

Zámek byl asi před dvaceti lety převeden do majetku obce a začaly se shánět peníze na jeho postupnou obnovu. „Dědicové jednotlivých rodin nám pak postupně zapůjčili, odkázali nebo prodali své sbírky původního vybavení zámku. Zároveň nám poskytli cenné dokumenty a fotografie, díky nimž se podařilo vypátrat další vybavení v depozitářích jiných zámků,“ vzpomíná kastelán. „Už toho máme tolik, že zámek nám začíná být těsný,“ dodává.

Porcelán, sklo, obrazy, ale třeba i takové drobnosti jako povlečení nebo ručníky – to vše je původní. „Potomci majitelů si je po celou dobu schraňovali jako vzácný poklad. Díky tomu to dnes vypadá, jako by zde rodiny stále bydlely,“ dodává kastelán, kterého Právo na zámku zastihlo krátce poté, co v jedné z místností instaloval několik právě dovezených obrazů. „Je na nich hraběnka Marie Walburga, která je ikonou kunínského zámku, a také její rodiče. Pro letošní sezonu máme tyto obrazy zapůjčeny z muzea v Poličce,“ uzavřel kastelán.

Letošní sezonu, která začne 1. dubna, totiž Národní památkový ústav vyhlásil jako Rok Harrachů. Sezona tak bude zasvěcena právě tomuto rodu.

Poláci zdražili vstup do Krkonošského národního parku

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám