Hlavní obsah

Jasná: Start sezony s Darou Rolins a poloprázdno v týdnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská premiantka Jasná, která se se svým hlavním vrcholem Chopok tyčí v Nízkých Tatrách v regionu Liptov, odstartovala o minulém víkendu zimní sezonu ve velkém stylu rovnou koncertem zpěvačky Dary Rolins. Zatímco o víkendu počasí nepřálo, pondělí bylo doprovázeno sluníčkem a parádními lyžařskými podmínkami.

Nejlepší čas pro návštěvu Jasné? V pracovním týdnu ještě před Vánoci.Video: Snow.cz

 
Článek

Z celkového počtu 50 km sjezdovek se momentálně v Jasné lyžuje na 20 km tratí na severní i jižní straně Chopku. Počasí si o minulém víkendu trochu dělalo, co chtělo, a zrádné cyklony přinesly do Jasné místo sněhu déšť.

Naštěstí se v neděli déšť opět proměnil ve sníh a pondělí už bylo naprosto za odměnu. Dalo by se říct, že všechno zlé je k něčemu dobré, protože sobotní déšť a následný mráz vytvořily kvalitně vypreparovaný podklad, který na stinné severní straně vydržel tvrdý celý den.

Světová novinka: Virtuální skipas se v Jeseníkách osvědčil

Cestování

Kdy vyrazit kam

Lyžovačku v Jasné už klasicky začínáme na jižní straně, která je od rána krásně nasvícená sluníčkem. V této části je v provozu modrá sjezdovka Panorama z Chopku až na Srdiečko, červená sjezdovka Krupová, která měla nadstandardně tvrdý podklad a bez nabroušených hran by si ji lyžař neužil, a lyžovalo se také v horním úseku sportovní červené sjezdovky Derešská, kterou jsme loni prohlásili za jednu z našich nejoblíbenějších, a tohle tvrzení stále platí.

Derešská byla díky čerstvému sněhu o něco měkčí než zmíněná Krupová, takže by se tam líbilo i lyžím se širším středem, nicméně i na sportovních slalomkách se daly v pohodě vykrajovat položené oblouky. Na tuto sjezdovku je nejlepší jet hned na první jízdy a následně se přesunout na tvrdý stinný sever.

Foto: Tomáš Rucký

V Jasné se zatím lyžuje na 20 km tratí na severní i jižní straně Chopku a přibývají další.

Na severní straně Chopku je pak v provozu víc sjezdovek, sportovce potěší červená sjezdovka pod funitelem 1b (Pretekárska Chopok-Luková), naopak méně zkušení lyžaři tu uvítají provoz modrých sjezdovek, jako je Turistická nebo Lúčky, nám se na této straně nejlépe lyžuje na červené sjezdovce 1a (Pretekárska Priehyba-Záhradky). Ta má konstantní sportovní sklon, je přehledná, nikterak členitá, takže se tu můžete nerušeně pokládat do oblouků.

Nejlepší čas? Právě teď

Jasná je v provozu i v týdnu od 8:30 do 15:30, takže jestli navštívit Jasnou, tak ideálně právě teď, dokud nejsou žádné vánoční, jarní ani polské prázdniny, a nejlépe v pracovní den. Vyrazíte-li rovnou na první lano, užijete si opravdu poloprázdné sjezdovky.

Velké sněhové zásoby už byly vidět i na dalších sjezdovkách, takže každým dnem by se mělo otevírat více kilometrů sjezdovek.

Foto: Tomáš Rucký

Nejlepší je vyrazit v týdnu ještě před začátkem vánočních prázdnin.

Letošní zimu zahájila Jasná 2. prosince Winter Openingem, který kromě denního programu zahrnoval i ten večerní v podobě dýdžejů jak v Crystal baru, tak v clubu Happy End přímo pod sjezdovkou.

Zahájení s Darou Rolins

Návštěvnost byla poměrně vysoká, nicméně se není čemu divit, protože zlatým hřebem večera bylo vystoupení zpěvačky Dary Rolins, která roztančila celý Happy End. Díky „komornosti“ prostoru bylo možné vidět zpěvačku opravdu zblízka, což se nemusí na velkých koncertech podařit, takže ačkoli nejsem vyloženě koncertový typ, toto vystoupení mě opravdu nadchlo.

Pokud jste propásli zahájení, nemusíte zoufat, protože Jasná má pro letošní zimu připravený pestrý program jak hudební, tak samozřejmě sportovní v čele se závody Světového poháru v alpském lyžování, které se tu odehrají 20. až 21. ledna 2024.

Foto: Tomáš Rucký

Sjezdovky jsou zatím mimo víkendy téměř prázdné.

Předpokládám, že díky žhavému želízku v ohni Petře Vlhové bude fandící atmosféra na tomto závodě nahánět husí kůži po celém těle.

Flexibilní ceny skipasů

Připomínám, že ceny skipasů v Jasné jsou flexibilní a pohybují se dle vytíženosti střediska a klimatických podmínek. Nejlevněji vás skipas vyjde při zakoupení online dopředu na www.gopass.travel.

S gopassem máte slevu i na občerstvení, které si zakoupíte v horských restauracích a barech spadajících pod Jasnou. Slevu 10 % pak s gopassem získáte také na ubytování a bydlet tak můžete rovnou pod sjezdovkou.

Jasná v kostce:
Vzdálenost z Prahy cca 6 hod (510 km přes Brno)
Vzdálenost z Brna cca 4 hod (309 km)
*Celodenní skipas na pokladně 59 eur (asi 1437 korun)
Celodenní skipas online 45 eur (zhruba 1096 korun)
Flexibilní ceny skipasů
Webové stránky střediska
Více o dovolené
*Ceny skipasů od 2. do 24. prosince 2023, 8. až 12. ledna 2024 a od 18. března 2024

Tento text vznikl ve spolupráci s redakcí portálu Snow.cz.

Otevírá nejdelší sjezdovka v Česku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám