Hlavní obsah

Japonská památka zavádí turistickou daň. V přepočtu vyjde na 16 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadměrný turismus trápí snad veškeré známé a dobře dostupné světové krásy a každá země s ním bojuje po svém. Japonci jsou známí svou ohleduplností a dobrými způsoby, což se nyní projevilo i při snaze řešit problém. S davy přijíždějícími obdivovat slavnou svatyni Icukušima se snaží bojovat zavedením turistické daně čítající v přepočtu úsměvných 16 korun.

Foto: Profimedia.cz

Brána u svatyně Icukušima je jednou z nejtypičtějších japonských památek.

Článek

Hlavním lákadlem svatyně, nacházející se na ostrově Mijadžima v prefektuře Hirošima, je oranžová vstupní brána tori, která jako by pluje na jezeře.

Tradiční japonské brány se obvykle skládají ze dvou sloupů a dvou příčných trámů a nejčastěji mají červenou či právě oranžovou barvu. Většinou stojí u vstupu do šintoistických svatyní, jak je tomu i v tomto případě.

Brána u icukušimské svatyně z kafrového dřeva patří k nejpopulárnějším v zemi, je také tou vůbec největší. Je 16 metrů vysoká a kvůli značné hmotnosti jsou ke dvěma hlavním sloupům přidány další menší po stranách k zajištění stability.

Nejvyšší hora Japonska úpí pod nájezdy turistů

Cestování

Během přílivu se část brány nachází ve vodě, což z ní činí jednu z nejfotogeničtějších japonských památek. Za odlivu stojí v blátě a dá se k ní dojít.

Brána je součástí 1400 let starého šintoistického komplexu, který je od roku 1996 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Daň přišla na řadu se zpožděním

Turistická daň zde měla být původně zavedena už před začátkem pandemie, země se však znovuotevřela mezinárodnímu turismu až během podzimu 2022 a s výběrem daně se tak podle serveru CNN započalo až letos, konkrétně v neděli 1. října.

Každý návštěvník ostrova Icukušima, u jehož břehů se brána nachází, zaplatí 100 japonských jenů, v přepočtu zhruba 16 českých korun. Poplatek je spíše symbolický i na české poměry, na japonské pak tím spíš.

Kdo by se chtěl opravdu rozmazlit, může si zaplatit roční pas se vstupem za 500 japonských jenů, což je v přepočtu bezmála 80 korun, a navštěvovat svatyni neomezeně. To však působí poněkud v rozporu s původní snahou omezit turistický ruch v oblasti.

Turistická daň je tématem, které bude při cestách po světě stále skloňovanější, zkušební formu daně za vstup do historického centra bez přespání v oblasti plánují od příštího roku zkoušet kupříkladu Benátky.

Dalších tisíc let

O udržitelnost a péči o svatyni Icukušima se zasazuje zejména iniciativa s názvem Dalších tisíc let, která doufá, že návštěvníci budou ctít svatyni stejně jako zdejší obyvatelé, a všichni se z její krásy budou těšit další tisíciletí.

Foto: Reuters, Profimedia.cz

Jeleni sika jsou na ostrově všudypřítomní.

Ostrov Mijadžima je oblíbený zejména pro jednodenní výlety. Návštěvníci přijíždějí obdivovat jak svatyni s bránou, tak i další části romantického ostrůvku, na němž se prohánějí divocí jeleni. Na rozdíl od Nary je však na Mijadžimě zakázáno je krmit.

Kdo by si chtěl mystikou opředený ostrov užít v klidu, může se ubytovat v některém ze zdejších rjokanů, tedy v tradičním japonském ubytovacím hostinci, a po odjezdu výletních lodí se o něj dělit pouze s tichými místními obyvateli jak dvounohými, tak čtyřnohými.

Chcete potkat toho pravého? Stačí prolézt správnou dírou

Cestování

Co čeká za žlutými dveřmi s nápisem knihkupectví

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Asie

Reklama

Související témata:
Svatyně Icukušima

Výběr článků

Načítám