Hlavní obsah

Innsbruck, Stubaier Gletscher a Seefeld jsou rájem pro běžkaře

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Innsbruck není zimním sportovním střediskem v obvyklém smyslu slova. Je to město se 130 tisíci obyvateli, a také tradiční univerzitní centrum. Nicméně již dvakrát byl Innsbruck hostitelem zimních olympijských her.

Foto: Profimedia.cz

Mekkou běžeckého lyžování nejen v Rakousku, ale v Evropě vůbec je Seefeld.

Článek

Významná alpská křižovatka leží uprostřed skupiny menších zimních středisek, která sdílejí společný skipas, jsou vzájemně propojena skibusem a jsou ve sportovním světě známa jako Olympia-Skiwelt-Innsbruck se 285 km sjezdovek.

Samotný Innsbruck nabízí všechno, co člověk u města jeho velikosti a významu očekává. Historii ve starém centru města, muzea, galerie, oblasti, v nichž se soustřeďují nákupní střediska a značkové obchody.

Město má i bohaté sportovní zázemí. Běžecké tratě o délce 300 km jak v údolí řeky Inn, tak na horských svazích. Zimní stadión, sáňkařské a bobové dráhy.

Nejbližším střediskem je Seegrube-Nordkette. Lyžuje se z výšky 1905 metrů, ale tou největší pozoruhodností střediska je obávaná sjezdovka Karin, která má místy sklon údajně až 70 stupňů. Lze se na ni vydat pouze s průvodcem a ti, kteří ji zdolají, dostanou nejen triumfální a prestižní tričko, ale i pamětní list dosvědčující tento husarský kousek.

Podobně jako předchozí středisko je i Igls prakticky na předměstí Innsbrucku. Dokonce tak blízko, že tam ti, co si našli ubytování ve městě, mohou dojet tramvají. Nejpopulárnější sjezdovkou je tamní červená, na níž v roce 1976 zazářil Franz Klammer. V Igls je spousta svahů pro začínající a dětské lyžaře. Noční život a všechno, čemu se říká apres-ski, obstarává jediná vesnická hospoda.

Dalším z devíti lyžařských areálů, které se nacházejí v blízkosti tyrolského hlavního města Innsbrucku, je Axamer Lizum. I když nabízí „jen“ 40 km tratí, hned dvakrát (v letech 1964 a 1976) se v tomto areálu konaly lyžařské soutěže zimních olympijských her.

Foto: Profimedia.cz

Připomínkou té doby je rychlá pozemní lanovka, která během pár minut vyveze lyžaře na hlavní vrchol areálu – Hoadl (2340 m). V celém areálu najdete především náročnější červené a černé tratě (nejdelší z těch černých měří 6,5 km).

Stubaiský ledovec, Stubaier Gletscher, leží na konci stejnojmenného údolí 40 km jižně od Innsbrucku a je vůbec nejrozsáhlejším ledovcovým areálem v Rakousku – v zimě tu najdete až 110 km tratí. V provozu je areál od října do června. Kromě ledovce se v údolí Stubaital nacházejí ještě tři další lyžařská centra – Neustift, Mieders a areál Schlick 2000 nad Fulpmesem.

Foto: Věra Keilová, Právo

Ačkoli Tyrolsko je pro lyžaře z Čech v porovnání s jinými rakouskými destinacemi vzdálenější, je díky dálnici dostupné velmi dobře. Jedním z místních oblíbených turistických středisek je Seefeld obklopený pohořími Wettersteingebirge a Karwendelgebirge.

Mekkou běžeckého lyžování nejen v Rakousku, ale v Evropě vůbec je Seefeld. Je to mondénní středisko, které je po zbytek roku stejně populární jako v zimě. Právě díky dvěma stům kilometrů tamních běžeckých tratí mohl Innsbruck hostit olympijské hry. Pro sjezdaře jsou v Rakousku pravděpodobně i vhodnější místa, ale běžecké terény jim chybí.

V Tyrolsku v okolí Innsbrucku tak vzniklo na nevelkém prostoru unikátní trojhvězdí. Seefeld pro běžkaře, Stubaier Gletscher se zárukou sněhu pro sjezdařské disciplíny a tyrolská metropole s ostatním zázemím.

Reklama

Související články

Turracher Höhe - rodinný lyžařský kolotoč

Náhorní plošina Turracher Höhe v jižním Rakousku je sice nejvíc známá tím, že se tady v zimě plavci noří u hotelu Hochschober do vyhřívané jezerní koupele, na...

Savojské Alpy jsou pro opravdové lyžaře

Savojské Alpy jsou pravděpodobně nejrozlehlejším lyžařským prostorem nejen ve Francii, ale v Evropě vůbec. Díky rozmanitosti tamních lyžařských terénů je mnozí...

Zimní dovolená v Salcbursku? I bez lyží

Třpytící se sníh kam oko dohlédne, bílé svahy protkané hady lanovek. Přitom bez čekání u vleků a s bezchybnými službami. Salcbursko se stovkou zimních...

Švýcarské Alpy jsou jako luxusní bonboniéra

Ze všech alpských zemí nabízí Švýcarsko nejvyšší standard zimní dovolené. Pokud se něčeho nedostává přímo na sjezdovkách, tak je to zpravidla kompenzováno šíří...

Výběr článků

Načítám