Hlavní obsah

Hlavní chlouba Florencie se opět skvěje čistotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské rodiště Danta Alighieriho se pyšní obrovskou koncentrací památek a uměleckých děl. Kdybychom ale za všechny měli jmenovat jen jedno z nich, bude to Michelangelův David. Více než pětimetrová socha láká do toskánské metropole turisty z celého světa, aby jej mohli obdivovat v plné kráse, potřebuje péči. Jak je David udržován „ve formě“?

Ikonická socha Davida prošla očistouVideo: AP

 
Článek

Údržba snad nejznámější sochy světa je vážná věc. A vzhledem k jejím rozměrům 517 centimetrů na výšku a 199 centimetrů na šířku také poměrně náročná na realizaci.

Kolem Davida je potřeba postavit lešení a pak už přichází na řadu velmi opatrná ruční práce. Oprašováním a vysáváním se odstraňuje nejen prach, ale také živočichové jako pavouci. Ti nejčastěji nalézají útočiště v Davidových kadeřích. Mezi prsty se pak soše tvoří prachové žmolky.

Foto: AP

Kolem Davida je při každém čištění nutné postavit lešení.

Pravidelné čištění, k němuž dochází vždy po několika měsících, plní i další důležitou funkci, a to vizuální kontroly povrchů a vytváření fotodokumentace. Fotografie se pravidelně archivují, aby odborníci mohli průběžně hodnotit stav sochy a porovnávat, zda na povrchu nedochází k nějakým změnám.

Domus Tiberiana na Palatinu je po 50 letech opět přístupný návštěvníkům

Cestování

Masová turistika drtí Benátky, počet nabízených lůžek už překročil počet stálých obyvatel

Evropa

David a další florentská lákadla

Socha znázorňuje biblického Davida před soubojem s Goliášem. Nahá postava díky svým dokonale ztvárněným proporcím oslavuje krásu lidského těla.

Renesanční dílo Michelangelo Buonarroti tvořil v letech 1501 až 1504. Šest tun vážící socha původně zdobila vchod do Starého paláce, v němž se nachází radnice, od roku 1873 jej lidé mohou obdivovat ve florentské Akademii krásných umění.

Foto: Profimedia.cz

Florencie je prošpikovaná památkami.

Mezi další místa, která by návštěvníci toskánské metropole neměli minout, patří gotická katedrála Santa Maria del Fiore, již zmíněný Starý palác, most Ponte Vecchio a Galleria degli Uffizi.

Zajímavých kostelů, půvabných paláců a nevšedních muzeí je ale ve Florencii tolik, že by je náruživý turista nestihl projít ani za týden.

Celé historické centrum města je od roku 1982 zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Ve Florencii se nachází i 5 objektů spadajících pod vily a zahrady Medicejských, též patřících pod UNESCO.

Turista poškodil Neptunovu fontánu ve Florencii. Vyšplhal na ni kvůli fotce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám