Hlavní obsah

Masová turistika drtí Benátky, počet nabízených lůžek už překročil počet stálých obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italským Benátkám hrozí „vymření“ v důsledku masové turistiky, která nepřestává sílit. Počet nabízených lůžek v ubytovacích zařízeních ve městě v září poprvé překročil množství stálých obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru Venessia.com, jehož provozovatelé bojují proti „vylidňování“ Benátek, bylo ve městě oficiálně registrováno 49 304 obyvatel, zatímco počet lůžek nabízených hotely, pensiony i soukromými osobami byl už o téměř 400 vyšší.

Jen od letošního dubna do září vzrostl počet lůžek o 1097. Počet stálých obyvatel ve stejném období klesl o 61.

Zakladatel citovaného serveru Matteo Secchi spočítal, že v letech 1997 až 2022 ztrácely Benátky v průměru 2,4 obyvatele denně. „Město už nepatří nám, jsme v menšině. Je nás stále méně, zato turistů stále více,“ varoval.

„Politici na komunální i celostátní úrovni by nás měli chránit, ale nedělají nic. Chránit naše občany znamená chránit Benátky, protože město bez svých lidí nemá budoucnost,“ uvedl dále Secchi.

„Pokud to tak půjde dál, aniž bychom něco podnikli, nebudou už Benátky žádným městem,“ dodal.

Kritici poukazují také na fakt, že polovina Benátčanů je starších 60 let, zatímco jen 9000 jich má méně než 18 let. Úmrtnost ve městě je prý třikrát vyšší než porodnost.

Radnice schválila poplatky

V úterý večer radnice přece jen zareagovala, když oficiálně schválila dlouho diskutovanou ideu zpoplatnění vstupu do historického centra města.

Od jara příštího roku mají tzv. jednodenní turisté platit pět eur (asi 125 Kč) s tím, že poplatek se bude vybírat zatím jen o svátcích a víkendech.

Návštěvníci města si tak budou muset ve zpoplatněných dnech koupit elektronické vstupenky a mít ve svých mobilech příslušný kód. Pokud se jím při kontrole neprokážou, hrozí jim pokuta až 300 eur (7400 Kč).

Podle starosty Benátek Luigiho Brugnara je nutné příliv návštěvníků v některých dnech regulovat. „To ale neznamená, že se město uzavře. Benátky zůstanou vždy všem otevřené,“ zdůraznil Brugnaro.

Benátky začnou od příštího roku vybírat vstupné. Jako první na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám