Hlavní obsah

Hallstattu dochází s turisty trpělivost. Rakouská vesnice plánuje zavedení rezervačního systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde o jedno z nejfotografovanějších míst v Rakousku. A také o jedno z nejnavštěvovanějších. Obyvatelům malebného Hallstattu v Solné komoře už ale s turisty, kteří v masivních počtech korzují ulicemi, došla trpělivost. Obec proto plánuje zavést rezervační systém, protože už nedokáže hordy návštěvníků pojmout.

Foto: Profimedia.cz

Hallstatt patří mezi nejfotografovanější místa v Rakousku.

Článek

O plánu na zavedení rezervačního systému diskutují v obci poté, co o předminulém víkendu více než stovka obyvatel blokovala jedinou příjezdovou silnici. „V rámci managementu návštěvníků jsme vyzkoušeli hodně. Dostali jsme se ale do bodu, kdy jsme na konci svých sil,“ uvedl pro list The Times starosta obce Alexander Scheutz. „Jako vesnice dokážeme zvládnout jen polovinu lidí, než kolik jich k nám teď jezdí,“ doplnil.

Daily Mail uvádí, že podrobnosti ohledně rezervačního systému nejsou v tuto chvíli jasné. Jeden z návrhů nicméně počítá s tím, že by se prodávaly časově omezené vstupenky, díky nimž by se nastavil limit na maximální počet návštěvníků, kteří mohou v danou chvíli být v centru. Omezení podporuje i rakouská ministryně cestovního ruchu Susanne Kraus-Winklerová.

Podoba s disneyovkou

Hallstatt, který je od roku 1997 zapsán na seznamu UNESCO, byl vždy populárním výletním místem. Jeho renomé se však zvýšilo po uvedení animovaného snímku Ledové království z roku 2013 – obec totiž sdílí jistou podobu s tamním fiktivním královstvím Arendelle. Tento fakt do vesnice přitahuje zejména asijské turisty.

V rakouském Hallstattu je sůl nad zlato

Cestování

Podle Daily Mailu do obce míří až 10 tisíc lidí denně v hlavní sezoně; ročně sem pak zavítá až milion návštěvníků. Místní tvrdí, že počet aut se jen za poslední dekádu ztrojnásobil.

Diskuze ohledně rezervačního systému je jen špičkou ledovce. Na jaře byl u nejznámějšího vyhlídkového bodu vztyčen dřevěný plot, který měl zabránit turistům, aby si s panoramatem vesnice pořizovali selfie. Zábrana nicméně dlouho nevydržela a za pár dní ji odstranili.

„Byla to jen zkouška. Diskutovali jsme o tom na obecním výboru, nakonec jsme však od plánu ustoupili,“ okomentoval to tehdy starosta Scheutz.

Antiselfie bariéra v malebném Hallstattu vydržela jen chvíli

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám