Hlavní obsah

Benátské gondoly snižují kapacitu. Přetěžují je nadměrně vážící turisté

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projížďka na gondole patří v Benátkách k hlavním zážitkům. Teď se ale maximální počet turistů na jednotlivé loďky sníží. Podle asociace gondoliérů totiž turisté váží víc, než tomu bylo v minulosti, a ohrožují tak bezpečnost plavby, napsal server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nadměrně vážící turisté podle gondoliérů představují riziko pro lodě, které by se mohly potopit. Nově je proto snížena maximální kapacita — na větších gondolách ze čtrnácti pasažérů na dvanáct, na menších pak pouze pět z původních šesti. „Turisté váží moc, obzvláště z některých konkrétních zemí,“ uvedl prezident asociace gondoliérů Raoul Roveratto pro list La Repubblica.

Doplnil, že pokud je loď plná, přetíží se a jde ke dnu. „Vyrazit na kanál s více než půl tunou masa na palubě je nebezpečné,“ řekl Roveratto narovinu.

Jeho slova potvrdil také šéf benátských gondoliérů Andrea Balbi. „Je pravdou, že teď turisté váží víc než před nějakými deseti či patnácti lety,“ uvedl pro Guardian. „Na rozdíl od výtahů, kde je zpráva, že nemá nastupovat více než šest lidí a nesmí být překročen váhový limit, my nemáme žádné prostředky, jak lidi vážit, proto jsme snížili kapacitu,“ dodal.

Benátky začátkem července představily ambiciózní protipovodňový systém, který by měl ikonické město uchránit před ničivými povodněmi. Zábrany fungují zatím ve zkušebním provozu, od podzimu už by se měly dát normálně využívat.

V Benátkách testují protipovodňové bariéry

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám