Hlavní obsah

Česko je 18. nejšťastnější zemí světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebříček nejšťastnějších zemí světa, který je pravidelně vyhodnocován už od roku 2012, opanovalo Finsko již sedmým rokem. Nejlepší příčky populárního seznamu už tradičně obsazují země severní Evropy. Česko skončilo již potřetí po sobě na solidním 18. místě. Nejvíce letos propadly Spojené státy americké, které se poprvé nedostaly do první dvacítky. Dobře si tentokrát nevedlo ani Slovensko.

Foto: Profimedia.cz

Finsko je opět nejšťastnější zemí světa.

Článek

Žebříček připomíná 20. březen, který je Mezinárodním dnem štěstí. Každoroční hodnocení čerpá z údajů posbíraných ve více než 140 zemích světa. Žebříček vzniká zhodnocením šesti faktorů – sociální podpory, příjmu, zdraví, svobody, štědrosti a nepřítomnosti korupce.

Finsko se posedmé za sebou stalo nejšťastnější zemí světa.Video: Reuters

Populární seznam je podle amerického serveru Forbes výsledkem spolupráce mezi institucemi Gallup World Poll, Wellbeing Research Centre a UN Sustainable Development Solutions Network, jež se zabývají zkoumáním udržitelného rozvoje, blahobytu a nejpalčivějších sociálních problémů na globální úrovni.

Nejšťastnější Finsko

Vítězné teplotně chladné Finsko, nad nímž v zimě tančí polární záře a v létě je v určitých místech světlo i v noci, se pyšní tím, že evidentně našlo fungující recept na štěstí.

„Zjistíte, že Finsko je opravdu bohaté, co se týče věcí jako vracení peněženek na ulici, lidí, kteří si každodenně pomáhají, vysoce kvalitní a dostupné zdravotní péče a vzdělávacích příležitostí, takže všichni jsou na tom u startovní brány víceméně stejně,“ uvedl bývalý profesor univerzitní ekonomiky a jeden ze zakládajících členů žebříčku štěstí John Helliwell pro CNN.

Seznam deseti nejnebezpečnějších zemí světa už zahrnuje i evropský stát

Cestování

Dodal ještě, že Finsko má šťastné přistěhovalce, Finové jsou tedy schopni sdílet své štěstí i s nově příchozími.

Ale přece jen není všechno zlato, co se třpytí. Finsko bylo dříve zemí známou vysokou mírou sebevražd. Černého roku 1990 tam spáchalo sebevraždu 1512 lidí, a to Finsko ještě nemělo ani pět milionů obyvatel. V posledním roce, pro který jsou k dispozici statistiky, tedy v roce 2022, si sáhlo na život 740 obyvatel Finska z celkové populace 5,6 milionu. To už je jen o něco málo více, než je průměr EU.

Foto: Finské statistiky, Novinky

Počet sebevražd ve Finsku od roku 2000

Navzdory rozšířené domněnce, že za většinou sebevražd stojí zejména nedostatek slunečního svitu v zimních měsících, je realita jiná. „Podle tvrdých dat to tak není. Ve skutečnosti jsou sebevraždy během zimních měsíců na minimu. Není přesně jasné proč, ale nejvíce jich bývá na jaře a počátkem léta,“ uvedl vědecký pracovník z Finského institutu pro zdraví a blahobyt Timo Partonen s tím, že země usilovně pracuje na tom, aby smutná křivka v zemi co nejvíce klesala.

Severní Evropa na špici

Skvělé umístění si, jak už bývá zvykem, vysloužily i další země ze severu Evropy. Druhé skončilo Dánsko, třetí Island, čtvrté Švédsko. Pátý je, možná poněkud překvapivě kvůli napadení Hamásem, Izrael. Žebříček se ale neorientuje jen podle situace v posledním roce, zahrnuje do svého hodnocení tři předchozí roky, což může být v tomto případě důvodem. Izrael se v první desítce žebříčku umisťuje pravidelně od roku 2022.

Šestou příčku obsadilo Nizozemsko a sedmou Norsko. Osmé skončilo Lucembursko, deváté Švýcarsko a desátá byla Austrálie.

Kdo propadl?

Spojené státy americké, které byly před rokem 15., se letos vůbec poprvé nedostaly do první dvacítky nejšťastnějších zemí. Tento rok se propadly až na 23. pozici. Slovensko oproti loňsku spadlo o 16 míst na 45. pozici.

Žebříček letos nově hodnotil nejšťastnější země i podle věku obyvatel. Nejšťastnější zemí do 30 let je Litva. Právě tímto USA pohořely, protože v tomto ohledu obsadily až 62. pozici. Nejšťastnější zemí pro obyvatele nad 60 let je pak Dánsko.

Znepokojivým výsledkem zprávy je skutečnost, že děti jsou, zejména v Severní Americe a západní Evropě, stále méně šťastné. USA se celkově potýkají se vzrůstající epidemií osamělosti. Starší lidé jsou dále ve značné části evropských zemí šťastnější než mladí kupříkladu ve Francii, Německu, Norsku, Španělsku, Švédsku a ve Spojeném království. Naopak je tomu v Portugalsku a Řecku.

Nejnešťastnější zemí světa je pak opět Afghánistán, který skončil na úplném konci seznamu.

Nejšťastnější země světa pro rok 2024
1. Finsko
2. Dánsko
3. Island
4. Švédsko
5. Izrael
6. Nizozemsko
7. Norsko
8. Lucembursko
9. Švýcarsko
10. Austrálie
18. ČR

Zajímá vás téma štěstí?

Štěstí pohledem různých světových kultur bylo tématem jednoho z dílů podcastu Slepá mapa. Psycholožka Kristýna Tronečková a její partner Matouš Hurtík navštívili mimo jiné Turecko, Japonsko, Bhútán či Norsko a zjišťovali, co v těchto zemích činí obyvatele šťastnými. Rozhovor si můžete pustit na videu:

Slepá mapa – Cesty za štěstímVideo: Novinky

Nejlepší pláž světa leží v prosluněném Portugalsku

Cestování

Nejvíc cool ulici světa mají u protinožců

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám