Hlavní obsah

Seznam deseti nejnebezpečnějších zemí světa už zahrnuje i evropský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět se stal za posledních 15 let nebezpečnějším, uvádí nová studie vyhlašující každoročně nejnebezpečnější a nejmírumilovnější země. Ta nejriskantnější, tedy Afghánistán, se na nelichotivé první příčce umístila už poosmé, nejbezpečnější stát, Island, si pak svou záviděníhodnou pozici drží už jedenáctým rokem. Mezi nejnebezpečnější země byla v důsledku války zařazena i Ukrajina. Česko je dvanáctou nejbezpečnější zemí světa.

Foto: Profimedia.cz

Afghánistán je nejnebezpečnější zemí světa už poosmé.

Článek

Sedmnáctý ročník globálního indexu míru vyhlásil Institut pro ekonomiku a mír, popisovaný jako nezávislá a nezisková organizace sídlící v australském Sydney.

Výsledky jeho letošní studie přinesl Independent a nejsou nikterak povzbudivé. Index celosvětového míru se během roku 2023 průměrně zhoršil o 0,42 procenta. Nejedná se sice procentuálně o markantní rozdíl, k podobnému zhoršení už ale došlo potřinácté během posledních 15 let.

Nejnebezpečnější zemí světa se opět stal Afghánistán. Na dalších příčkách se umístily Jemen, Sýrie, Jižní Súdán a Demokratická republika Kongo. Válka Ruska a Ukrajiny se v žebříčku samozřejmě projevila, šestou nejnebezpečnější zemí světa se proto stalo Rusko a sedmou Ukrajina.

U Ukrajiny zároveň došlo k největšímu zhoršení bezpečnostní situace vůbec. Meziročně si pohoršila o 14 příček, před válkou se stát umisťoval zhruba v polovině žebříčku 160 zemí.

Mezi nejnebezpečnější státy dále patří Somálsko, Súdán a Irák. Mezi další země, kde došlo k velkému zhoršení bezpečnosti, patří Haiti, Mali a Izrael.

Mírumilovné a bezpečné, ale drahé

Na opačné straně spektra jsou ty nejmírumilovnější země, které též patří k turisticky nejoblíbenějším destinacím vůbec. Stálicí indexu mírumilovnosti je již od roku 2008 Island.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Island je u turistů velmi oblíbený nejen díky mírumilovnosti, ale zejména dechberoucí krajině.

Následují Dánsko, Irsko, Nový Zéland a Rakousko. První pětice tak skoro celá patří Evropě, která je stále nejmírumilovnějším světadílem a obsadila celkově 7 z 10 nejlepších příček. Šesté až desáté místo náleží Singapuru, Portugalsku, Slovinsku, Japonsku a Švýcarsku.

Seznam těch nejbezpečnějších zemí má leccos společného s žebříčkem těch vůbec nejdražších. V obou z nich najdete Švýcarsko, Singapur, Irsko i Island, které mají vysoké životní podmínky, dechberoucí památky a půvabné scenerie.

Nejnebezpečnější země světa pro rok 2023
1. Afghánistán
2. Jemen
3. Sýrie
4. Jižní Súdán
5. Demokratická republika Kongo
6. Rusko
7. Ukrajina
8. Somálsko
9. Súdán
10. Irák

Švýcarská vesnička, kde svišti dávají dobrou noc

Cestování
Nejmírumilovnější země světa 2023
1. Island
2. Dánsko
3. Irsko
4. Nový Zéland
5. Rakousko
6. Singapur
7. Portugalsko
8. Slovinsko
9. Japonsko
10. Švýcarsko
12. Česko

Jednu z nejpůvabnějších portugalských vesnic najdete na okraji strmého útesu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám