Hlavní obsah

Filzmoos, rodinné lyžařské středisko v srdci Ski Amadé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam vyrazit na zimní dovolenou, aby byla lokalita vhodná pro několik generací najednou, je vždycky trochu oříšek. Rakouský Filzmoos je rodinné lyžařské středisko, obklopené dostatečnou škálou sjezdovek pro zkušenější lyžaře i úplné začátečníky. Vyžití zde ale najdou i návštěvníci hor, kteří nadšeně neskáčou do lyžáků, milovníci kvalitní gastronomie, a hlavně klidu a lanovek bez čekání.

Lyžařské středisko FilzmoosVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

 
Článek

Vesnička Filzmoos leží v srdci Salcburska a z Prahy je v současnosti vzdálená zhruba sedm hodin jízdy autem. Standardně by to bylo necelých šest hodin, ale výstavba dálnice, která trasu ovlivňuje, čas o něco prodlužuje.

Není to však nutně jen na škodu. Míří tam totiž z toho důvodu (a ještě v příštím roce bude mířit) o něco méně lyžařů. V rodinném středisku, které bylo už dříve vyhlášené klidem a téměř žádnými frontami, to způsobilo, že i o víkendech můžete tamější sjezdovky brázdit bez obav z přeplněnosti a po spuštění lanovek budete na svazích vyloženě sami.

Lyžaři se okolo vesnice v 1057 metrech nad mořem zabaví na dvaceti kilometrech skvěle upravených sjezdovek, sníh na nich leží zhruba od poloviny prosince do dubna. Filzmoos se nachází ve středu Ski Amadé a má výhled na masiv Dachstein, o půvabná panoramata tak při lyžování není nouze.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Malebná vesnice leží zhruba 70 kilometrů od Salcburku.

Zapadlý region je domovem jedné z nejbizarnějších rakouských tradic

Cestování

Vyřádí se tu zejména středně zkušení lyžaři, kteří ocení výběr červených sjezdovek s občasným zabroušením na náročnou černou. Okolní svahy ale skýtají i široký výběr modrých tras pro začátečníky a výuku dětí. Ti hodně nároční mohou za větší škálou černých vyrazit do blízkého okolí.

Děti jsou vítány

Nejen na děti jsou připraveni ve třech lyžařských školách, kde jsou jim instruktoři k dispozici dle věku i schopností. Jazyková bariéra není překážkou, ani když dítě nemluví anglicky, německy, italsky, francouzsky nebo nizozemsky, tedy jazyky, které ovládají zmínění instruktoři. K dispozici jsou samozřejmě soukromé lekce, rodičům by ale místní instruktor pro jejich ratolesti doporučil spíš ty skupinové.

„Děti se učí víc očima než teorií a slovy. Když můžou sledovat ostatní ve skupině, jde jim to rychleji a nebojí se,“ uvedl Christian Salchegger, instruktor ze Skischule Bögei Filzmoos, jenž vyjma velkého množství cizinců učil lyžovat i své čtyři děti a jeho syn se vydal v otcových šlépějích.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Na děti v lyžařském středisku myslí na sjezdovkách i mimo ně.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

SCHÖRGI, maskot Ski School Filzmoos, s dětmi lyžuje na svahu, ale jeho podobu najdete i na suvenýrech a v restauracích.

Ideální věk, kdy u dítěte začít s výukou lyžování, je podle něj čtyři až pět let. „Po naučení základů to chce vyrazit alespoň na pár dnů na hory každý následující rok. Děti se učí rychle, ale zároveň i rychle rostou, chce to proto alespoň jednou ročně zafixovat. V lyžařské škole tu máme i klauna a dětské pohyblivé pásy. Přítomnost rodičů při výuce není nutná, mohou si zatím pořádně zalyžovat,“ láká Salchegger na všestranně výhodnou možnost.

Sjezdovky se vinou okolo dvou hlavních vrcholů letoviska, Rossbrandu ve výšce 1600 metrů na jihu a slunečném Grossbergu v 1380 metrech na severu. Děti, které už trochu lyžovat umí, ocení zábavnou sjezdovku FilZOO, která začíná pod stanicí Sixpack Mooslehen a lyžaře na ni vyveze moderní šestisedačková lanovka. Děti tam čeká žirafa v životní velikosti a na trati opice, lenochodi i další pohyblivá lákadla, vlnová dráha či překážky.

Zábava pro zkušenější lyžaře

Zhruba v první třetině jízdy do údolí zde na červené trase čeká Ski Movie a Timing Track, kde vás kamera nahraje při sjezdu. Můžete si tak nejen prohlédnout vlastní styl, ale zároveň se automaticky stáváte i účastníky závodu toho dne.

Osobně mě nejvíc nadchla dlouhá a široká červená sjezdovka podél kabinové lanovky Papageno na Rossbrand. Část jí zůstává zastíněná i odpoledne, a dokonce i v neděli jsem počítala okolní lyžaře na prstech jedné ruky. Přitom je příjemně svižná, krásně přehledná a povrch vydrží dlouho upravený.

Foto: Novinky

Filzmoos potěší moderními lanovkami bez front.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Červená trasa v okolí lanovky Papageno vás jen tak neomrzí.

Pokud příliš neholdujete lyžím nebo snowboardu, nic není ztraceno. Na vysokohorské trase v Rossbrandu najdou příznivci běžkování 16 kilometrů dlouhou stopu. U horní stanice se nachází Langlaufhaus se šatnami a úschovnou, výhodný výchozí bod pro sportovní běžkování. V bezprostředním okolí vesnice je sedm tras v různých délkách a obtížnostech.

Běžky, sněžnice i lákavé aprés ski

Vyjet Papageno lanovkou mohou i ti, kteří více než zimním sportům holdují krásným výhledům, procházkám a alpským chatám. Pro zimní túry nejen na sněžnicích je v okolí vesničky dvanáct značených tras.

Sněžnice jsou dobrou volbou pro všechny, kteří buď chtějí podat sportovnější výkon a nevěří si na sjezdovky, či touží naplno užít si krásy zasněžených panoramat mimo cesty. Na sněžnicích není třeba se bát chůze v hlubokém sněhu ani do kopců, ze srázu při správné technice též v podstatě nekloužou.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Hory nejsou jen lyže, ale i posezení v útulných chatách a objevování lokální gastronomie.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Odpočinková zóna láká ke slunění.

A ačkoli aprés ski chutná po sportovní aktivitě snad ještě lépe, zdaleka to není podmínkou. V horských chatách u dolních i horních stanic lanovek čeká bohatá nabídka hutných a zároveň chutných alpských pokrmů i tradičních či módních nápojů.

Po občerstvení v horské chatě Kleinbergalm si na místě můžete půjčit sáňky a k Filzmoosu se přiblížit zhruba tříkilometrovou jízdou. Na trati lesem to odvážní jedinci můžou pořádně rozjet, ti váhavější se ale nemusí bát, že by sáňky neubrzdili. K restauraci, kde se půjčují i sáně, se dá z vesnice dojít pěšky či vyjet lanovkou Grossberg.

Místní laskominy v hávu romantiky

Byla by škoda navštívit Filzmoos a neochutnat kaiserschmarrn, germknödel či gröstl. Ať už se v zasněžené dřevěné chatě, či na prosluněné terase, kterou u restaurace Schweigalm hlídá obří zrzavý kocour, rozhodnete posilnit císařským trhancem, kynutým plněným knedlíkem s mákem a vanilkovou omáčkou či pánvičkou plnou opečených brambor s uzeninou a volským okem, jistě nebudete zklamáni.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Kaiserschmarrn potěší jako hlavní chod i dezert.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Fleischkrapfen je typickým pokrmem chaty uprostřed lesů.

Kdo touží po speciálním zážitku a ještě autentičtější kuchyni, může se saněmi taženými koňmi svézt do restaurace Unterhofalm v 1280 metrech nad mořem. Zhruba 45minutová romantická jízda zasněženým lesem pod hvězdami je sympatickým „předkrmem“. Vyjma huňatých dek na ní pro zahřátí nechybí ani aperitiv s pořádnými grády. Přesto se na projížďku nezapomeňte pořádně obléct.

Jakmile vpravo na kopci spatříte nasvícený kostelík, jste už blízko. Koně rozvážným krokem zamíří pod stříšku a hosté dojdou posledních pár metrů k chaloupce, která vypadá jako vystřižená z pohádky. Tradiční alpská chata s několik staletí dlouhou historií vás přivítá praskajícím ohněm a nevšední architekturou malých útulných místnůstek i rozlehlých prostor pro větší společnost. S vánoční výzdobou se v oblasti tradičně potkáte až do února.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Haflingové sáně vozí dvakrát denně. Ve vesnici službu nabízí značné množství chat. Projížďky na koních jsou další oblíbenou aktivitou.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Okolí restaurace Unterhofalm působí jako pohádkové kulisy.

Mezi zdejší speciality patří především fleischkrapfen, smažený knedlík plněný masem s kyselým zelím, a zvěřinový guláš, který se rozplývá na jazyku. Objednáte-li si kdekoli v oblasti polévku, v níž budou knedlíčky, neočekávejte klasické české například játrové kuličky. Dostanete jeden pořádný knedlík trůnící uprostřed talíře. Před podáváním se osmaží a je opravdu chutný. Na závěr nemůže chybět Zirbenschnaps, příjemný likér červené barvy ze šišek borovice limba.

Ve velkém stylu

Modernějším stylem a sofistikovaností pokrmů ve Filzmoosu vyniká restaurace der Guster nedaleko čtyřsedačkové lanovky na Grossberg. Najdete v ní jak světovou kuchyni, tak především tradiční recepty pojaté inovativněji. Nenechte si ujít steak ze salcburského býka a jako dezert vyzkoušejte levandulovou zmrzlinu.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Balony nad Filzmoosem spatříte za příznivého počasí snad každé dopoledne.

Kdo by si chtěl alpskou vesničku a celé její okolí užít z ptačí perspektivy, nad Filzmoosem se za příznivého počasí pravidelně vznášejí pestrobarevné horkovzdušné balony. Startují přímo na pastvině v obci a výhledy, které se vám naskytnou jak pár metrů nad ní, tak ve stovkách metrů vysoko, jsou vskutku dechberoucí.

Lyžování ve Filzmoosu

Cena denního skipasu pro dospělého v hlavní sezoně: 64,5 eura ( asi 1609 korun)

Cena denního skipasu pro dítě narozené 2008-2017: 33 eur (zhruba 823 korun)

Cena denního skipasu pro mladistvého (narozen 2005-2007): 50,5 eura (asi 1260 korun)

K dispozici jsou i dvouhodinové, tříhodinové, dopolední a odpolední taxy. Dvou- a vícedenní skipasy jsou platné nejen ve Filzmoosu, ale i v celé oblasti Ski Amadé, zahrnující 760 kilometrů sjezdovek. Jejich cena je pohyblivá a zohledňuje formu nákupu.

Je možné zakoupit též rodinné skipasy, suma závisí na počtu dětí i dospělých a dnech v týdnu.

Plameny nade mnou, mrazivá krása pode mnou

Cestování

Největší lyžařská oblast v Rakousku láká na zimní sezonu Robbiem Williamsem i zvýhodněnými skipasy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám