Článek
Za omáčkou, která obsahuje právě pancettu namísto guanciale, stojí belgický výrobce Delhaize. Ten sice netvrdí, že byl pokrm vyroben v Itálii, puristé se přesto zlobí a uvádějí, že nejde o autentické carbonara a záměnu ingrediencí považují za kulinární zločin, informuje server CNN.
Ministr zemědělství Francesco Lollobrigida požaduje prošetření celé záležitosti. „Vynechme, že tato omáčka carbonara obsahuje pancettu… Všechny ingredience představují to nejhorší z italsky znějících produktů,“ napsal ministr na sociálních sítích. „Je nepřijatelné něco takového vidět na pultech supermarketu v Evropském parlamentu. Požádal jsem o okamžité prošetření,“ dodal Lollobrigida.
Chtějí dostat kuchyni na UNESCO
CNN uvádí, že záležitost není pro ministra jen otázkou špatného vkusu, ale národní hrdosti. Itálie se totiž snaží dostat svou kuchyni na seznam nehmotného dědictví UNESCO. „Italsky znějící“ jídla prý poškozují reputaci autentických pokrmů, jde přitom o jeden z nejdůležitějších aspektů tamní kultury, tvrdí ministr.
„Naše kuchyně je prostá, ale ne jednoduchá,“ uvedl už v červenci Lollobrigida na newyorském gastronomickém festivalu Summer Fancy Food Festival. „Moře a země nám dávají vše, co potřebujeme a díky našim producentům se můžeme spolehnout na výjimečnou kvalitu.“

