Hlavní obsah

Znáte nejkrásnější místa Jižní Ameriky? Vyzkoušejte si náš fototest

Víte, jak se jmenuje nejvyšší vodopád planety? A kde leží? Tušíte, kterému souostroví se přezdívá ostrovy prehistorie? Vyzkoušejte si náš cestovatelský fototest, do kterého jsme tentokrát zařadili přírodní skvosty Jižní Ameriky. Je jich patnáct, a pokud jich správně určíte alespoň deset, můžete se s klidným svědomím považovat za člověka s velikým přehledem.

Foto: www.bigstockphoto.com

Jsou širší než Viktoriiny a vyšší než vodopády na Niagaře. A údajně se za jejich vodní stěnou ukrývá vchod do pekla. Víte, jak se tyto vodopády jmenují?

Článek

Hluboké pralesy, široké řeky, hory, které rostou až do nebes, a vodopády, u kterých se zdá, že naopak z nebes padají dolů. Mrkněte na patnáct přírodních podkladů a zkuste trefit jejich jména:

2.

Foto: www.bigstockphoto.com

Tenhle ledovec je skutečný rychlík, prý jeden z nejrychlejších na planetě. Leží v národním parku Los Glaciares a nás zajímá nejen to, jak se jmenuje, ale i váš tip na vzdálenost, kterou denně urazí.

3.

Foto: www.bigstockphoto.com

V tomhle národním parku na Čechy nevzpomínají úplně v dobrém. Tušíte jeho jméno a víte, proč jsme s ním spojeni?

4.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejvyšší mimoasijská hora leží v Argentině a je zároveň i nejvyšším vrcholem celé Ameriky. Víte, jak se jmenuje?

5.

Foto: www.bigstockphoto.com

Tady by se mohla natáčet další Cesta do pravěku! Působil tu Charles Darwin a přezdívá se jim „ostrovy prehistorie“. Tušíte o jaké souostroví jde?

6.

Foto: www.jod.uk.com

Klimatizace planety, tak se přezdívá této největší zelené ploše na světě. Jméno pro vás bude asi hračka, ale zkuste si tipnout, o kolik by se zvýšila průměrná teplota, kdyby jí nebylo…

7.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na rákosových ostrovech na jeho hladině žije národ Urů s černou krví. Na délku měří 195 kilometrů. Víte, jak se tahle největší vodní plocha Jižní Ameriky jmenuje?

8.

Foto: www.bigstockphoto.com

Tenhle soutok je unikátní. Vody dvou řek vedle sebe tečou více než 6 kilometrů odděleně, protože mají odlišné vlastnosti. A jsou ohromnou atrakcí pro turisty. Víte, o jaké řeky se jedná?

9.

Foto: www.bigstockphoto.com

Tuhle horu bychom nejspíš nezařadili, kdyby se nezapsala černým písmem do historie českého horolezeckého sportu. Víte její jméno a tušíte, co se na jejích svazích odehrálo?

10.

Foto: www.bigstockphoto.com

Skalní útvar napravo dostal název podle jedné sladké pochoutky, které se podobá. Víte, jak se jmenuje? A víte, v jakém městě leží?

11.

Foto: www.bigstockphoto.com

Jak vypadá nejvyšší vodopád planety? Právě takhle! Měří 807 metrů a nás zajímá nejen jeho název, ale i to, jak ke svému jménu přišel.

12.

Foto: www.bigstockphoto.com

Uhodnete z čeho je vyrobený hotel na fotografii? Pokud ano, dost vám to napoví i o tom, kde stojí.

13.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na tomto místě žije asi 120 tisíc těchto sympaťáků. A nás samozřejmě zajímá jeho název.

14.

Foto: www.bigstockphoto.com

Tahle ruka „vyrůstá“ na poušti, kde na některých místech nezapršelo už několik tisíc let. A vědci na této poušti testují poněkud zvláštní věci. Jak se poušť jmenuje a co tady testují?

15.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na závěr něco jednoduchého: Tohle město už jsme tu dnes měli a pláž, která je jeho součástí, je jednou z nejslavnějších na planetě. Znáte její jméno? A tušíte, jaká olympijská klání se na ní rozjedou v roce 2016?

U některých fotek malinko tápete? Tady jsou správné odpovědi!

1. Vodopády Iguazu

Na titulní fotce jsou vodopády Iguazu, které leží na hranicích Brazílie a Argentiny. V období dešťů je tvoří až 300 samostatných vodopádů a jejich průtok je 6500 kubíků za sekundu. A na místě zvaném Ďáblův chřtán je prý vstup do pekla.

2. Ledovec Perito Moreno

Nejaktivnější ledovec světa, který jako jeden z mála neubývá, je dlouhý třicet kilometrů a končí v jezeře Lago Argentino. A je to skutečný rychlík, protože jeho rychlost je dva metry za den. Prohlédnout si ho můžete z vyhlídkových teras.

3. Národní park Torres del Paine

V únoru 2005 český turista v parku Torres del Paine neopatrně manipuloval s plynovým vařičem a při následném požáru lehlo popelem 6 procent rozlohy parku. Česko se dodnes podílí na jeho obnově.

4. Vrchol Aconcagua

Dosahuje výšky 6960 metrů, což z ní dělá nejvyšší horu světa - tedy z těch, které neleží v Asii. Okolní vrcholy převyšuje o více než 1000 metrů a nejkrásnější pohledy na ni jsou od vinic v oblasti Mendoza.

5. Souostroví Galapágy

V roce 1970 sem dorazilo jen 4000 turistů. Dnes už jich je více než 200 tisíc každý rok. A zdejší unikátní příroda, kterou tvoří ze 40 procent endemity, tím trpí. Pokud se sem vydáte, počítejte s velmi přísnými pravidly pobytu – právě kvůli ochraně přírody.

6. Pralesy Amazonie

Kdyby nebylo zelených plic, průměrná teplota planety by stoupla o celé dva stupně Celsia! Amazonie je také DNA bankou našeho světa. Vždyť jen v jednom krychlovém metru půdy je na padesát druhů mravenců! A Amazonie prý ukrývá i bájné Eldorádo!

7. Jezero Titicaca

Leží na hranicích Peru a Bolívie a mimo jiné proslulo rákosovými vesnicemi Los Uros, v nichž žijí Urové, národ, kterému prý v žilách koluje černá krev, díky které necítí chlad. Vodní plocha je to obrovská. Na délku má jezero 195 kilometrů, průměrná šířka je 65 kilometrů.

8. Soutok Amazonky a Rio Negro

Tenhle unikátní soutok vzniká splynutím řek Amazonka (tady ještě pod názvem Solimões) a Rio Negro nedaleko města Manaus uprostřed Amazonie. Mimochodem, věděli jste, že šířka Amazonky se obvykle pohybuje v mezích deseti až šedesáti kilometrů?

9. Vrchol Huascarán

Expedice Peru ´70 se černým písmem zapsala do historie horolezectví. 31. května 1970 v oblasti proběhlo silné zemětřesení, které utrhlo ohromnou masu ledu a kamení ze svahů hory. Tahle lavina smetla expediční tábor a usmrtila 13 českých horolezců a chilského průvodce.

10. Cukrová homole v Riu

Tvarem připomíná homoli cukru, a tak dostala i stejné jméno. Cukrová homole se tyčí nad slavnou pláží Copacabana do výšky 390 metrů. Vyjet na ni můžete unikátní prosklenou lanovkou a pokochat se krásami Ria, prý jednoho z nejkrásnějších měst na planetě.

11. Vodopád Salto Angel

Salto Angel, do češtiny často překládaný jako Andělský vodopád, svůj název získal podle pilota Jimmyho Angela, jež byl jeho krásou tak uchvácený, že to i se svým stojem „zaparkoval“ přímo do vodního proudu. Jemu ani pasažérům se při této nehodě z roku 1937 naštěstí nic nestalo.

12. Solná pláň Salar de Uyuni

Stavba na fotografii je ze soli – a stojí uprostřed největší solné pláně planety. Býval to hotel, ale kvůli nepříznivým dopadům na okolní prostředí, je z budovy muzeum. A pozor! Pláň čas od času potrápí záplavy. Vrstva vody na solné krustě pak z tohoto místa dělá největší zrcadlo na planetě.

13. Ostrov Magdalena

Patří Chile, leží uprostřed vod Magalhaesova průlivu a žije na něm, teď se podržte, 120 tisíc tučňáků! Tedy „žije“. V září tady zahnízdí, v lednu vyvedou svá mláďata a pak se vydají na moře. Kromě nich tady nežije nikdo jiný, ostrov je lidmi neobydlený.

14. Poušť Atacama

Poušť Atacama je jedním z nejsušších míst na Zemi a proto ji vědci často používají k simulaci podmínek, jež panují na Marsu. Testují se tady předměty a vůbec většina vybavení, jež v budoucnu poslouží při misi na Mars. A samotná kamenná ruka? To je umělecké dílo, jež má výšku zhruba dvoupatrového domku.

15. Pláž Copacabana

Nejslavnější pláž na planetě je od roku 2012 součástí seznamu světového dědictví UNESCO, kde je vedená jako přírodní památka. Dlouhá je zhruba čtyři kilometry a papež František na ní v roce 2013 dokonce odsloužil mši. Během letní olympiády v roce 2016 na ní proběhne turnaj v plážovém volejbale.

Tak jak jste dopadli?

Vyzkoušejte si i náš severoamerický Cestovatelský fototest: Poznáte 15 + 1 slavnou stavbu USA?

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Prožijte dva týdny v největší a nejrozmanitější zemi Jižní Ameriky! Naše putování začneme v Riu, pak se přesuneme k vodopádům Iguazu a vydáme se do srdce Amazonie – do neuvěřitelného města Manaus. Čeká vás plavba po Amazonce i ubytování v srdci deštného pralesa.

Cena zahrnuje služby průvodců, českých i místních, a také vstupy do objektů a památek, které jsou zařazené v našlapaném programu.

Tři týdny plné cestování po Jižní Americe. Do atraktivního programu jsme zařadili dvě desítky kulturních a historických památek světového dědictví UNESCO – včetně unikátního Velikonočního ostrova.

Láká vás intenzívní forma poznávání, chcete se toho dozvědět co nejvíc od profesionálních průvodců? Zároveň si ale chcete dopřát určitý komfort cestování? Vydejte se na cestu s námi – s cestovní kanceláří ESO travel. V roce 2016 máme naplánované pouhé dva termíny!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o nejkrásnějším koupání na planetě, o zakázaných ostrovech nebo o nejkrásnějším mostě světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik přírodních pokladů na fotografiích jste poznali?
1 až 5.
27,2 %
6 až 10.
47,8 %
11 až 15.
25 %
Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Památky UNESCO v Jižní Americe

V Jižní Americe jsou desítky míst, která jsou na seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Jen namátkou: Argentina má na seznamu devět položek – včetně národního parku Los Glaciares, vodopádů Iguazu nebo poloostrova Valdéz.

Bolívie může přispět sedmi položkami, z nichž nejzajímavější je položka „Andský systém cest“, který zahrnuje zhruba třicet tisíc kilometrů stezek v Andách, jež se táhnou několika státy.

Seznam brazilských UNESCO památek je dlouhý – obsahuje 19 položek. Mimo jiné centrální Amazonii, další dílčí části pralesa, Pantanal, ale i krajinu v Riu mezi mořem a horami, tedy včetně Cukrové homole.

Chile a jejích šest zápisků reprezentuje například Velikonoční ostrov. Kolumbie má osm „UNESCO zářezů“.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám