Hlavní obsah

La Paz: Poznejte nejvýše položené hlavní město s tržištěm čarodějů

Přistanete na letišti v malém městečku El Alto a vydáte se do hojně navštěvované metropole Bolivíe – do La Paz. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdybyste nemířili do nejvýše položeného hlavního města na světě a nepohybovali se ve výšce kolem 3700 m, a přitom byli nohama na zemi. Co se dá v La Paz vidět a zažít a jakou nemoc vám město „bleskově” dopřeje?

Foto: bigstock.com

La Paz je údajně nejvýše položeným hlevním městem světa, ale o to, zda je skutečně hlavním městem, se vedou spory.

Článek

O to, zda je La Paz nejvýše položeným hlavním městem na světě, se už dlouho vedou spory. Jde o to, zda je vůbec hlavním městem. Sídlí v něm vláda, parlament a prezident, ale legislativní orgány se nacházejí ve městě Sucre, které je oficiálně chápáno jako hlavní město. Za předpokladu, že bychom nevzali La Paz jako hlavní město, drželo by prvenství v nadmořské výšce Quito v Ekvádoru.

Letadlem se sem nedostanete

La Paz leží v kaňonu vyhloubeném řekou Choqueyapu a obklopují ho vysoké hory. Letadla sem nelétají – do města se musíte vydat ze zmiňovaného městečka El Alto, jež leží asi 15 km od La Paz. Protože cestovní ruch je zde od dávných dob čilý, existují zmínky o tom, že se na El Alto létalo už v 1. pol. 20. století. Zřejmě není třeba upozorňovat na to, že El Alto je nejvýše položené mezinárodní letiště na světě a páté nejvýše položené letiště na světě celkově.

Foto: bigstock.com

Z městečka El Alto se můžete dostat do La Paz běžnou hromadnou dopravou, ale i lanovkou.

Co vás čeká? Překrásná atmosféra protknutá magií

V La Paz vám uhrane především náměstí Plazza Murrilo, na němž se nachází Národní kongres, katedrála či Prezidentský palác. Za nejzajímavější je všeobecně považována cesta od kostela sv. Františka ulicí Sagárnaga, kde můžete pořídit pěkné suvenýry, které budou o vaší cestě věrně vypovídat.

Další články ze světa:

Foto: bigstock.com

O suvenýry není v La Paz nouze.

Touto cestou dojdete až k Mercado los Brujos, takzvanému tržišti čarodějů, které je pověstné širokou nabídkou léčivých mastí nebo talismanů, jež vás ochrání před zlými silami.

Významnou část zdejších zajímavostí tvoří rozmanitě zaměřená muzea – muzeum kovové produkce předkolumbovských kultur, muzeum věnované historii a využití koky nebo muzeum s uloženými vykopávkami z lokality Tíwanaku.

Foto: bigstock.com

Muzeum koky představuje využití a historii této rostliny.

Čekáte výškové budovy? Moc jich tu není
La Paz je sice velké město čítající téměř milión obyvatel, ale výškových budov je tu jen skromné množství a typický ráz zde utváří nízké domky v úzkých ulicích a uličkách. Všude je rušno a živo, zvláště pak na místních trzích

Ideál pro nadšené cyklisty a lyžaře

La Paz maximálně potěší lyžaře a cyklisty ze skupiny opravdových fajnšmekrů. Horská cykloturistika je tady populární a hojně rozšířená, výlet v horách pro vás bude nezapomenutelným zážitkem. Sjezd na lyžích z nejvýše položené sjezdovky světa je rovněž zkušeností na celý život.

Přečtěte si více o Jižní Americe:

Foto: bigstock.com

Death Road neboli Stezka smrti stále uchvacuje odvážné cyklisty.

V sousedním Peru žijí nejvýše na planetě

V Peru, konkrétně ve městě La Rinconada, se nachází nejvýše položené lidské obydlí. Město leží přímo v Andách, a to v nadmořské výšce přesahující 5000 m. Celoročně zde žije asi 50 tisíc lidí, kteří se potýkají s vlhkými léty, suchými zimami a celoročně nízkými teplotami. Průměrná teplota zde dosahuje 1,2°C.

Půvab Peru a Bolívie ovšem netkví jen v obrovitých horách a půvabných údolích. Cestovatelé z celého světa ho spatřují také ve velké pohostinnosti domorodců a originálních stavbách, především kostelech, které tu nechali vybudovat španělští kolonizátoři.

Inzertní sdělení: Poznejte krásnou i drsnou Jižní Ameriku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Toužíte po poznání úchvatných zemí Jižní Ameriky? Vydejte se na báječnou cestu úchvatnými kraji, navštivte La Paz, Limu, Copacabanu a další krásná místa tohoto kontinentu a poznejte zcela odlišnou kulturu, než jaká je ta evropská.

Prožijte nezapomenutelné tři týdny na cestě po krásách Jižní Ameriky, které má pod ochranou UNESCO. Navštivte Quito, národní park Huascarán, v němž se nachází nejvyšší hora Peru, podívejte se do La Paz, na gejzíry a přírodní horké prameny… Rozmanitost Jižní Ameriky vás naprosto uchvátí!

Čtěte dále:

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Navštívili jste už někdy Jižní Ameriku?
Ano a líbilo se mi tam.
33,1 %
Ano, ale jednou to stačilo.
1,5 %
Ne, ale láká mě to.
56,9 %
Ne a ani o tom neuvažuji.
8,5 %
Celkem hlasovalo 130 čtenářů.

Na výstavbě zdejší lanovky se podíleli i Češi

V La Paz najde každý turista spoustu zajímavostí. Jednou z nich je i nejvýše postavená lanová dráha na světě. A co je pro mnohé z nás zajímavé – při jejím budování zde velkou část práce odvedly zlaté české ručičky, tedy české odbavovací systémy.

Lanová dráha je dlouhá asi 10 km a vede do La Paz z městečka El Alto. Zatímco po silnici cesta zabere půl hodiny, lanovka zdolá vzdálenost za 10 minut. Za hodinu se na ní sveze až 18 000 osob, spousta z nich lanovku využívá k dopravě do práce a z ní.

Na světě existuje jen 10 měst, které využívají lanovou dráhu jako způsob veřejné dopravy. Na trati mezi La Paz a El Alto cestující překonávají převýšení téměř 3000 m. Kabiny jezdí v intervalu 12 vteřin, takže se nestane, že by někomu „jeho spoj“ ujel.

Související články

Výběr článků

Načítám