Hlavní obsah

Největší, nejvyšší, nejdelší...: Čtyři světové rekordy, které musíte poznat

Nejvyšší věž z lega, nejdelší skleněný chodník… Člověk tvoří a jeho pýcha ho stále žene k tomu, aby své výtvory překonával. Vznikají tak úžasné rekordy, které byste neměli vynechat, pokud se budete nacházet v jejich blízkosti. Nechte se alespoň na některé z nich nalákat následujícími řádky!

Foto: bigstock.com

Grand Central Terminal je jedním z několika stovek míst, kde můžete naskočit do newyorského metra.

Článek

Nechme pro jednou stranou ty nejobdivuhodnější zázraky, které vytvořila sama příroda, jako je nejvyšší hora, nejhlubší jezero nebo nejdelší řeka. Podívejme se na snahu člověka stvořit něco neobyčejného a na místa, kde se mu to opravdu povedlo.

Nejrozsáhlejší síť metra (USA)

Prvenství v této kategorii drží, jak mnozí očekávají, americký New York. Dopravní skvost má celkem 468 stanic na téměř 30 linkách, 373 km tras, asi šest tisíc nasazovaných vozů a denně převeze až šest miliónů lidí – místních i turistů.

Těžko se to dá představit, tady už nejde jen o dopravu, ale o cestovatelský zážitek. Turisté metro v největším městě Spojených států rádi využívají, protože je zaveze ke všem úchvatným místům, na Manhattanu od Central Parku po Empire State Building.

Foto: bigstock.com

Newyorské metro jezdí i pod dnem řek obtáčejících se kolem Manhattanu.

A další zajímavosti, které se s metrem v New York City pojí? Třeba to, že 40 % tratí vede nad zemí, ale když už se dostanete pod zem, stojí to za to – například ve stanici 191 na lince 1, která je umístěna 60 m pod povrchem země. Často se ale nacházíte přímo pod vozovkou.

Metro spojuje newyorské čtvrti Manhattan, Bronx a Brooklyn, částečně také zasahuje do čtvrti Queens. Najdeme ho dokonce i na Staten Island, na ostrov samotný se ale musíte přeplavit trajektem.

Foto: bigstock.com

Staten Island obvykle v katalozích neuvidíte, přitom vypadá takto příjemně.

Metro je chytře rozdělené na lokální a expresní linky. Ty druhé slouží pro přepravu na delší vzdálenosti, a soupravy tak zastavují jen v některých stanicích, aby byla doprava rychlejší a plynulejší. Díky tomu se můžete dostat za krásných 20 minut třeba z Central Parku na Manhattanu do Brooklynu.

Kromě toho, že je newyorská Subway nejrozsáhlejší dráhou na světě, patří taky k těm nejstarším. V závěsu za ní je velikostí sítě metro v Londýně nebo v Tokiu.

Další články ze světa:

Nejdelší skleněný chodník (Čína)

Zprávu o dokončení nejdelšího skleněného chodníku na světě, z něhož se díváte přímo do propasti pod sebou, jste pravděpodobně zaznamenali. Stalo se tak v září 2015, ale dodnes se o něm intenzivně hovoří.

Most najdete v Geoparku Pching-ťiang v provincii Chu-nan. Jde o most visutý, který se pyšní délkou 300 m a je položen ve výšce 180 m nad kaňonem. Pro každého, kdo trpí závratí, platí ve výškách jediné pravidlo – nedívat se dolů. Co byste ale ze skleněného mostu měli, kdybyste se pod sebe nepodívali?

Kromě pohledu pod sebe je nutné se připravit i na to, že se most chvěje, i když se technologie snaží o vyrovnávání vibrací. Bát se mostu ale rozhodně nemusíte, i když se tomu jen těžko poroučí. Byl totiž vybudován z tvrzeného skla, které je asi 25x silnější a odolnější než okenní tabule.

Foto: bigstock.com

Čína, to není jen Velká čínská zeď. Mezi další skvosty skleněné mosty a chodníky, které každému návštěvníkovi vezmou dech!

V Číně jsou na sklo „zvyklí”
V Číně nejde o jediný skleněný počin. V národním parku Chuang-šuej se nachází skleněný konzolový most umístěný 300 m nad kaňonem a kolem hory Tchien-men také vede skleněný chodník, ve výšce 1200 m. Na mnoha fotografiích můžete vidět turisty, kteří se intuitivně drží skály.

Největší vertikální bludiště (Spojené arabské emiráty)

V Dubaji, metropoli Spojených arabských emirátů, stojí Dubai Maze Tower. Jde o věž s 55 patry považovanou za největší vertikální bludiště na světě. Důvodem jsou složité linie balkónů, které na přední i zadní fasádě tvoří jednotlivé hádanky. Takovou práci si s návrhem dal uznávaný designér bludišť Adrian Fisher.

Dubaj je zkrátka město zázraků, které stojí za to vidět.

Foto: bigstock.com

Kromě stavby Burj Khalifa by v Dubaji nikomu nemělo uniknout největší vertikální bludiště světa – Maze Tower.

Nejvyšší věž z lega (Maďarsko)

V maďarské Budapešti vyrostla v květnu 2014 nejvyšší věž z lega, která překonala rekord, jaký dříve držela Jižní Korea. Stavba měřila 34,76 m a její umístění před bazilikou sv. Štěpána bylo ideální pro místní i turisty. Na celém procesu se podíleli dánští konstruktéři a maďarští školáci. Poslední dílek tohoto obra zasadil starosta Budapešti Antal Rogan.

V roce 2012 vztyčili nadšenci v jihokorejském Soulu věž do výšky 31,9 m, následně ji pak odhalili u příležitosti 80. výročí existence dánské firmy, která lego vyrábí. O stavbu se zasloužily i čtyři tisíce dětí a věž byla vytvořena z 500 tisíců kostek.

Nic není definitivní

Vzhledem k tomu, že lidé se budou stále snažit překonávat dosavadní rekordy, určitě se můžeme těšit i na další skvosty a rarity. Nechme se překvapit, které to budou příště.

Inzertní sdělení: Objevte krásu Číny a USA!

Naplánujte si dovolenou, na kterou budete do konce života vzpomínat a nechávat se při tom unášet euforií ze zážitků! Poznejte s námi ta nejobdivuhodnější místa, mezi která patří Velká čínská zeď, Chrám nebes, Terakotová armáda nebo Šanghaj!

Florida a New York v jedné dovolené? Proč ne? Svezte se nejrozsáhlejším metrem na světě, navštivte Manhattan nebo okolí Central Parku a přesuňte se na Floridu, kde si dokonale odpočinete po náročné poznávačce!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Naplánujte si dovolenou, na kterou budete do konce života vzpomínat a nechávat se při tom unášet euforií ze zážitků! Poznejte s námi ta nejobdivuhodnější místa, mezi která patří Velká čínská zeď, Chrám nebes, Terakotová armáda nebo Šanghaj!

Florida a New York v jedné dovolené? Proč ne? Svezte se nejrozsáhlejším metrem na světě, navštivte Manhattan nebo okolí Central Parku a přesuňte se na Floridu, kde si dokonale odpočinete po náročné poznávačce!

Čtěte dále:

Seznamte s letošními plážovými hity, podívejte se na nejdelší akvadukt na světě a poznejte neuvěřitelně zbarvené kouty světa. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Který z rekordů byste na vlastní oči viděli a zažili nejraději?
Newyorské metro.
29,4 %
Skleněný most.
56,9 %
Maze Tower.
9,8 %
Věž z Lega.
3,9 %
Celkem hlasovalo 51 čtenářů.

Nejošklivější stavby světa - je mezi nimi i jedna česká

Kromě všech ostatních nej samozřejmě proběhlo i hlasování o nejošklivější stavby planety – žebříček sestavila CNN v roce 2012.

První místo obsadil hotel Rjugjong v Pchjongjangu, vypadající jako skleněná raketa, za ním následuje pětihvězdičkový Hotel Atlantis v Dubaji a palác parlamentu v Bukurešti. Na čtvrté příčce se umístila poněkud nevzhledná Žižkovská věž v Praze.

Po Žižkovské věži se může zápisem do desítky nejošklivějších staveb „pyšnit“ také muzeum EMP v Seattlu, Ho Či Minovo mauzoleum v Hanoji ve Vietnamu, metropolitní katedrála v Liverpoolu, dům komunálních služeb v Portlandu, budova Fang-Jüan v Šen-jangu v Číně a sídlo energetické národní korporace Petrobras v Riu de Janiero.

Žebříček je však jen „inspirační“ a některé stavby by lidé jednohlasně rozhodně nevyhodnotili jako ty nejhorší.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám