Hlavní obsah

Záhadný Velikonoční ostrov: Podivné nápisy a sochy hlav s těly pod zemí

Když se mluví o Velikonočním ostrově, každý si jistě představí ony známé velké a tajemné sochy hlav nad zemí. Celá lokalita ale skrývá více zajímavostí, které by vám neměly uniknout. Těla soch, o kterých se dlouho nevědělo, nápisy na nich nebo záhada místních stromů. Žádné na ostrově totiž nejsou!

Foto: bigstock.com

To nejznámější z Velikonočního ostrovu jsou sochy moai.

Článek

Fascinující Velikonoční ostrov, domorodci nazývaný Rapa Nui (Velká země) nebo Te Pito o Te Henua (Pupek světa), leží ve východní části Polynésie, asi 3600 km od pobřeží Jižní Ameriky. To z něj činí nejodlehlejší obydlené místo na světě. Lidé ho navštěvují proto, aby na vlastní oči spatřili notoricky známé ohromné sochy hlav. Díky těmto sochám moai se pouze 164 km2 velký ostrov zapsal do všeobecného povědomí.

Ostrov oficiálně náleží Chile, ale z důvodu velké vzdálenosti a izolovanosti od pevniny s ní nemá takřka nic společného kromě toho, že zde na jediném letišti pravidelně přistávají letecké spoje právě z Chile.

Foto: bigstock.com

Vulkán Rano Kau je další z perel Velikonočního ostrova.

Jedna otázka za druhou, odpovědi opatrné

Velikonoční ostrov, to je jedna záhada za druhou. Kde se vůbec vzali původní obyvatelé, proč zhotovili sochy, které dnes obdivujeme a neváháme za nimi létat na druhý konec světa, jak je dostali více než 15 km z kráteru vulkánu Rano Raraku na pobřeží a nakonec třeba to, co znamenají tajemné náčrty a klikyháky na tělech soch moai. Se vším si lámou hlavu vědci i laici fantastové, ale přesné odpovědi jsou v nedohlednu.

Foto: bigstock.com

Přístav v hlavním městě Hanga Roa sice je, ale vydejte se sem raději letadlem. Ostrov leží 3 600 km od pevniny.

Domorodá kultura odsouzená k zániku
Ostrovy byly údajně dlouho obývány jen ptactvem. Až v 6. století n. l. sem připluly první polynéské kmeny a přivezly si s sebou savce. Evropané se o existenci těchto ostrovů dozvěděli až v 1. pol. 18. století a z desetitisíců původních obyvatel jich zde zbyla asi stovka. Ostatní zemřeli na nemoci, které sem Evropané „dovezli“, nebo byli odvlečeni jako otroci.

Po domorodcích tu taky zbyli mlčenliví svědci, kteří nám dovolují nahlédnout do minulosti a alespoň se domnívat, co se zde odehrávalo.

Sochy moai nejsou jen obří hlavy

Sochy, jejichž snímky zná snad každý, stojí na plošinách nazývaných ahu. Gigantických soch znázorňujících obličeje je na ostrovech přesně 887, ty největší měří i 12 m a váží asi 90 tun. Turisté mají přístup ke všem. Sochy se nacházejí na pobřeží ostrova i ve vnitrozemí, kde je taktéž vulkán Rano Raraku – v jeho kráteru sochy údajně vznikaly.

Přečtěte si také o jiných krásných místech:

Veřejnost si dlouho myslela, že hlavy, které jsou viditelné nad zemí, jsou celým poselstvím dávných domorodců. Archeologové ale už od roku 1919 věděli, že hlavy mají pod zemí také těla. V 50. letech to potvrdil cestovatel Thor Heyerdahl a v 80. letech také český archeolog Pavel Pavel.

Pobřeží Velikonočního ostrova je zajímavě členité a stojí za procházku.

Nikdo však nedokázal odhalit, proč vůbec sochy vznikly. A aby nebylo záhad málo, na tělech mají klikyháky a čáry. Podle vědců může jít o „podpisy“ tvůrců či majitelů soch. Na ostrově byly kromě toho nalezeny také destičky s nápisy vyvedenými v jazyce rongo rongo, který se však nikomu dodnes nepodařilo rozluštit.

Jak Velikonoční ostrov o své stromy přišel

Další zvláštní věcí je, že na Velikonočním ostrově nejsou stromy. Existuje také hned několik teorií, jak k úplnému „vyhlazení“ mohlo dojít. Je totiž jisté, že zdejší faunu tvořil subtropický les s převahou širokolistých stromů. Jedna z teorií tvrdí, že pod povrchem země se našla taková vrstva dřevěného uhlí a popela, že muselo docházet k masivnímu vypalování půdy za účelem vzniku prostoru pro zemědělskou činnost.

Foto: bigstock.com

Orongo bylo dříve místem pro nejrůznější rituály.

Další teorie říká, že společně s nákladem, který si původní obyvatelé přivezli po vodě, se na ostrov dostaly také krysy. Ty si oblíbily semena palem a tím jim zabránily v růstu dalších kousků. Jak to ale bylo doopravdy?

Inzertní sdělení: Zažijte tajemný ostrov na vlastní kůži!

Vydejte se na ta nejzajímavější místa jihoamerického Chile, jako je Santiago de Chile, Moon Valley, El Tatio nebo Machuca a poznejte tajemný Velikonoční ostrov s gigantickými sochami hlav, o jejichž vzniku nemají ani vědci jasnou teorii!

Chcete během jedné dovolené stihnout poznání více krásných a zajímavých míst? Pak se spojte cestu do Chile s Tahiti a s Velikonočním ostrovem se známými sochami. Čeká vás mimo jiné i ostrov Moorea, na jehož bělostných plážích zažijete božskou relaxaci!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, pro vás vybrala tyto zájezdy za exotikou.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejpodivuhodnějších stavbách Číny, poznejte čtyři neobvyklé světové rekordy a podívejte se na Big Sur, kam utíkají romantici a snílci. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Vydali byste na Velikonoční ostrov a jiný podobně odlehlý kousek země?
Ano, určitě je tam klid!
92,7 %
Možná, ale bál/a bych se.
1,8 %
Ne, raději se vydám někam jinam.
5,5 %
Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

Zkáza obyvatel Pupku světa

Za zkázou docela početné původní populace, která na Velikonoční ostrov připlula, věnovala se zemědělství a chovu zvířat, stálo otrokářství a epidemie.

V roce 1862 sem připluli lovci otroků, kteří si během několika málo měsíců odvezli polovinu obyvatelstva, mužů i žen – všichni skončili v peruánských guánových dolech. Zásahem tahitského biskupa se alespoň několik otroků mohlo z Peru vrátit zpět na ostrov.

Otroci však na ostrov ze zajetí přivlekli neštovice, s nimiž se domorodci nezvládali vypořádat. Ke všemu pak proběhly klanové války a souboje o území mrtvých. Neštovice samy o sobě by ještě nebyly tím nejhorším, další pohroma přišla s prvním křesťanským misionářem, jenž na ostrov doputoval s tuberkulózou. Ta zahubila asi čtvrtinu zbytku obyvatelstva.

Zjistěte si vše potřebné pro cestování na území Chile a vydejte se na magií opředený ostrov také!

Související témata:

Výběr článků

Načítám