Hlavní obsah

Svůdný Jemen: Hliněné mrakodrapy v poušti a drogy jako národní rituál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemenci se neustále tváří spokojeně. Jsou permanentně šťastní jednak díky národní droze khat a dost možná i proto, že žijí v jedné z nejkrásnějších zemí planety. Jediný, kdo trpí, je zdejší ekonomika. Všichni ostatní mají dost času poklábosit s přáteli a společně rozžvýkat další dávku omamné rostliny. V Jemenu žijí extrémně milí lidé, bájný pták Fénix a také prastaré dračí stromy.

Článek

Šťastná Arábie je jméno, které dali Jemenu starověcí Římané. Důvodů je hned několik – Jemen leží v nejúrodnější části Arabského poloostrova, datlovými háji tu zároveň vedla lukrativní obchodní stezka – vozilo se tudy kadidlo a myrha, dva artikly ve starověku nanejvýš ceněné. A v neposlední řadě tu 80 % populace žvýká veselou drogu khat.

Khat v Jemenu je něco jako pivo v Čechách

Děti, starci, dámy i pánové, všichni mají tváře naducané zelenými lístky khatu. Neúnavným žvýkáním vzniká zelená kaše, kterou tu všichni plivou, aby mohli syslí tvář přiživit další dávkou s obsahem psychotropního efedrinu. Khat je nejpěstovanější plodinou Jemenu a je také extrémně náročný na vodu, takže ostatní zemědělská produkce upadá. A spolu s ní i zdraví Jemenců.

Orientální krása Arabského poloostrova v dalších článcích:

Zato jejich duševní pohoda je nezlomná. Je více než pravděpodobné, že při návštěvě Jemenu vás budou lidé zcela nezištně opakovaně zvát na čaj nebo na večeři, budou vám nabízet nocleh u nich doma a budou se také chlubit svými kalašnikovy. Do Jemenu jezdí bohužel velmi málo turistů, takže i když se zdejší děti už naučily žadonit o propisky nebo bakšiš, pořád tu narazíte na místa, kam žádný turista před vámi nevkročil. A o to víc si vás tu budou předcházet.

Pouštní Manhattan je starý 500 let

Na malé vesničky, kde lidé žijí způsobem, který my už známe jen z pohádek, narazíte ve zdejších krásných horách Jebel Bura nebo Jebel Haraz. Hliněné domky přilepené na neuvěřitelně strmých hřebenech hor ve výšce kolem 2000 m n.m. nejsou výjimkou. Malebnost zvyšují malá políčka s khatem nebo kávou, na kterých celý den pracují zdejší ženy, muži přežvykují khat a klábosí.

V monumentálním údolí Hadramaut, které bylo od okolního světa izolované až do roku 1935, leží stará města Sajún a Šibám. V Sajúnu stojí sultánův palác a štíhlé mešity, v Šibámu pak najdete skutečný div světa. Jeden vedle druhého tu ze země vyrůstá asi 500 hliněných mrakodrapů. Mají až 11 podlaží, jsou vyrobeny z nepálených cihel a stojí tu už asi 500 let. Podobným skvostem je asi nejzachovalejší opevněné město v Jemenu Tuhlla, ležící na skále ve výšce 2900 m n.m.

Cestujte do minulosti v San´á

Hlavní město San´á bylo na počátku 60. let posledním hlavním městem, které dosud nevykročilo ze svých středověkých hradeb a jistá odlehlost dodává San´á magickou atmosféru dodnes. Když se budete procházet úzkými uličkami mezi hliněnými domky s alabastrovým lemováním a budete poslouchat hlasy povykující lidí, občas vás přepadne pocit, že jste se ocitli v minulosti.

Angličtina sem ještě nedospěla, je proto dobré naučit se základní fráze arabsky. I tak se ale vyplatí mít místního průvodce. V Jemenu žije i několik Čechů, takže pokud cestujete na vlastní pěst, rozhodně se pokuste někoho takového oslovit. Poradí vám mimo jiné, jak se nejlépe dostat na jemenské souostroví Sokotra.

Sokotra je světový unikát

I když není snadné se na něj dostat, jeho návštěva rozhodně stojí za to. Sokotra je malé souostroví 4 ostrovů, které byly odjakživa tak trochu mimo veškeré dění. Díky tomu se po příjezdu na Sokotru budete cítit jako Alenka v říši divů – téměř kompletně endemická flóra, často nazývána prehistorickou, dělá ze Sokotry skutečný poklad na Zemi.

Podle jedné ze starých jemenských legend na Sokotře hnízdí bájný pták Fénix. Rostou tu také stromy dračí krve, které získávají vodu pouze z rosy, jsou staré stovky let a už se téměř nereprodukují. Míza dračího stromu byla odedávna ceněna jako zázračný lék. Pokud se na Sokotru vydáte, kromě naprosto prázdných korálových pláží tu najdete také přátelské lidi, kteří se zdraví vzájemným dotykem nosu.

Čtěte dále:

Z dalších článků doporučujeme povídání o Kapverdách, nejdražších budovách historie, Vietnamu a nejlepších párty lokalitách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Jemenu a dalších arabských zemí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznavacich zájezdů:

Štastná Arábie” – země, při jejíž návštěvě se přenesete do živoucího středověku. Země, kde prakticky vše je kulturní či architektonickou památkou.

Seznámíme Vás s historií, místními zvyklostmi, vyjedeme do pouště, navštívíme nejslavnější bazary a uvidíme největší koberec světa.

Okruh neznámou pouštní zemí s řadou památek, zemí, kde příroda ukazuje svoji krásu v přímém kontrastu s luxusem měst.

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Láká vás návštěva Jemenu?
Ano, chtěl(a) bych se tam podívat
76,8 %
Ano, a dokonce jsem tam už byl(a)
3,6 %
Ne, Jemen mě neláká vůbec
12,1 %
Nevím, nepřemýšlel(a) jsem o tom
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 586 čtenářů.

Základní informace o Jemenu

Úřední jazyk je arabština, platí tu jemenský riál (100 YER = 8 Kč) a v porovnání s našimi jsou tu ceny třetinové. Od roku 2010 zrušil Jemen vydávání turistických víz na letišti v hlavním městě San´á, takže si je musíte vyřídit před cestou. V pasu nesmíte mít izraelské vízum nebo vstupní či výstupní razítko Izraele.

Povolení

Abyste se mohli pohybovat mimo hlavní město, potřebujete cestovní povolení. Travel permit (arabsky tasrích) vyřizuje cestovní kancelář, poznávací zájezd do Jemenu běžně stojí okolo 60 tisíc korun. Zařídit si ho můžete i sami, což ale vyžaduje značnou vytrvalost. Potřebujete kopii pasu a kopii víza, pak vyplnit formulář a sepsat seznam míst za sebou tak, jak je hodláte navštívit. Povolení se vydává zdarma a je nutné nechat si ho několikrát zkopírovat, protože jejich kopie budete muset rozdávat na policejních checkpointech. Originál nikomu nedávejte. I přes tato šílená opatření existují místa, kam vás pustí jenom s cestovkou nebo vůbec.

Počasí

V Jemenu je opravdové vedro. Pokud se budete pohybovat kolem mořského pobřeží, pomůže vám vánek. Horké klima zmírňuje také vysoká nadmořská výška Jemenu. V horách se hlavně v zimě připravte na velké teplotní rozdíly, na jaře a v létě pak počítejte s nárazovými dešti. Největší horko je v Jemenu od června do srpna, 50°C není výjimkou. Ideální je září až říjen, od listopadu do jara se také skvěle cestuje, jen v horách může být zima. Na Sokotře jsou 6 měsíců v roce silné monzuny.

Víkend

Díky Islámu mají v Jemenu víkend ve čtvrtek a pátek, protože pátek je sváteční den. V sobotu a neděli se pracuje, během jemenského víkendu ale budete mít problém nakoupit.

Jemenské ženy

Pokud při cestě po Jemenu narazíte na ženu, bude většinou kompletně zahalená, prozradí ji jen nalíčené oči. Je zcela nepřípustné s ní mluvit, pokud nejde třeba o prodavačku; žena tím riskuje svou dobrou pověst. Na návštěvě v jemenské rodině muži jedí odděleně od žen, proto jako cizinec nikdy nespatříte ženu svého hostitele bez závoje, vaší ženě se to možná poštěstí. Obecně platí, že ženy – cizinky mají v Jemenu velmi bezpečnou pozici.

Co ještě nutně vidět v Jemenu:

  • královské město Jibla s palácem, v němž kdysi žila moudrá královna Arva.
  • ruiny sábského chrámu měsíčního božstva v Maribu, který je starý přes 3000 let a stojí tu krásné sochy z bronzu a alabastru
  • středisko vzdělanosti Zabid, kde byla v 9. století založena koránová univerzita a kde bylo kdysi 236 mešit. Dnes jich je 90.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám