Hlavní obsah

Nejkrásnější pláže jsou podle UNESCO v Dominikánské republice

Novinky, Petra Novotná & ESO travel

Dominikánská republika je místem, kde je neděle každý den. Spěch a stres nepřipadají v úvahu, odpočinek je povinnost. Vždyť už Kryštof Kolumbus ji nazval „Rájem na zemi“. Dnes se sem sjíždí turisté z celého světa, aby si vychutnali pravou karibskou pohodu, ke které neodmyslitelně patří rum, slunce a nicnedělání. Dominikánská republika ale nabízí mnohem víc než jen přepychové plážové rezorty.

Článek

V Dominikánské republice najdete všechno - přírodní kontrasty i jedinečnou historii, kterou ocení návštěvníci toužící po poznání. Skvělý rum, kvalitní doutníky, přátelské obyvatele, jedinečnou kuchyni. A kromě odpočinku na plážích vyhřátých sluncem jsou jedním z lákadel Dominikánské republiky i divoké celonoční večírky.

Stále více lidí (a to i z České republiky) sem podniká cestu na konci prosince, aby si tady vychutnali nezapomenutelného Silvestra. Vymění tak každoroční klasiku, kdy je za okny mráz, za jedinečný zážitek karibských oslav – v plavkách a skvělým koktejlem v ruce. Bohatým nočním životem proslulo třeba populární středisko Punta Cana. Pokud máte podobné silvestrovské úmysly, ještě není pozdě. Cestovní kanceláře zde aktuálně nabízejí na některé termíny výraznější last minute slevy. Více o exotických silvestrech najdete v nedávném článku Exotický Silvestr v Thajsku a Zanzibaru? Zlákat se nechává stále více Čechů.

Koktejl zvaný Punta Cana – večírky, odpočinek i sport

Pokud patříte mezi ty, kterým ke spokojené dovolené stačí lehátko, slunce a moře, je jisté, že Punta Cana vaše očekávání bezezbytku vyplní. Místní pláže jsou ale také ideálním místem, kde můžete dospat resty z předchozí noční párty a zároveň sbírat síly na tu následující.

Koho by snad celodenní relaxace pod paprsky slunce přeci jen omrzela, může si nasadit šnorchl a prozkoumat místní podmořský život nebo si dopřát dávku adrenalinu a vyzkoušet jednu z místních vodních atrakcí.

Punta Cana ale proslula ještě jako místo se skvělým zázemím pro další sporty – ne jen ty vodní. Více se dočtete v článku: Opravdoví fajnšmekři jezdí do Punta Cany, karibské „Mekky“ světového golfu.

Dominikána není jen Punta Cana

Dominikánská republika dokáže uspokojit i ty, kteří by se na své dovolené rádi vyhnuli davům turistů. Juan Dolio nebo klidné letovisko Samaná jsou ideální jak pro ně, tak i pro rodiny s dětmi. Pláže s bílým pískem a tyrkysovým mořem jsou i tady samozřejmostí, jen večery tu probíhají v klidnějším tempu.

Další články o Dominikáně:

O zpestření pobytu tu také není nouze. Stačí si vybrat mezi místními vodními sporty nebo zajímavostmi.

Jakými? O záhadném pokladu nebo „rumovém“ ostrově se více dočtete v článku Bacardi Island – místo, kde se na plážích točí reklamy a ukrývá bájný pirátský poklad.

Za návštěvu stojí jednoznačně i nejstarší město Nového světa – Santo Domingo. Pyšní se několika „nej“ a jeho starou část chrání i organizace UNESCO. Město rozhodně nikoho nezklame, protože místní atmosféra je naprosto podmanivá.

Na památku…
Jednou ze specifik Dominikánské republiky je delfíní kámen nebo také kámen Atlantidy. Těží se jen ve vesničce Baoruco a to bez pomoci moderní techniky - pouze ručně. Odhady říkají, že do deseti let bude ložisko vytěženo. Navíc se smí kámen opracovávat jedině na území Dominikánské republiky a tak si lze domů odvézt pouze hotový šperk. Pokud si budete chtít tento suvenýr pořídit, pak počítejte, že sáhnete hlouběji do kapsy – cena kamene totiž neustále stoupá.

Dominikánská republika nepatří k nejnavštěvovanějším místům na planetě jen tak pro nic za nic. Místní pláže jsou ty nejkrásnější na světě – ne však podle cestovních kanceláří, nadšených turistů ani podle hrdých „domorodců“. Tenhle titul jim udělila sama organizace UNESCO.

Ať už jsou největším lákadlem právě ony, nebo bezkonkurenční možnosti sportovního vyžití či opojné účinky legendárního karibského rumu, jisté je jedno: „Jakmile Dominikánskou republiku jednou navštívíte, nebudete už pak chtít trávit dovolenou nikde jinde,“ chlubí se vlastenecky místní.

Pobyt tady je nezapomenutelným zážitkem, obzvlášť zpříjemníte-li si s ním mrazivou českou zimu.

Čtěte dále:

Přečtěte si i další články, které vás vezmou do exotických míst na naší planetě:

Nedávno jsme psali také o luxusním tryskáči, vyhlášených party lokalitách, Tchajwanu nebo glampingu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Dominikánské republiky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Dominikánské republiky:

Příroda i městský ruch v symbióze – to je letovisko Juan Dolio. Nejluxusnější rezort v celé Dominikáně slouží i jako skvělý výchozí bod pro prozkoumání této země. Navíc je vhodné i pro ty, kteří holdují potápění.

Nejznámější letovisko v Dominikáně. Písčité pláže, skvělé podmínky pro potápění. Jednoduché hotely i luxusní rezorty. Klidné večery při svitu měsíce nebo nekončící večírky. Stačí si jen vybrat.

Kdo preferuje dovolenou v náručí nedotčené přírody a stranou od ruchu, pro toho je Samaná ideální. Jeho přednosti ocení hlavně páry, ať už starší, hledající odpočinek, nebo mladší, toužící po romantice.

Anketa

Které z letovisek v Dominikánské republice vám přijde nejpříjemnější?
Punta Cana
63,7 %
Samaná
19,7 %
Bayahibe
5 %
Juan Dolio
5 %
Jiné
6,6 %
Celkem hlasovalo 422 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Dominikánské republiky

Vstup do země

Obyvatelé České republiky nepotřebují pro vstup do Dominikánské republiky vízum, nepřesáhne-li jejich pobyt 90 dní. Jsou však povinni zakoupit turistickou kartu, která je k dostání na letišti v Santo Domingu či na některém z konzulátů DR. Její cena je 10 USD. Dále je potřebný pas, platný po celou dobu pobytu.

Doprava

Z Prahy lze do Santo Dominga přiletět například s přestupem v Madridu. Přibližná cena letenky se pohybuje kolem 25 tisíc korun. Časový posun činí - 6 hodin oproti SEČ.

Zdravotnictví

Zdravotnictví je v zemi na dobré úrovni. V letních měsících se doporučuje dbát na pravidelné a důkladné používání repelentů.

Jazyk

Úředním jazykem je španělština, anglicky se domluvíte ve všech turistických centrech.

Měna

Oficiální měnou je peso rozdělené na 100 centavos. Přibližný kurz je zhruba 65 haléřů. Platební karty jsou běžně přijímány.

Co si nenechat ujít?

Las Galeras 

Klidná a malebná rybářská vesnička nedaleko letoviska Samaná je ideálním místem, kde strávit příjemný den a uniknout tak turistickému ruchu. Vřele se doporučuje zůstat na západ slunce nebo se kochat výhledem na migrující velryby.

Bahía de Las Águilas 

Podnikněte výlet na jednu z nejkrásnějších pláží Dominikánské republiky. Stačí nasednout na loď a vyrazit. Odměnou vám bude zlatý písek a minimum turistů.

Související články

Výběr článků

Načítám