Hlavní obsah

Thajsko po povodních: Televizní záběry odrazují turisty, realita je ale jiná

Chlapec brodící se po krk ve špinavé vodě – záběr, který obletěl svět a dost možná potopil letošní sezonu v Thajsku. Ač povodně v Thajsku nezasáhly jediný turistický resort, televizní záběry ze zatopených oblastí turisty stále odrazují. A cestovky zlevňují. I jindy velmi žádané silvestrovské pobyty je možné nyní pořídit o desítky tisíc levněji.

Článek

Historické město Ayutthaya je jediným významnějším thajským turistickým cílem, který povodeň zasáhla. Ač jsou thajské povodně největší za poslední půl století, turistickým resortům a dalším slavným památkám se vyhnuly obloukem.

„Televize a internet jsou ale plné záběrů ze zatopených ulic a lidi se k nám bojí, “ smutně krčí rameny jeden z hoteliérů. „Nechci snižovat to, jak se cítí lidé, které povodeň přímo zasáhla, ale další ranou pro nás bude úbytek turistů, kteří se kouknou na „zdramatizované“ zprávy a pak si řeknou, že nedorazí. Thajsko přijde o spoustu peněz, které by se daly použít na obnovu.“

Ceny zájezdů padají, Češi ale letí jinam

Je to paradox, v turistických resortech rozsáhlé povodně připomíná maximálně šot v místní televizi, ceny zájezdů padají o desítky procent, u památek a na plážích je spousta místa, nikdo se nikam netlačí a turisté stejně volí jiné destinace. I přes úpornou snahu Thajců nalákat je zpět.

Uvažovali jste letos Silvestra strávit někde v exotice? Lepší cenové podmínky díky této výjimečné situaci asi neseženete. Více v tomto článku Exotický Silvestr v Thajsku a Zanzibaru? Zlákat se nechává stále více Čechů.

Příkladem může být právě „zlaté město“ Ayutthaya. Oblíbený cíl turistů byl pod vodou téměř měsíc, Thajci ho znovuotevřeli o dva týdny dřív, než plánovali, sice poničený vodou, ale jinak perfektně uklizený.

Mezi budovami, které svou architekturou připomínají kukuřičné klasy, tady stály místy až dva metry vody. Není divu – Ayutthaya leží kousek od soutoku několika řek a proslavil ji důmyslný systém závlahových kanálů. Právě ten se jí stal osudnou.

Thajci totiž v minulých letech část kanálů zahrnuli, voda tak neměla kudy odtékat. Na jednom z „ostrůvků“ během povodní uvízla na měsíc i skupina slůňat. Místní jim na lodičkách vozili den co den cukrovou třtinu a ananasy. Když voda opadla, mohla se slůňata vrátit ke zbytku stáda.

Sloni místo těžké techniky

Ostatně sloni tady po opadnutí vody nahradili těžkou techniku, která neměla šanci se na úklidové práce do města Ayutthaya dostat, navíc by místní památky ještě více poničila. Místo turistů na hřbetech tak sloni tahali klády a další naplaveniny. Původně místní odhadovali, že první turisty do města pustí prvního prosince, práce šly ale mnohem rychleji.

Další články o Thajsku:

Už 16. listopadu proběhl u jednoho z místních chrámů obřad, kde opatrovatelé slonů společně se svými svěřenci žádali o požehnání. Tím největším by byl dostatek turistů, o čtrnáct dní dříve otevřený areál jich ale navštívila oproti „běžným“ létům jen hrstka.

V Bangkoku obnovili už i turistické plavby.

Částečně pod vodou skončilo i hlavní město Bangkok. Zatopeno bylo sedm z padesáti obvodů. „Šlo ale „jen“ o okrajové části města, vzdálené od centra, letiště i památek,“ říká delegátka, která v Thajsku působí. „Voda už ustoupila a obnovené jsou i turistické projížďky po zdejší řece Chao Phraya.“

Dovolená, a třeba i ta silvestrovská, se teď tedy v Thajsku opravdu vyplatí. Neklesají jen ceny zájezdů do resortů přímo na pevnině, jako je Bangkok nebo Pattaya, ale dolů letí i pobyty na thajských ostrovech a ostrůvcích, kde povodeň opravdu nehrozí. Předobjednaná letadla se prostě musí naplnit, a tak nejsou výjimkou slevy v řádech desítek procent i desítek tisíc. Více info najdete v článku Kam do Thajska bez turistů? Zkuste ostrovy Ko Kood, Ko Tao a Ko Ratcha.

Do karet těm, kteří se nakonec pro Thajsko rozhodnou, mluví i fakt, že letos v srpnu zrušila thajská strana Česku víza. Odletět se tak dá i v rámci „last minute“, během několika málo dnů i hodin. Češi jen nesmí dát na pár obrázků, které jim naservíruje televize, ale sami si zjistit, jaká je aktuální situace. Dost možná je překvapí a odměnou jim bude výhodně získaná dovolená.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů do Thajska:

Dva dny v Bangkoku a dalších deset v hříšné Pattaye. Nejslavnější thajské letovisko, kde se nikdo nenudí. Krásné pláže, stovky atrakcí, potápění. V nabídce stále i exotické silvestrovské pobyty!

Po poznání Bangkoku cesta na jih – do dekadentně luxusního Phuketu a na klidný souostroví Ko Lanta, kde si od stresu odpočine každý. Špičkový servis, příjemné last minut slevy

Provincie Krabi je jednou z nejnavštěvovanějších v Thajsku. Není divu – krásné pláže, scénická příroda, potápění, skvělý servis, příjemní Thajci. Užijte si tady silvestr!

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Jeli byste letos na zimní dovolenou do Thajska?
Ne, kvůli povodním
5,1 %
Ne, ale ne kvůli povodním
45,8 %
Ano, myslím, že se už není čeho bát
49,1 %
Celkem hlasovalo 312 čtenářů.

Zmizí Bangkok napořád?

Záplavy v Thajsku jsou nejhorší od roku 1942 a postihly okrajově i město Bangkok.

Ten má navíc tu smůlu, že je položený nízko, takže voda, která odtékala z centrálních oblastí odtékala právě tudy. Mimo to Bangkok leží na nepevném podloží a v jeho okolí bývaly a stále jsou mokřady.

Množí se tak spekulace přírodovědců, že za několik desítek let se celé město propadne do okolního terénu. Už teď se propadá rychlostí zhruba 1 centimetru za rok.

Čtěte dále:

Pokud vás Thajsko nezaujalo, pak sip řečtěte i další články o cestování:

Dále jsme psali o glampingu - stanování pro náročné, Tallinnu, Grónsku nebo Disney resortu na Havaji. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám