Hlavní obsah

Poznejte Bali, ostrov bohů a démonů

ESO travel, Tomáš Zítka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov bohů a démonů, tak se přezdívá překrásnému ostrovu Bali, který zastupuje jedinou hinduistickou oblast mimo Indii. Najdete tu bujnou a nezkrocenou přírodu, přívětivé domorodce a kulturní bohatství, o kterém se může jiné zemi pouze zdát. Paláce, chrámy, horská údolí, terasovitá rýžová pole, vulkány, pláže a zvláště mystičnost tohoto místa činí z ostrova ideální místo pro dobrodruhy a vyznavače okultních věd.

Článek

V tomto článku najdete:

  • tanec démonů Barong
  • palác Kertha Gosa
  • chrám Besakih

Podrobnější mapka oblasti zachycuje Bali a okolí

FOTO: ESO travel

Ostrov Bali není nijak rozlehlý, ale je doslova poset zajímavostmi. S podrobným kapesním průvodcem určitě „vypíchnete“ to nejlepší, co navštívit, inspiraci můžete najít i na přiložené mapce v tomto článku. Vydáte-li se ale někam na vlastní pěst, možná „o chlup“ nějaký pravý skvost Bali minete. Nyní vám proto ty nejzajímavější představíme.

Tanec démonů – Barong

FOTO: ESO travel

Cesta začíná legendou

Po příletu na Bali se můžete vydat po krátké cestě do vnitrozemí na představení legendárního tance démonů – Barong, jež se stal neodmyslitelnou částí kultury Bali. Po zhlédnutí úchvatné podívané na vás čeká přilehlé městečko Celuk, kde se to jenom hemží šperkařskými dílničkami vyhlášenými po celém světě.

Tanec démonů
V době, kdy vítězí černá magie, musí nastoupit mytická postava, která oprostí svět od zla. To je Barong – odvěký souboj zla a dobra vyjádřený na pódiu balijským tancem.

Za zmínku stojí i palác Kertha Gosa, ze kterého na vás dýchne atmosféra starých časů. Doby, kdy se tu dávní králové radili o osudu provinilců. Nedaleko paláce se rozkládá nejvýznamnější chrám Bali – Besakih, který je tvořen více jak 300 věžičkami.

Palác Kertha Gosa

FOTO: ESO travel

Od chrámu je již zřetelně vidět cíl většiny turistů – nejvyšší vulkán na ostrově Gunung Agung. Jeho krása a majestátnost je naprosto ohromující a pokud se dostanete až na jeho vrchol, naskytne se vám nádherný výhled na celý ostrov, který opravdu stojí za vynaloženou námahu.

Do nitra Bali

Z vesnice Candi Dasa, v jejímž okolí se nachází krásná terasovitá rýžová pole, se můžete vydat do vesničky Tanganan, kde potkáte a poznáte pradávné obyvatele ostrova – Agabalijce. Odtud mohou vaše kroky vést do netopýří jeskyně Goa Lawah nebo přímo do centra umění ostrova Bali – města Ubudu, kde můžete pozorovat zručné řezbáře při jejich každodenní činnosti.

Vulkán Mount Batur

FOTO: ESO travel

Sloní safari
Stejně jako v Indii, je i na Bali slon velice populárním zvířetem. V safari se na slonech můžete projet nebo si je jen pohladit. Vstupné je velice drahé, ale pokud máte rádi tato chytrá zvířata, bude ten zážitek za vynaložené finance určitě stát.

A kam dál? Z ruchu velkoměsta se vydejte třeba do vesnice Kintamani ležící na okraji sopky Penulisan. Je z ní nezapomenutelný výhled na vulkán Batur tyčící se do výše 2200 m.n.m. Navštívit můžete také mořský chrám Tana Lot postavený na skále čnící z moře.

Nenechte si ujít
Netopýří jeskyně Goa LawahNa ty, kdo se odváží vstoupit do jeskyně čeká malé překvapení v podobě tisíců netopýrů, kteří visí v hroznech ze stropu jeskyně. Pokud je nevyplašíte, můžete si je v poklidu prohlédnout a po opuštění Goa Lawah si prohlédnout i palác, který je postaven kolem ní.
Vodní palác TirtaganggaTirtagangga znamená v překladu svěcená voda a je považována za jednu z nejkrásnějších zahrad na světě. Tryskající fontány, svatý chrám, jezírka a spousta zeleně – to je doslova ráj pro romantické duše, které by jej rozhodně měly navštívit.
300 věžiček chrámu BesakihBesakih je největším a nejvýznamnějším chrámem na ostrově. Je to spíše komplex chrámů, které se různě prolínají a dotvářejí a jejich projití vás bude dozajista stát trochu sil. Ale ta námaha skutečně stojí za to. Právě tady poznáte skutečnou tvář ostrova Bali a také zjistíte, proč se mu říká ostrov bohů a démonů.

Poklady ostrova Bali

FOTO: ESO travel

Čtěte dále

Trasa z ilustrační mapky dále pokračuje na ostrov Lombok. Tento ostrov obsahuje husté pralesy, mohutné krátery, drsnou krásu nespoutané přírody a paláce zarostlé divokou vegetací. Více se o něm dozvíte v následujícím článku.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Indonésie

17 dní strávených na cestě zemí pagod, chrámových komplexů a pohádkových údolí. Navštívíte ostrov Jáva a na závěr si odpočinete na Bali.

Poznejte během deseti dní to nejlepší z ostrova Bali a Lombok. Drsná krása nespoutané přírody, husté džungle a nádherných chrámů si vás získá.

Související témata:

Související články

Jižní Afrika už není jako z románů

Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe a Namibie zaujímají jih afrického kontinentu. Naše představy o těchto zemích bývají často ovlivněny četbou zejména...

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika je rájem turistů, kteří odmítají cestovat do všech koutů světa, aby poznali jeho krásy. Svět na dlani nebo Svět v jedné zemi, tak by se...

Do Lake Powell za jezery a kaňony

V tomto seriálu o Lake Powell naleznete informace o úchvatných rudých kaňonech a horských jezerech Utahu. V první části se budete mít možnost seznámit...

Výběr článků

Načítám