Hlavní obsah

Kam za dobrodružstvím? Na ostrově Lombok objevíte třeba plovoucí palác

ESO travel, Tomáš Zítka

Navazujeme na předchozí článek o ostrově Bali, který v rubrice Exotika vyšel na konci března. Mohli jste se v něm dočíst o krásách tohoto exotického ostrova a nechat se inspirovat k jeho navštívení. Nyní je tu pokračování seriálu přinášející zajímavosti z nedalekého ostrova Lombok.

Článek

V tomto článku najdete:

  • Korálový ostrov Gilli Air                
  • plovoucí palác v Mayuře
  • královský palác v Narmadě

Nedaleko ostrova Bali se přes mořskou úžinu rozprostírá ostrov Lombok, který je téměř pravým opakem kultivovaného Bali. Husté pralesy, mohutné krátery, drsná krása nespoutané přírody, paláce zarostlé divokou vegetací – to vše přispívá k dojmu nedostupnosti a „háže tak rukavici“ turistům, kteří mají rád výzvy.

Podrobnější mapka oblasti zachycuje Bali a okolí

FOTO: ESO travel

Úzké stezky, temná zákoutí, hustý prales, velmi malá přehlednost okolí a poklady rozeseté po celém ostrově nedávají příliš prostoru pro bezcílné bloudění nebo vyjížďky naslepo. Na přiložené mapce je vyznačena trasa, na které zhlédnete to podstatné a krásné z ostrova.

Z vesnice na korálový ostrov

Startovacím místem vyznačené trasy je vesnice Penujak. Ta je ve světě proslavená hrnčířským umění domorodých obyvatel. Zvláštní podívanou jsou také blízké vesničky Sengkol a Rambitam, ve kterých uvidíte zajímavou a netradiční architekturu. Narazíte zde také na původní obyvatelé Lomboka – Sasaky.

Park královského sídla v Narmadě

FOTO: ESO travel

Pro odpočinek a utřídění dojmů si můžete na ostrově Lombok lehnout i na krásnou pláž Kuta nebo si udělat výlet na ostrov Gilli Air, který je vhodný na šnorchlování a potápění. Můžete také zavítat do vesničky Kadendong, kde se podíváte, jak se vyrábí palmový cukr Jagerry.

Jaggery
Jaggery je palmový cukr, který je v hinduistických oblastech velice oblíbený. Má zlatou až tmavě hnědou barvu a je v něm téměř 50% sacharosy. Používá se na dochucení jak sladkých, tak i pikantních jídel.

Po stopách králů

Jedním z nejhezčích míst, které byste určitě neměli vynechat, je plovoucí palác v Mayuře. V dávných dobách byl součástí rituálních obřadů, které na něm zanechaly své stopy. Nedaleko se rozkládá tradiční místní trh Sweta, kde najdete vše potřebné, abyste z Lomboka odjížděli ověšeni suvenýry.

Kráter Anak Rinjani

FOTO: ESO travel

Pokud půjdete ještě kousek dále, narazíte na letní královský palác v Narmadě, kde dříve odpočívala balijská rodina a uctíval se bůh Šiva – Ničitel, bez kterého by podle legend nemohlo dojít ke stvoření světa.

Sopka v sopce
Tak se říká Anak Rinjani nebo také Dítěti Rinjani. Okraj kráteru se tyčí do výše 2700m a je z něho nádherný výhled do okolí. Původní sopka se propadla o 600m a dole se vytvořilo velké sladkovodní jezero, z něhož sopka ční.

na jezeře Bratan naleznete překrásný dřevěný chrám

FOTO: ESO travel

Když Lombok nestačí

Na ostrově Lombok toho je k vidění ještě mnohem víc. Vedle překrásných a historických chrámů a vesniček, výstupů na sopku nebo potápění na blízkých ostrůvcích Gilli se pro náročné nabízí také výlet na ostrov praještěrů Komodo. Není to sice nejblíže, překrásný zážitek to ale rozhodně bude. Ideální je tomuto výletu věnovat několik dní - 3 budou plně stačit. Vydáte-li se tedy do těchto tajuplných končin, nudit se rozhodně nebudete. Dobrodružství tady na vás bude čekat na každém rohu.

Nenechte si ujít
Se surfem na pláž KutaPláž Kuta je lehce dostupná a neobvykle dlouhá. Po celém pobřeží se táhnou řetězce hotelových resortů – od těch nejlevnějších až po ty nejdražší. Pláž Kuta je velice vyhledávaná pro své západy slunce, které jsou tu opravdu okouzlující. O kousek dál na sever se zvedají mohutné vlny tvořící výzvu pro surfaře, kteří tu na svých prknech zkoušejí svoje umění.
Křišťálový ostrov Gilli AirZ Lomboku se dostanete na tento korálový ostrov vahadlovou lodí. Při plavbě uvidíte křišťálově průzračné moře, v jehož hlubinách bují divoký a nespoutaný život tisíců mořských živočichů. Gilli Air je více než vhodný na šnorchlování (vlastní vybavení podmínkou), při kterém se přiblížíte mořským pokladům na dosah ruky.
Zvláštnosti hlavního města MataramPokud zavítáte do Mataram, uvidíte, že se město skládá ze 4 částí. V části Ampenan se nachází většina památek včetně Negeri Nusa Tenggara Barat muzea; nejlepší částí pro ubytování (i stravování a nakupování) je zase Cakra. Při procházkách tu můžete navštívit i největší chrám Lombok, u kterého se pořádají různé kulturní akce (výstavy, divadlo, tanec, trhy).

Plovoucí palác v Mayuře

FOTO: ESO travel

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Indonésie

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Indonésie:

17 dní strávených na cestě zemí pagod, chrámových komplexů a pohádkových údolí. Navštívíte ostrov Jáva a na závěr si odpočinete na Bali.

Poznejte během deseti dní to nejlepší z ostrova Bali a Lombok. Drsná krása nespoutané přírody, husté džungle a nádherných chrámů si vás získá.

Čtěte dále

V první části článku se můžete dozvědět o exotickém ostrově Bali, který zastupuje jedinou hinduistickou oblast mimo Indii. Najdete na něm bujnou přírodu, přívětivé domorodce a kulturní bohatství, o kterém se může jiné zemi pouze zdát. Přečtěte si o ostrově Bali zde.

Související témata:

Související články

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika je rájem turistů, kteří odmítají cestovat do všech koutů světa, aby poznali jeho krásy. Svět na dlani nebo Svět v jedné zemi, tak by se...

Výběr článků

Načítám