Hlavní obsah

Pět nej Karibiku: Kde mají nejmagičtější zátoku a nejplodnější ostrov

Sedíme u koktejlu v triku a kraťasech, nalevo máme bazén, napravo mořskou pláž s bělavým pískem, slunce hřeje na příjemných 25 °C. Proti sychravé české a moravské realitě je to snový přelom roku. Na Jamajce a vůbec v celém Karibiku je teď nádherně. Podíváme se na nejkrásnější místa této stále slunečné oblasti.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejkrásnější pláže světa jsou v Dominikánské republice. A pláž Bavaro patří na špičku.

Článek

V současné době je nejpopulárnější karibskou destinací Dominikánská republika s perfektními službami a proslulým all inclusive, populární je i Kuba, Češi vyrážejí i na Jamajku nebo Mayskou riviéru v Mexiku. Karibik je plný zajímavých a krásných míst. Která jsou patří k těm „nej”?

Foto: bigstock.com

Montego Bay patří k přístavům uzpůsobených na přistání obřích lodí s několika tisíci pasažéry.

Nejkrásnější podvodní jeskyně objevují potápěči na Jamajce

Oblast okolo jamajského města Montego Bay je čím dál oblíbenější, ovšem stále ji zdaleka nezná každý. Zajímají se o ni fanoušci nejrychlejšího muže světa, sprintera Usaina Bolta. Ten se zde narodil ve městečku Sherwood Content a přímo v Montego Bay strávil hodně času. Je to totiž největší město v okolí a celkově druhé největší na celé Jamajce.

To nejcennější na Montego Bay jsou ovšem jeho přímořské pláže a potápěčský ráj nedaleko nich – podvodní jeskyně Widowmaker.

Foto: bigstock.com

projížďkou na bambusových vorech si turisté v okolí Montego Bay rádi zpříjemňují pobyt.

Na Sv. Martinu mají nejadrenalinovější přistání

Fanoušci letectví pláž Maho u mezinárodního letiště princezny Juliany na ostrově Svatý Martin dobře znají a mnozí si tam zajeli udělat pár nádherných fotek přistávajících letadel. Výlet na pláž Maho rozhodně stojí za to, tohle totiž nezažijete jen tak někde.

Foto: alljengi from Edinburgh, commons.wikimedia.org

Jste fanouškem letadel? Na ostrově Svatý Martin si budete připadat jako v ráji.

Punta Cana má oficiálně nejkrásnější pláž

Psát o Karibiku a nezmínit se o plážích, zejména o plážích v Dominikánské republice, by byl hřích. Ostatně právě tahle země se může pochlubit těmi nejkrásnějšími plážemi na planetě. A má na to potvrzení od UNESCO. Nejslavnější dominikánskou je pláž Bavaro, která se táhne podél letoviska Punta Cana na východním pobřeží.

Několik kilometrů dlouhý pás písku stíní palmy a občas na něm bývá možná až moc turistů. Stačí ale popojít dál od centra a krása téhle pláže vynikne naplno. Na pláž Bavaro pak navazuje neméně krásná Cap Cana. A určitě už jste na fotografii někdy viděli pláž na ostrově Cayo Levantado.

Přečtěte si také:

Foto: ESO travel

Slavná je i pláž na ostrově Cayo Levantado.

Nejmagičtější zátoku mají v Portoriku

Voda, která září, světélkuje a barevně víří podle toho, jak ji zčeříte. Tohle není kulisa pohádkového příběhu ani sci-fi filmu, ale realita v zátoce La Parguela na Portoriku. Ve vodách místní zátoky žijí milióny bičíkovců, díky kterým voda fosforeskuje. Vydejte se sem za temné noci a na vlastní oči spatříte dechberoucí podívanou…

Foto: www.bigstockphoto.com

Zátoky v Portoriku jsou krásné i ve dne.

… která je skutečně romantická. Vyplatí se domluvit si projížďku spíše na menší loďce. Na menším člunu spíše zažijete fosforeskující show, která má v různé dny na různých místech odlišnou intenzitu – záleží totiž i na proudění vody nebo větru.

Nejplodnější ostrov leží u pobřeží Mexika

Plánujete potomka? Pak popřemýšlejte o dovolené na mexickém ostrově Cozumel. Největší mexický obydlený ostrov prý kdysi býval centrem kultu bohyně Ixchel, která měla v mayské mytologii „v referátu“ těhotenství, porod a plodnost. Na ostrov dodnes přijíždějí mayské ženy, které mají problémy s otěhotněním, a zázračná síla místa prý stále funguje!

Kromě toho Cozumel patří mezi pět nejlepších světových destinací pro potápění. Šnorchl a ploutve se v kufru určitě neztratí.

Foto: www.bigstockphoto.com

Ostrov Cozumel není jen ostrovem plodnosti, ale i častou zastávkou velkých lodí.

Inzertní sdělení: Objevte krásu Karibiku!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Poznejte celý ostrov a navštivte hlavní místní atrakce: oslňující vodopády Dunn’s River Falls, vory na řece Black River a hlavně si užijte odpočinek na nádherných plážích severozápadu Jamajky.

Objevte krásy resortu Negril. Luxusní hotel, postavený ve viktoriánském stylu, se nachází uprostřed tropické zahrady v zálivu Bloody Bay, zhruba 6 km od centra Negrilu.

Čtěte dále:

Zjistěte, jak vypadá delta Okavanga, podívejte se, jak znovu rozkvetlo město Nagasaki, a přesvědčte se o pestrosti božské Kuby. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Pojedete ještě letos na dovolenou?
ano
25,4 %
ne, letos už ji mám za sebou.
28,8 %
ne, nikde jsem nebyl(a) a nic neplánuji
45,8 %
Celkem hlasovalo 788 čtenářů.

Co je Karibik?

Mezi státy a závislá území karibské oblasti počítáme tato území:

Americké Panenské ostrovy (patří k USA)

Anguilla (Velká Británie)

Antigua a Barbuda

Aruba

Bahamy

Barbados

Bonaire (Nizozemsko)

Britské Panenské ostrovy (Velká Británie)

Curacao (Nizozemsko)

Dominika

Dominikánská republika

Grenada

Guadeloupe (Francie)

Haiti

Jamajka

Kajmanské ostrovy (Velká Británie)

Kuba

Martinik (Francie)

Montserrat (Velká Británie)

Portoriko (USA)

Saba (Nizozemsko)

Svatý Bartoloměj (Francie)

Svatý Eustach (Nizozemsko)

Svatý Martin (Francie)

Svatý Martin (Nizozemsko)

Svatá Lucie

Svatý Kryštof a Nevis

Svatý Vincenc a Grenadiny

Trinidad a Tobago

Turks a Caicos (Velká Británie)

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám