Hlavní obsah

Fascinující zážitek: Blízké setkání s ohroženým kahauem nosatým

4. 12. 2016, 18:00

Procházíme úzkou cestičkou obklopenou ševelícími palmami. Blíží se čas krmení a nosaté opičky, rarity této oblasti, se okolo nás pomalu srocují v menších skupinkách. Sbíhají se, aby se nám ukázaly. Nenechají se námi rušit. Na lidi jsou zvyklé a přece jenom se blíží krmení, kvůli kterému trochu toho soukromí klidně obětují. Jsme v opičím ráji.

Foto: bigstock.com

Kahau kupodivu nemají lepší čich než jiné opice. Nos slouží k dorozumívání a k lákání samiček.

Článek

Unikátní rezervaci Proboscis Monkey Sanctuary naleznete zhruba 40 km od Sandakanu, uprostřed mangrovníkových lesů Bornea. Rezervace byla založena v roce 1990 uvnitř palmové plantáže, která nyní zabírá zhruba čtyři sta akrů. Rezervace vytváří domov pro oblíbený druh opic kahau nosatý, tyto opice jsou ve světě známy jako Proboscis Monkey.

Podle nosa poznáš kahaua

Že byste tuhle rozvernou opičku přehlédli, toho se bát nemusíte. Hned na první pohled vás na ní totiž upoutá její nos obřích rozměrů a nevšedního tvaru, který tak trochu připomíná okurku. Samčí okurka směřuje dolů, ta samičí je poněkud zakrslejší a je otočená vzhůru.

Přečtěte si také:

Foto: bigstock.com

Z domova opičích nosáčů je to jen kousek k moři.

Někomu mohou nosy opic kahau připadat roztomilé, jiným snad až komické. Jedno je ovšem jisté – majitelů tohoto nosu na naší planetě rozhodně není mnoho. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) patří tento druh úzkonosých primátů mezi obecně ohrožené. Setkat se s nimi takhle zblízka je něco, co se jen tak někde nepřihodí. Takovou šanci máte jen na několika málo místech světa.

Pokud vychytáte krmení, které probíhá na dvou místech rezervace (jedna sekce v 9:30 a 14:30, druhá v 11:30 a 16:30), můžete se těšit na nezapomenutelnou podívanou, kdy opice dělají všechno pro to, aby dostaly svůj oblíbený pamlsek. Žadoní, skáčou po plechové střeše přístěnků, dělají opičky, dělají pitoreskní grimasy a vůbec hrají vizuálně přitažlivé divadlo, které vykouzlí úsměv na tváři i tomu největšímu pesimistovi.

Foto: bigstock.com

Samice mají mnohem menší nos než samci.

Ekologická rezervace chránící přirozené prostředí opic

Kvůli zmenšujícímu se životnímu prostoru opic vznikají zdejší rezervace, jež mají za cíl jediné – ochránit místní zástupce fauny a flóry, pro které je deštný prales domovem. Jinak tomu není u Proboscis Monkey Sanctuary ani u nedaleké rezervace orangutanů.

Pokud si chcete dovádění opic užít se vším, co k tomu patří, a zároveň nezapadnout v davu, doporučujeme rezervaci navštívit zejména v odpoledních hodinách, kdy davy návštěvníků značně prořídnou. Na vyvýšená pódia, na nichž probíhá blízké setkání „třetího“ druhu, vedou dřevěné stezky. Pokud čekáte, že opičáky zahlédnete jen přes dalekohled, budete příjemně překvapeni. Na těchto místech totiž již pravděpodobně budou čekat, kontakt s turisty je pro ně oblíbená zábava, kterou si užívají obě strany.

300 opic a nos známý z Harryho Pottera

V rezervaci naleznete více než 300 opic, které patří ke dvěma rodinným klanům. Ty ale na krmení nikdy nepřijdou společně, z čehož lze usuzovat, že vztahy jsou mezi nimi dosti napjaté. Hostiny, jejichž součástí jsou palačinky, bobule, ale i čerstvé ovoce, se zúčastní zhruba pět až sedm desítek zástupců jednoho či druhého rodu. I tak krmení skýtá jedinečnou podívanou, která vás očaruje.

Foto: bigstock.com

Kahau z Proboscis Monkey Sanctuary při jeho hlavním zaměstnání – svačení.

Kromě hodování se opice různě nakrucují, sedí s nohou přes nohu a pozorují „vetřelce“, kteří narušili chod a klid jejich domoviny. Občas to dokonce vypadá, že v roli pozorovatele je tady samotný opičák, který nechápe, jak mohou lidé fungovat s tak malým nosem.

Pokud vás při pozorování přemáhá vtíravé déjà vu a přemýšlíte, kde jste již tohoto tvora během svého života viděli, pak napovíme, že právě jím, resp. nosem samců opic kahau se při tvorbě nechala inspirovat sama autorka knižních bestsellerů o malém čaroději Harrym Potterovi J. K. Rowlingová. Už víte, koho vám domácí skřítek Dobby připomíná?

Víte, kde se v zimě ohřejete? Kde prožít exotický silvestr pod palmami.

Foto: bigstock.com

Zoborožec bělolící je hodně nezvykle vypadající obyvatel malajské džungle.

Pokud toužíte poznat, jak žijí kahauové nosatí ve svém přirozeném prostředí, musíme vás zklamat. V rezervaci nic takového nenajdete. Zatímco tady se kolem vás prohánějí desítky samců, samic i mláďat, ve volné přírodě najdete pouze oddělené tlupy, skládající se z jednoho dominantního samce, několika samic a mláďat.

Za životem volných kahauů nosatých zamiřte třeba k řece Kinabatangan v Malajsii. Je ovšem těžké na ně natrefit. Jestliže ale toužíte po zaručeném a zábavném setkání z bezprostřední blízkosti, bude pro vás návštěva rezervace Proboscis Monkey Sanctuary jedinečným zážitkem, na nějž budete i po letech nostalgicky a s úsměvem vzpomínat.

Inzertní sdělení: Objevte krásy Asie!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Vydejte se s námi do nejznámější orangutaní rezervace, poznejte unikátní korálové ostrůvky s průzračnou vodou a pohádkové stavby v sultanátu Brunej.

Oslňující velkoměsto Kuala Lumpur s kdysi nejvyššími budovami světa Petronas Towers střídá nejstarší a druhově nejbohatší tropický deštný prales a známé čajové plantáže.

Čtěte dále:

Podívejte se do úžasného Petrohradu, zjistěte, kde prožít exotický Silvestr, a nahlédněte do olympijského střediska v Kanadě, v němž můžete lyžovat i vy. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Vendula Vrablová & Tomáš Cikán

Anketa

Chystáte se v zimě na dovolenou?
ano
29,1 %
ne
67,4 %
ještě nevím
3,5 %
Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Proč mají tak velký nos

Kahau nosatý je svým nosem mezi primáty jedinečný. Nosan dospělého opičáka může měřit až 18 cm. Jen opičáka, protože samičky mají mnohem menší vnější čichové ústrojí. Ty velké je ale lákají. Samci s většími nosy u nich mají daleko větší naději na úspěch než méně obdaření konkurenti.

To ovšem není hlavní důvod jejich nezvyklého vzhledu. A pokud myslíte, že obří nosy slouží k čichání a vyhledání šťavnatých ovocných plodů, mýlíte se. Kahau překvapivě nemají o moc lepší čich než jiní primáti.

„Okurka“ uprostřed obličeje jim slouží hlavně ke komunikaci. Rezonance v obrovitém nosním prostoru má na svědomí zvláštní zvuk, jímž se zástupci tohoto živočišného druhu vzájemně vatrují před nebezpečím.

Související témata:

Související články

Ostrov Mládeže ukrývá pirátské poklady

13. 11. 2016, 18:00

Indiáni, revolucionáři, mládež, piráti. Na „ostrově Borovic“, jak se dříve Isla de la Juventud říkalo, se vystřídalo mnoho rozdílných skupin obyvatel....

Výběr článků