Hlavní obsah

Fascinující Grand Canyon: Srazila se nad ním letadla a překonal ho provazochodec

Slyšeli jste o Capertee Valley v Austrálii? Že ne? Vždyť jde o největší kaňon světa. Co do věhlasu ho ale předstihuje Velký kaňon v USA, a to nejen díky raftaři oblíbeným peřejím protékající řeky Colorado, ale i tragické srážce letadel, která skončila na jeho dně, a nově i kvůli provazochodci, který propast přešel bez jištění.

Foto: Christian Mehlführer (Wikimedia Commons)

V kaňonu se točí nejen filmy, ale i řeka. Tomuto záhybu se říká Horseshoe Bend, což se dá přeložit jako podkovový oblouk.

Článek

Na první pohled je to jen velká díra, ovšem nutno podotknout, že jde o opravdu velkou díru. Táhne se v délce 446 kilometrů, široká je až 29 kilometrů a průměrná hloubka činí přibližně 800 metrů, někde však dosahuje i dvojnásobku. Ačkoliv v Nepálu najdeme kaňon o něco hlubší a v Austrálii o něco větší, na pohled vypadá mnohem impozantněji než jeho rozměrnější konkurenti.

Díky tomu se na rozdíl od nich dostal spolu s Mount Everestem nebo s Velkým bariérovým útesem mezi sedm největších přírodních divů světa. Kdo má závratě v Prachovských skalách, ten tady opravdu něco zažije!

Foto: ESO travel

To je on – Grand Canyon – turistova srdce šampión.

Cesta na protější hranu se bez průvodce může vymstít

A že se toho v této oblasti dá zažít hodně! Rafting v peřejích řeky Colorado, jízda po kaňonu na mule nebo divoký závod „od hrany ke hraně“. Profesionální atleti se neustále snaží posouvat rekordy ve zdolání zdejšího těžkého profilu. Na to je ale potřeba skutečně kvalitní trénink, takže pokud se na něco podobného chystáte, raději se na to dobře připravte.

Po vzoru trénovaných borců se překonat kaňon třeba jen tak pěšky mimo oficiální cestování s průvodci v rámci celodenního výletu pokouší i běžní turisté a velké části z nich se to skutečně podaří, nicméně čas od času správci Národního parku Grand Canyon musí zorganizovat velkou pátrací výpravu na hledání ztracených návštěvníků.

Foto: Kiubu (Wikimedia Commons)

Raftaři arizonskou krajinu rádi vyhledávají, příliš se kochat ale nemohou. Řeka Colorado není žádný beránek.

Tropická vedra střídají sněhuláci

Ještě dramatičtější chvíle se v největší atrakci státu Arizona odehrály roku 1956, kdy se nad kaňonem srazila dvě letadla a spadla na jeho dno k soutoku řek Colorado a Malé Colorado - 128 cestujících tehdy nehodu, která se odehrála ve východní části prostoru kaňonu, nepřežilo.

Zmínili jsme se o řece Colorado a právě té Amerika vděčí za vznik tak jedinečné přírodní zajímavosti. Colorado zde vyhloubilo zářezy do terénu a vytvořilo tak místo, kam se sjíždí mnoho obdivovatelů přírody. Místo, kde se v zimě dá postavit velký sněhulák, stačí si jen donést mrkev na nos a hrnec na hlavu. Místo, kde v některých oblastech může přes léto teplota vyšplhat až těsně pod padesát stupňů Celsia.

Foto: Grand Canyon National Park

Lidé si musí túru po kaňonu přibalit nějaký ten řízek, severoameričtí jeleni si však vystačí s tím, co nabízejí okolní svahy.

Sklo nad kaňonem pomáhá k výdělkům

Horko nehorko, sníh nesníh, turisté se sem hrnou stále. Majitel části pozemků Národní Park Grand Canyon je sice varuje před vstupem do některých přírodně cenných míst nebo do nebezpečných neschůdných terénů, část oblasti ovšem patří lidem kmene Hualapajů. Ti se naopak snaží do kraje přilákat ještě větší davy a vydělat na nich. Proto pro ně vymýšlí různé atrakce, které sousedům z národního parku nejsou příliš po chuti.

Před několika lety Hualapejové nechali nad kaňonem vybudovat „Skywalk“, skleněný chodník, z něhož lze přímo pod sebou pozorovat krásy na dně. V bezpečí chůze po pevné půdě tak jde dívat se dolů bez toho, abychom pro totéž museli jít na okraj srázu. Kontroverzní stavba se mezi turisty těší velké popularitě.

Velký kaňon ve filmu
Velký kaňon neboli Grand Canyon je pro ohromující dojem, který jeho monumentálnost zanechává, také vyhledávanou filmovou lokací. Ve skutečnosti sice vyráží dech daleko víc než na plátnech kin a obrazovkách televizorů, nicméně i tak jeho záběry použili tvůrci filmového hitu Transformers, Mavericka s Melem Gibsonem nebo dokumentárního svědectví o disbalanci naší planety Koyaanisqatsi.

Jak se dostat na druhou stranu? Po laně!

V květnu 2013 se Velký kaňon dostal do zpravodajských relací celého světa. Dobrodruh, přesněji kaskadér a akrobat Nik Wallenda se totiž pokusil bez jištění přejít kaňon po čtyřsetmetrovém laně. Abychom vás zbytečně nenapínali, povedlo se mu to. Provazochodec pocházející z prastaré kočovné cirkusové rodiny, jejíž umělecká historie se kdysi začala psát na českém území, podle vlastních slov překonal enormně těžkou zkoušku.

Víte kde je Bryce Canyon nebo pískovcové oblouky národního parku Arches? Přečtěte si o tom: Jihozápad USA: Země kaňonů a famózních národních parků

Během „pochodu“ po laně ho totiž bičoval dost silný vítr, na sobě nesl kameru, jež celou akci zaznamenala z jeho pohledu, a v rukou třímal tyč na vyrovnávání rovnováhy. Obtížnost pokusu si uvědomovali vedoucí pracovníci televizních společností, jež akci živě přenášely. Tedy živě, přenos měl desetivteřinové zpoždění, to pro případ pádu. Vše ale vyšlo a Wallenda tak může peníze od sponzorů použít na zaplacení vzdělání jeho dětí, jak se nechal slyšet.

Foto: Travis212 (Wikimedia Commons)

Výhled z osamoceného vrcholku Guano Point patří v celém kaňonu k nejvyhledávanějším.

Velký kaňon tu je desítky milionů let, nicméně v poslední době se jeho kondice pod návalem turistů trochu zhoršila. Pracovníci národního parku se snaží se situací bojovat, nicméně jim nepatří celá plocha unikátní přírodní památky. Snad budou ve svém snažení v budoucnu úspěšnější.

Ve Spojených státech existuje spousta dalších míst s nádhernou vyhlídkou do krajiny:

Inzertní sdělení: Vyjeďte na cenově zvýhodněnou dovolenou za velkou louži!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do USA:

V tomto zájezdu nemůže chybět Grand Canyon, ale kromě něj poznáte ještě továrnu na sny v Hollywoodu, kalifornské Údolí smrti nebo okázalou krásu Las Vegas.

Okořenit si výlet po velkoměstech severovýchodu Ameriky cestou k Niagarským vodopádům? Díky zájezdu, který vás zavede třeba i do New Yorku, není nic snadnějšího.

Poznejte města zrozená ze zlaté horečky, přírodu v čele s jejím vládcem medvědem, ledovce a velehory. Taková jsou území opředená dobrodružným perem Jacka Londona.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nebo o jediném místě v Evropě, kde žijí opice ve volné přírodě, o největší hliněné armádě světa nebo o obrovských kostelech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam se letos v létě chystáte na dovolenou?
Zůstanu v Česku.
23,8 %
Někam po Evropě.
28,4 %
Mimo Evropu.
12,8 %
Nikam nepojedu.
35 %
Celkem hlasovalo 1396 čtenářů.

Las Vegas

Od západního okraje Velkého kaňonu je to jen skok do Las Vegas. Oblast kolem nevadského města hříchu obývá v současné době kolem 1,8 milionu lidí, které živí převážně turistický ruch. Ačkoliv ve španělštině „Las Vegas“ znamená „louky“, pastevců tu moc nepotkáte. Pokud se přece jen s nějakým setkáte, půjde spíše o najatého herce než o opravdového pastýře. Šoubyznysu se tu totiž daří stejně dobře jako hazardním hrám.

Aby zábavní průmysl mohl každý den ve „Vegas“ protáčet miliony dolarů, museli architekti vybudovat obří Hooverovu přehradu, jež město a jeho okolí zásobuje vodou. O této gigantické stavbě jsme v minulosti psali v článku Fascinující Hooverova přehrada: Její 220 metrů vysoká hráz tuhne už 80 let.

Celému městu vévodí hlavní ulice Las Vegas Strip, podél níž jsou soustředěna všechna největší kasina, další důležité stavby a pochopitelně gigantické hotely, které se snaží trumfnout záplavu konkurence velikostí, okázalostí a originálním pojetím. Najít tu proto lze hotely v římském, egyptském nebo evropském stylu, u nichž se do výšky tyčí maket Eiffelovy věže nebo Sfingy.

Haly hotelů se stávají dějišti největších koncertů a představení světově proslulých umělců, hostí také nejslavnější sportovce světa. Třeba v hotelu Caesar’s Palace boxoval Muhammad Ali, kolem zase projížděla formule 1.

Více o Las Vegas se dozvíte na specializovaném cestovatelském serveru Amerika.cz.

Foto: ESO travel

Tepe, bliká, hraje, hučí. Las Vegas, jedno z velkoměst relativně nedaleko velkého kaňonu zkrátka žije.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám