Hlavní obsah

Unikátní poušť Sossusvlei: Tam, kde zkameněl písek a květiny žijí milióny let

Ze Sossusvlei se živí nevrátíte, to hlásá překlad názvu této jižní části pouště Namib. Naštěstí se namibijští domorodci při pojmenovávání oblasti trochu spletli, takže spousta cestovatelů může dnes vyprávět o dunách z kamene, pouštních antilopách nebo o místě, kde ze země rostou stovky let staré chobotnice.

Foto: Nileguide.com

Voda a poušť. Že to nejde dohromady? V Sossusvlei ano.

Článek

Namib je označována za nejstarší poušť světa. Její jižní části se říká Sossuvlei. Tuto oblast najdeme na jihozápadním pobřeží Namibie, státu, který čas od času zviditelní atleti či jiní sportovci, ale jinak o něm ve střední Evropě mnoho nevíme. Pojďme si tedy něco říci o jeho hlavní turistické atrakci.

V Deadvlei se nevykoupete

Zarytí odpůrci klasické dovolené na lehátku či na dece u vody v Sossusvlei zajásají, řeka tudy totiž protéká jednou za pět až deset let. Díky tomu se tu udržuje na zdejší podmínky pestrý život. Po píscích jihu Namibie se prohání antilopy, gazely, řada brouků a polouschlé stromy s několika listy rozkošaťují obrovská hnízda ptáků.

Foto: Joachim Huber (Wikimedia commons)

Vedle Sossusvlei skrývá Namibie i jiné typy nespoutané přírody, třeba národní park Etosha.

O košatých stromech a pestré fauně se naopak nedá mluvit u oblasti Deadvlei, ačkoliv v celém Sossusvlei patří k nejnavštěvovanějším atrakcím. Kdysi tudy protékala životonosná řeka, ovšem časem změnila koryto a zdejší rostliny začaly usychat. Ze země tak nyní ční mrtvé pahýly a pláň vypadá jako stromový domov důchodců. Přes veškerou úctu ke skomírajícím velikánům musíme uznat, že místní stromový hřbitov vypadá skvěle, obzvláště při západu a východu slunce a rozhodně stojí za fotku.

Podívejte se na další články z Afriky:

Dáte si natural, diesel, nebo jídlo?

Oblíbený cíl všech fotografů najdeme také na Duně 45. Ne snad, že by místní úřady pečlivě číslovaly každý písečný přesyp, číslo 45 si duna vysloužila tím, že stojí na pětačtyřicátém kilometru cesty ze Sesriem, z nejbližšího kusu civilizace v místě, kde bývalo vždy těžké kohokoliv potkat.

O městě se v případě Sesriem rozhodně mluvit nedá. Máte-li hlad, můžete se najíst v nejvyhlášenějším podniku široko daleko, v sesriemské benzínové pumpě. Jestliže si ze zdejší nabídky nevyberete, zbývá vám už jenom nabrousit hrot oštěpu a vydat se stopovat antilopy. Pokud tedy rádi objíždíte destinace s hustým výskytem restaurací oceněných michelinskými hvězdami, západnímu pobřeží Namibie se vyhněte. Lidé nelpící na vysoké gastronomii se tu ale najedí bez potíží.

Foto: jhetzel (Flickr)

Dopřát si uprostřed divočiny Namibie luxus s bazénem? Žádný problém!

Další možnost se najíst pak návštěvníci Sossusvlei shledají po několika desítkách kilometrů v kempech, které se občas objeví u cesty skrz poušť. Na výběr jsou ty jednodušší, v nichž lze pouze přespat a živit se z vlastních zásob, i ty luxusní s bazénkem či možností projet se po okolí na koních.

Taťka s mamkou zatím nezkameněli
Nad Sossulvei ční Big Daddy neboli Velký taťka, nejvyšší duna v oblasti. Hned naproti tomuto přesypu je Big Mama, nedílná družka pouštního gigantu. Big Daddy měří okolo 325 metrů, ovšem jeho výšku mění každý poryv větru.To se nemůže stát Zkamenělým dunám. S jejich rozměry nepohne ani vítr, protože během miliard let, po které na jihozápadě Namibie stojí, ztvrdly. Najdeme je na více místech v Sossusvlei.

Prababička Welwitschia přežila díky válce

V namibijských pouštích rostliny schnou a umírají, jak jsme se dozvěděli v odstavcích o Deadvlei, ale některým se vede docela dobře. Typickým příkladem je Welwitschia, která tu zakořenila někdy před třemi sty milióny let. Tehdy vypadala okolní krajina trochu jinak, ale rostlinný obr si dokázal poradit se všemi nesnázemi a dodnes roste v poušti Namib. Její exempláře se v klidu dožijí mnoha stovek let.

Nikde jinde na světě nenajdeme další zástupce této netradiční květiny, která tak trochu připomíná chobotnici. Tahle „živoucí fosilie“ má opravdu tuhý kořínek, dožije se v poušti klidně tisíců let. Neohrožují ji ani blázniví sběratelé, jejichž nenechavost ohrožuje přežití spousty rostlinných druhů. V Angole, kam její výskyt z Namibie částečně přesahuje, totiž stále zůstává velký počet nášlapných min bránící vstupu do některých oblastí výskytu rostliny. Válka, jež si vyžádala mnoho životů, tak paradoxně pomohla chránit celý jeden druh.

Foto: ESO travel

Detail lva je vhodné fotit teleobjektivem z uctivé vzdálenosti.

Podle komentáře čteného Jiřím Bartoškou v cestovatelském magazínu patří Sossusvlei k nejkrásnějším místům světa. Parafrázujeme-li slova herců Divadla Járy Cimrmana, můžeme tomu věřit, protestovat, ale pokud se do Namibie nevydáme, je to asi tak všechno, co s tím můžeme dělat.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Namibie není jen písek. Přesvědčte se a uvidíte lvy, žirafy nebo nosorožce v přirozenějším prostředí, než jaké známe z výběhů zoo. Milovníci drahokamů se mohou kochat produkty jihoafrických dolů.

Nenechte se omezovat! Zákazů je v Číně stále dost, ale Zakázané město v Pekingu už dávno patří turistům. Podívejte se na něj, na Terakotovou armádu nebo na Velkou čínskou zeď.

Jihozápad Afriky láká svou drsnou exotickou krajinou, ale do které země se vydat? Projeďte všechny! Namíbie, Jihoafrická republika a Botswana s výletem k Viktoriiným vodopádům během jedinečného zájezdu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o západním pobřeží Austrálie, gigantických přehradách nebo o tipech kam v červnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste se do Afriky podívat za divokými zvířaty?
Ano, jsou nádherná!
85,8 %
Ne, mohla by mne sežrat.
8,1 %
Nevím, možná.
6,1 %
Celkem hlasovalo 542 čtenářů.

Namibie a její sousedé

Stát oficiálně sousedí s celkem čtyřmi státy, nicméně poznáme, že to tak úplně neplatí.

Namibie

Kromě Sossuvlei a jejího bezmála dvousetmetrové Duny 45 sestávající z oranžových nánosů z pouště Kalahari, které přinesla Oranžová řeka, se země pyšní třeba domorodými trhy ve Windhoeku nebo národním parkem Etosha. Evropany zaujmou i kmeny jako Himba, jehož lid si dodnes uchoval v oblasti tradiční způsob kočovného života.

Angola

Zaráží vás při sledování sportovních přenosů, že mnozí angolští sportovci mají portugalská jména? Žádný div, když uvážíme, že Angola kdysi patřila k portugalským državám. Střety moderní evropské kultury s pozůstatky tradic jsou všudypřítomné. Kousek od pobřeží tedy lze sledovat přípravu jídla ve starobylé hliněné peci, zatímco opodál v moři pracuje na plný výkon ropná věž.

Zambie

V Zambii, konkrétně v městečku Mukuni’s žije jedna z největších od civilizace odtržených skupin na světě. Asi pět tisícovek lidí tu i na začátku jedenadvacátého století žije dle dávných tradic.

Opodál najdeme město Livingstone pojmenované po legendárním cestovateli, který v oblasti učinil několik významných objevů a otevřel Afriku dalším generacím. Navštívit pochopitelně lze i Livingstonovo muzeum.

Botswana

Na rozdíl od velkých sousedů Jihoafrické republiky a Namibie nemá Botswana moře, nicméně na nedostatek vody si stěžovat nemusí. V procentuálním vyjádření jí je o něco více než v Česku, a to i přes extrémně horké klima. Zemi zachraňuje řeka Okavango s mohutnou deltou, v níž žijí rozmanité druhy zvířat i rostlin.

Jihoafrická republika

Vybrat něco z magnetů Jihoafrické republiky zároveň znamená opomenout spoustu jiných míst, nicméně pro milovníky divočiny a přírodních krás vypíchneme alespoň Krugerův národní park nebo mys Dobré naděje.

Zimbabwe

Možná vás zarazí, že považujeme Zimbabwe, navzdory všem faktům, za souseda Namibie. Oficiálně nemají tyto země společnou hranici, ovšem na řece Zambezi najdeme místo dlouhé dvě stě metrů, v němž na jednom břehu leží Namibie a na druhém Zimbabwe.

V této zemi lze zhlédnout spoustu přírodních krás, nicméně všechny blednou před Viktoriinými vodopády, jejichž návštěva je téměř povinností pro všechny turisty, kteří oblastí projíždí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám