Hlavní obsah

Gigantické kostely, obří mešity: Jak vypadají největší náboženské stavby světa

Stojí ukryté uprostřed džungle, ale i v New Yorku, jen kousek od Central Parku – největší náboženské stavby světa. Zatímco některé stále slouží svému účelu, z jiných už jsou ruiny, u kterých si ani nejsme přesně jistí, jak a k čemu sloužily. Podívejte se na krvavé pyramidy v Mexiku, indonéský klášter Borobodur, který byl náhle a nečekaně opuštěn. Nakoukněte tam, kde má duchovno ještě stále navrch a zázrak není úplně nemožný…

Foto: Rachael Voorhaes (Flickr)

Náboženství, kterému je stavba zasvěcena, ve Střední Evropě zná jen málokdo. Popularitu mu může přinést právě Lotosový květ.

Článek

Křesťanství, islám, buddhismus. Gotika, renesance, orientální architektura. Náboženské a církevní stavby mají tisíce podob. Některé jsou nenápadné, jiné nepřehlédnete a jsou dominantami svého okolí.

Borobodur - náhle a nečekaně opuštěn?

Postavíme kámen na kámen, na něj další a potom ještě jeden kámen. Když to zopakujeme ještě dvoumilionkrát, vytvoříme už slušnou stavbu formátu kolosu nazývaného Borobodur, největší náboženské stavby světa. Všude kolem se zelenají lesy a louky, ptáci zpívají, ale na 60 tisících metrů čtverečních chrámového komplexu jsou jen tuny a tuny kamene, z nichž se dá okolní příroda krásně pozorovat.

V Indonésii neexistuje místo, které by poutalo turisty více než Borobodur. Přitom v období od 14. do 18. století jeho sláva značně ochabla. Obyvatelé Jávy tehdy ve velkém konvertovali k islámu a buddhistické stavby se stávaly opuštěnými troskami a jejich sláva upadala. Díky zařazení na seznamy světového dědictví UNESCO se dnes tyto kamenné legendy daří uchovat pro příští generace.

Foto: ESO travel

Komplex Borobodur nehraje jen roli mrtvé památky, jejíž hlavní náplní je nehnutě pózovat turistům. Konají se před ním třeba baletní představení.

Nej zajímavosti z celého světa...

Do největší mešity putují milióny věřících

Sejdeme se u vchodu. Kdo by tenhle vzkaz neznal. Ať už se to týkalo srazu před fotbalovým zápasem, divadelním představením či návštěvou zoologické zahrady, snad každý z nás už někdy takovou depeši psal či četl. Návštěvníci Velké mešity v saúdskoarabské Mekce ovšem něco takového nikomu napsat nemohou. Do útrob stavby vede v současnosti plných 95 vchodů.

Vchody se mohou v budoucnu klidně ještě rozrůstat, tak jako celý areál. V současnosti v něm totiž probíhá velká rekonstrukce. Ta začala roku 2007 a má končit přibližně v roce 2020. Na konci stavebních úprav by měla plochy mešity dosáhnout 400 tisíc metrů čtverečních.

Už dnes je ale co do plochy největší muslimskou stavbou světa. Není divu, že jako nejvýznamnější poutní místo Islámu hostí každoročně milióny věřících. Zvyšuje se také počet minaretů, z nichž se do davu linou zpěvné modlitby.

Foto: Ali Mansuri (Wikimedia Commons)

Ty sněhové vločky na nádvoří i všude na ochozech ve všech podlažích, to jsou lidé, kteří chtěli zažít magii tohoto posvátného místa.

Do mešity do New Yorku

New York je plný všemožných atrakcí. Je těžké si v mnohamilionovém městě vybrat, zda jít do kina, za památkami, na koncert nebo do muzea. Chrám Emanu-El toto dilema řeší, nabízí totiž vše pod jednou střechou, pomodlit se a projít expozice muzea navíc lze zcela zdarma.

Nabízet návštěvníkům tak pestrou škálu služeb si může dovolit jen instituce, která na to má dostatečné prostory, což největší synagoga světa rozhodně splňuje, ale také stavba na rušném místě, kde se najde dost lidí, kteří by nabídku mohli využít. I k tomu má Emanu-El ideální předpoklady, sídlí totiž v těsném sousedství jedné z tepen New Yorku, Páté Avenue. Při procházce po ní se dá poznat jádro města se značkovými obchody, obchodníky spěchajícími na burzu, Central Parkem nebo světově nejvyšší koncentrací muzeí na jedné míli.

Foto: Gryffindor (Wikimedia Commons)

Zvenku vypadají hodně veliké a při pohledu zevnitř zjistíte, že takové opravdu jsou, tak jako synagoga Emanu-El v New York City.

Gigantický kostel v Pobřeží Slonoviny

Kontrolní otázka: kde se nachází největší stavba zasvěcená křesťanství? Ve Španělsku, Polsku nebo Itálii? Samá voda. V Mexiku či v některém ze států Jižní Ameriky? Také ne. Mezi tradičními křesťanskými státy nehledejte, odpověď totiž zní: v Pobřeží Slonoviny. Domovem gigantického kostela je město Yamoussoukro.

Spousta zajímavých staveb, byť ne tak rozlehlých, stojí také ve státech sousedících s Pobřežím Slonoviny. Například v Mali najdeme největší hliněnou budovu světa. Jedná se o Velkou mešitu v Djenne v Mali. Psali jsme o ní nedávno: Co udělalo z Timbuktu legendu? Zlato, univerzita s unikátní termití věží a sůl

Lotosový chrám v Dillí
Jde o nejnavštěvovanější stavbu náboženství Bahá'í. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Není divu, oproti velkým rozšířeným vírám je poměrně mladé. Vzniklo v polovině devatenáctého století. Založil ho mladý íránský kupec Bahá'u'lláh. Zvěstoval lidem brzký příchod Božího projevu, za což byl nakonec popraven. Na základech jeho učení vzniklo náboženství, jež dnes po celém světě vyznává asi šest miliónů lidí.Lotosový chrám v indickém Dillí navštěvují především turisté, kteří touží spatřit tento architektonický skvost ve tvaru lotosového květu. Stavba vyniká spíše originalitou než velikostí, i tak se ale do prostorů pod 27 okvětními lístky z mramoru vměstná 2500 lidí.

Mormoni v Sal Lake City

Solné jezero je všude, tedy alespoň co se týká místních názvů v této oblasti státu Utah. Důkazem toho je Salt Lake Temple v Salt Lake City. Větší chrám sloužící k náboženským obřadům Mormonů nikde na světě neexistuje. Jak by také mohl, když největší komunita vyznávající tuto víru žije právě v okolí nejslavnějšího amerického jezera se slanou vodou.

O jeho stavbě rozhodli už první osadníci údolí u Velkého solného jezera. Plány vypadaly odvážně a postavit ho nebylo snadné. Po půl století prací nakonec došlo roku 1893 k jeho dokončení a vysvěcení. Dnes ční impozantní dóm vysoko nad okolní zástavbu, což mu dodává na efektu. Postavit se před něj a nepocítit alespoň trochu respektu a pokory je zhola nemožné.

Foto: Eric Ward (Flickr.com)

Rozsvícený vypadá Salt Lake Temple ještě impozantněji.

Pyramida ukrytá pod zemí

Krev se vaří, oči lezou z důlku, krk hoří. Takové pocity může mít méně odolný jedinec při požití pikantní mexické omáčky Cholula. Podobný, ale veskrze pozitivní zážitek může zprostředkovat Cholula coby místní název. Město Cholula v mexickém státě Puebla se totiž pyšní tím, že na jeho území stojí nejrozlehlejší pyramida světa. Vzdálené příbuzné z Egypta dosahují sice větších výšek, co do plochy ale vítězí Velká pyramida v Cholule. Rozprostírá se na ploše čtyřikrát větší než Cheopsova pyramida.

Pyramida se dlouhá staletí schovávala před světem pod zemí. K jejímu objevení došlo v roce 1931. Tehdy se odkryl i rozsáhlý komplex podzemních chodeb pod stavbou, jejichž délka se v současnosti odhaduje na osm kilometrů. Kdo chce celou pyramidu obejít pěšky, nachodí tolik jako by čtyřikrát obkroužil atletický stadion. V minulosti by ale dal botám zabrat. Půdorys stavby se v průběhu dějin zmenšil o půl stadionu.

Foto: Marioli925 (Wikimedia Commons)

Čtyři sta metrů na každou stranu, ale většina ruin kdysi slavné stavby dnes kvůli nánosům půdy není vidět.

Inzertní sdělení: Vypravte se do Asie nebo do Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Souostroví láká návštěvníky slunečnými plážemi Bali, spektakulárním výhledem na sopky a jezera nedotčené přírody nebo na ohromné buddhistické stavby jako kláštery jako Borobodur nebo vodní palác v Yogyakartě.

Nejen New York, ale také slavný Hollywood nebo nekonečně hluboký Grand Canyon poznáte, když se vydáte na zájezd po nejatraktivnějších místech Spojených států. Tak neváhejte!

Mnoho úchvatných chrámů a pagod nabízí také východ Asie. Japonské Kjótó, památkami nabitá Nara, hlavní město Tokio a spousta dalších míst nabízí širokou škálu výletů za památkami i za zábavou.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Madeiře, o Západní Austrálii, nebo o tom, kam v červnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste se nejraději vydali za památkami?
Do Indonésie
11,3 %
Do New Yorku
9,8 %
Do Mexika
14,9 %
Na Karlštejn. Doma je doma!
10,6 %
Někam úplně jinam
53,4 %
Celkem hlasovalo 734 čtenářů.

Svatý Jan Nedokončený

Víte, kdy byla postavena největší stavba v gotickém stylu? O mnoho století později, než byste asi čekali. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století byla vybudována stavba s názvem St. John the Devine Cathedral.

Působí trochu zvláštně, neboť stojí v srdci New York City, ovšem je inspirována francouzskými církevními stavbami ze třináctého století. Původně měla románský kabát, nicméně po pár letech byla přestavěna na gotickou katedrálu, v níž dnes sídlí newyorská diecéze.

Další rekonstrukce a stavební práce by potřebovala katedrála i dnes, stavba totiž vlastně nikdy nebyla úplně dokončená. Obyvatelé New Yorku jí proto v žertu přezdívají „Svatý Jan Nedokončený“. Jeho přestavba do gotické podoby se táhne už hodně dlouho. K přerušení došlo v roce 1941, kdy finance a síly věnované jejímu budování potřeboval spíše válečný průmysl.

Gigantickými rozměry se Svatý Jan honosí především díky biskupovi Henrymu Codmanu Potterovi, který ho nechal vybudovat tak veliký, aby předčil velikostí „konkurenční“ Katedrálu svatého Patrika na Manhattanu.

Nejrozlehlejší katedrála světa stojí v centru New Yorku nedaleko od největší synagogy světa. Dělí je jen Central Park a pár desítek metrů navíc. New York proto patří k duchovně nejvýznamnějším místům na světě. Poněkud pikantní, když uvážíme, že v okolí staveb se natáčí například seriál s názvem Sex ve městě.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám