Hlavní obsah

Dubajské muzeum budoucnosti zve na výlet do roku 2071

Fascinující architektonický skvost z kovu a skla ve tvaru protáhlého prstence se ihned stal jednou z nejznámějších dominant Dubaje. Je domovem dechberoucí expozice, která na rozdíl od tradičních muzeí, jež shromažďují fragmenty minulosti, představuje jakýsi portál do budoucnosti, do magického světa vzdáleného půl století.

Foto: Museum of the Future Dubai

Budova muzea zaujme už zvenčí.

Článek

Unikátní dubajské muzeum ukazuje možnou budoucí podobu fungování měst, způsobů cestování, rozvoje medicíny a života na Zemi i ve vesmíru. Využívá k tomu virtuální a rozšířenou realitu, umělou inteligenci, robotické technologie a také interakci člověka se stroji.

Nepřehlédnutelná, 77 metrů vysoká bezpilířová stavba napájená 4000 megawatty solární energie, stojí na prestižní adrese přímo u komplexu Emirates Towers. Fasádu muzea, jehož brány byly slavnostně otevřeny loni na čarovné datum 2. 2. 2022, tvoří 1024 kompozitních panelů z nerezové oceli popsaných kaligrafickými znaky, resp. citátem vládce Dubaje šejka Mohammeda bin Rašída Al Maktúma: „Budoucnost patří těm, kteří si ji dokážou představit, navrhnout a uskutečnit. Na budoucnost se nečeká, vytváří se.“ A právě o to se pokusili tvůrci expozice uvnitř.

Jako z filmů Karla Zemana

Jakmile vejdeme do prostorné vstupní haly muzea s oválnými světélkujícími stěnami, zaslechneme jemné bzučení. Přichází shora, a když objevíme jeho zdroj, nevěříme vlastním očím – přímo nad našimi hlavami se pohybuje jakýsi retro/futuristický kříženec ponorky a vzducholodě jako vystřižený z filmů od Karla Zemana. Stříbrný stroj přelétává přes celou halu, občas se zastaví a zaoblený „nos“ zvědavě sklání mezi návštěvníky.

Kam s dětmi v Dubaji

Cestování

Stylizaci Zemanových filmů odpovídá také trojice výtahů ve tvaru prosklené kapsle či válce zakončeného na obou stranách zrcadlovou kopulí, ve které se odráží okolí. Pocit surreálna podtrhuje čtyřnohý robotický pes Xiaomi CyberDog, který nám pobíhá pod nohama.

Foto: Roman Zvarič

Interiérem létá malá vzducholoď jako od Karla Zemana.

Za vstupní branou nás vítá virtuální průvodkyně Aya a po krátkém proslovu na její pokyn nastupujeme do obřího nákladního výtahu, který představuje vesmírnou raketu Falcon. Jakmile se zavřou dveře, světla pohasnou a začíná odpočítávání jako před skutečným startem. Když kovový hlas dojde k „zero“, kabina se lehce otřese, ozve se hřmot motorů, rozzáří se displeje na stěnách, podlaze i stropu a výtah se dává do pohybu.

Jízda vzhůru symbolizuje cestu z Dubaje na oběžnou dráhu, přičemž celý let od startu až po závěrečné připojení k orbitální stanici doprovází nesmírně realistický zvuk a animace v displejích zobrazující měnící se výhled z „rakety“.

Foto: Roman Zvarič

Nechybí sekce s moderními technologiemi, jako je například robopes.

Po přistání v pátém poschodí – 600 kilometrů nad zemským povrchem - vcházíme do první z celkem pěti sekcí muzea. Jmenuje se OSS Hope podle modelu imaginární vesmírné stanice, jejíž model prostoru vévodí, a věnuje se každodennímu životu a práci astronautů v kosmu. Téměř všechny exponáty jsou interaktivní, dá se s nimi různě manipulovat, něco měřit, promítat apod. Hlásíme se do zrychleného výběrového řízení pro adepty astronautského řemesla, jsme přijati a po chvilce už plníme úkoly jako Asteroid Fleet Pilot nebo Junior Bio Designer.

DNA knihovna

Pro návrat z kosmu je připraven další nákladní výtah obložený displeji a cestu do čtvrtého patra doprovázejí pro změnu animace zobrazující let zakončený přistáním na Zemi. Když se před námi otevřou dveře, vcházíme do Heal Institute zaměřeného na biodiverzitu, biodesign a ochranu ekosystémů za pomoci umělé inteligence.

Místní DNA knihovna shromáždila více než 2400 druhů živočichů a rostlin v prosklených efektně nasvícených válečcích zavěšených od stropu až k podlaze. Vedle se probouzí tropický deštný prales a ekosystémový simulátor nechává ožít pomocí moderních technologií modifikované druhy, které by mohly přispět k ochraně a zlepšení životního prostředí, např. odolné korály nebo houby schopné vyčistit půdu po ekologické havárii.

Foto: Roman Zvarič

V muzeu mají i vlastní vesmírnou stanici.

Foto: Roman Zvarič

V DNA knihovně je na 2400 druhů živočichů i rostlin.

Třetí patro nazvané Al Waha (Oáza), kam vedou překvapivě úplně obyčejné schody, je zaměřené na spiritualitu, stimulaci smyslů, zdraví, pohodu a regeneraci. V Oáze není ani náznak moderních technologií. Místo nich na nás čeká fontána plnící tajná přání, digitální koberec, který vytváří iluzi chůze po pláži a meditační místnost léčící tělo i mysl.

Jahodová zmrzlina pro robota

Přes celé druhé poschodí, kam sjíždíme panoramatickým výtahem, se táhne hala zaměřená na inovace nazvaná Tomorrow Today. Zde jsou vystaveny produkty a prototypy, které již začínají utvářet budoucnost životního prostředí, recyklace odpadů, výroby potravin, zemědělství a plánování měst.

U vstupu nás vítá umělou inteligencí ovládaný humanoidní robot, který s až děsivě realistickou mimikou odpovídá na všetečné dotazy návštěvníků. Naši výpravu zajímá, jestli má rád zmrzlinu. Dočkáme se šalamounské odpovědi, že coby robot bohužel nejí, ale kdyby mohl, chtěl by ochutnat jahodovou.

Foto: Roman Zvarič

Muzeum je portálem do budoucnosti.

Po tomto intermezzu zamíříme do sekce bionické robotiky, která replikuje lidská a zvířecí těla podle vzorů vyvinutých statisíci let evoluce k dokonalosti. Soudě podle dalšího kybernetického pejska, který při pohýbání působí naprosto jistým dojmem a perfektně drží rovnováhu, jsou vědci na dobré cestě.

Velká pozornost je věnována podkožním implantátům a oblečení a obuvi z 3D tiskárny, dále si můžeme prohlédnout samořídicí auto, poštovní drony, prototyp aerotaxi Volkswagen nebo létající exoskeletonový oblek.

Když sestoupíme do vstupní haly, ucítíme zvláštní vůni a vydáváme se za jejím zdrojem. Line se od stánku s desítkami miniaturních lahviček, ze kterých si může každý návštěvník umíchat svůj vlastní originální suvenýr - parfém s vůní z budoucnosti. Už nemáme čas, ale kdybychom ještě měli cestu kolem… tato „parfumerie“ je totiž přístupná i bez vstupenky do muzea.

Nejzářivější atrakce Dubaje má otevřeno jen pár hodin denně

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Muzea

Reklama

Související témata:
Muzeum budoucnosti v Dubaji

Výběr článků

Načítám