Hlavní obsah

Do Kalábrie za výborným jídlem, krásným mořem i památkami

Rafinovanou chuť středomořské italské kuchyně a aroma výborné kávy střídá háj vzrostlých piniových borovic, za nímž je bělostný jemný písek, po kterém jdu ke vzdouvajícím se vlnám křišťálově čistého Tyrhénského moře. V hlavě mi zní slova Rosselly z kalábrijské turistické organizace, přičemž všechny smysly její slova potvrzují.

Foto: Thomas Kulidakis

Kalábrie láká krásnými plážemi a křišťálově čistým mořem.

Článek

„Kalábrijské moře je jako Karibik, ale lepší, protože v Karibiku nemůžete plavat moc daleko kvůli bezpečí. Tady ale nejsou žádní nebezpeční mořští tvorové, můžete plavat daleko, jak je jen libo a síly stačí.“ Nacházím se právě na Costa degli Dei neboli Pobřeží bohů, kousek od města Pizzo.

Na pláži je skupina lehátek, na obrovských pánvích se smaží krabi a sépie. Pozoruhodné je, že i přes blízký hotel je všude dost místa. Kdo nechce na lehátka, může využít několik kilometrů volné pláže. Táhne se všemi směry, protože Kalábrie, na samé špici italské boty, nabízí na 800 kilometrů pobřeží.

Na jedné straně moře Tyrhénské, na druhé Jónské, každé se dělí o 300 kilometrů pobřeží, zespoda k Sicílii dalších 300. Nad vodami se tyčí pohoří s národními parky, lákavé krásy přírody. Z pláže na pevnině jsou hory také dobře vidět. Zkušeného návštěvníka pevninského Středomoří nepřekvapí dostatek zeleně, která umocňuje pocit malého ráje na zemi.

Je tu mnoho prostoru

Pro milovníky adrenalinu a vodních sportů jsou vedle skupiny lehátek instruktoři surfování, nabízí i kajaky a paddleboardy. Dva mladí Němci, Stefi a Daniel ze Stuttgartu, mi pomohou přežít mé začátečnické pokusy končící s druhou vlnou pádem do vody a s nadšením se rozpovídají o místních poměrech. „Jezdíme na letní sezonu pracovat jen sem, je tady krásně, slunce a dobré jídlo, všem doporučujeme přijet.“

Foto: Thomas Kulidakis

Na západní straně Kalábrie na návštěvníky čekají magické západy slunce.

Dojem, že místa je více než dost a lidé nepřepadávají do moře, případně neleží obrazně jeden na druhém, potvrzuje delegátka CK Blue Style Jessica. „Kalábrie není tak turisticky známá, což je sice škoda pro místní turistický ruch, na druhou stranu je to výhoda, protože lidé mají více prostoru. V červnu a září jezdí spíše bezdětní se zájmem o výlety. V červenci a srpnu více rodiny s dětmi, které si užívají hlavně pláže. Máme tady přibližně 440 českých turistů týdně, jinak jsou tady hlavně Italové a Němci.“

Nejpopulárnější jsou podle rodačky ze Sicílie, která žila v Praze, Jónské a Tyrhénské moře, hory včetně skoro dvoutisícového Aspromonte, termály a výlety za historií, která sahá až k antickým řeckým osadníkům. S tímto doporučením a při vědomí, že nejen pláží a mořem je člověk živ, přičemž zůstat na jednom místě je více než škoda, je další program jasný. Nastává čas výletů.

Na podzim hrají hory i jezera v italském Trentinu všemi barvami

Cestování

První se nabízí blízké město Pizzo. Má tři úrovně. První je promenáda u moře, plná barů, restaurací, diskoték, vhodná obzvláště pro pravé středomořské večery. Střední část je historická, nikdo by neměl rozhodně minout hlavní náměstí Republiky, kterému místní přezdívají salon. Obyvatelé i turisté se tu promenádují a posedávají v nejlepších šatech, vysvětluje Rossella.

Tato centrální část města, stoupajícího terasovitě od moře, se nachází mezi kostelem svaté Marie, katedrálou svatého Jiří a hradem Murat. V něm byl vězněn a popraven Joachim Murat, švagr Napoleona, před smrtí francouzský maršál a neapolský král. Třetí část je nové Pizzo - administrativní budovy, obchodní domy, novostavby.

Foto: Thomas Kulidakis

Mořské plody si můžete dát i na pláži.

Na samotném náměstíčku je dobré vychutnat si místní specialitu Tartuffo. Je to zmrzlinová specialita pocházející z tohoto města, recepty se dědí v rodinách z generace na generaci. Já jsem pro návštěvu zvolil rodinný podnik Antica Gelateria Belvedere, který funguje od roku 1901. Vedou ho dva bratři Belvederovi, kteří zdědili recept podobně jako ostatní od svých předků. Mimo je manažer, Fabio připravuje Tartuffo a jiné pochutiny.

„Pro nejlepší zmrzlinu jsou potřeba dvě ingredience: nejkvalitnější mléko a vášeň,“ říká Fabio, zatímco připravuje tradiční Tartuffo - zmrzlinovou kouli s oříšky a kakaem. Kdo nerad kakaovou chuť, jistě si užije Torta Belvedere - mandle (Kalábrie je proslulá svými mandlemi), bílý krém, zmrzlinu, šlehačku a espresso.

Při jedení tradičního kalábrijského gelata neboli zmrzliny, ať už si dáte kteroukoliv verzi, je dobré pamatovat, že místní suroviny a produkty jsou plnější a vydatnější než české protějšky. V tomto případě tedy méně je více, protože za šest eur dostanete kulinářský zážitek zcela dostatečný. Klasická italská káva stojí euro.

Biblické příběhy z kamene

Cestovatel by neměl poblíž města Pizzo minout jeskynní kostel Piedigrotta. Po 142 schodech vinoucích se z parkoviště na útesu následuje pláž a na ní magické místo. Ohromí svou spiritualitou. Umělci vytesali z kamene biblické příběhy, na místě je i Betlém. Pokud půjdete v parném dni, uvítáte příjemný chlad, jako dělaný pro rozjímání a obdiv práce umělců.

V samotném městě pak jistě nemiňte Garibaldiho fontánu s minerálním pramenem a nákupy v krásných uličkách. K dostání je za solidní cenu dvou eur i slavné kalábrijské koření Peperoncino. Tyto chilli papričky mají podle prodávající paní Marie dobrý vliv na trávení i milostnou touhu a potenci.

Foto: Thomas Kulidakis

Ve městě Pizzo nemiňte Garibaldiho fontánu.

Foto: Thomas Kulidakis

Zmrzlina včetně speciality Tartuffo a tradiční večerní život ve městě Pizzo.

Další zastávka, kterou by návštěvník neměl minout, je majestátní jihoitalské město Tropea. Svou architekturou zaujme už při příjezdu. Magické uličky, domy vtesané do skal, ikonický kostel Santa Maria dell’Isola se zahradou plnou květin a kaktusů. Stojí na ostrohu skály, dělící na půl přibližně čtyřkilometrovou pláž. Koupající se místní hrdě upozorňují, že se pravidelně umisťuje v žebříčku dvaceti nejlepších evropských pláží.

Egyptská oáza Síwa láká na jezera slanější než Mrtvé moře. O turisty tam nezavadíte

Cestování

Kromě kontrastu středověké architektury, místa nákupů a magických večerů je možné sehnat parfém z křížence pomeranče a citronu, bergamotu. Ostatně je to základ většiny parfémů. Tropea je také přístav, odkud se dá vyplout na Eolské neboli Liparské ostrovy.

Sedm sopečných ostrovů, zvaných Sedm sester, včetně stále aktivní sopky Stromboli, proslavil mimo jiné film Stromboli natočený slavným italským režisérem Robertem Rosselinim se švédskou herečkou Ingrid Bergmanovou v hlavní roli.

Foto: Thomas Kulidakis

Majestátní Tropea je ideální pro noční život i jako přístav k vyplutí na Liparské ostrovy.

Výlet na ostrovy je poměrně drahá záležitost. Stojí 90 eur na osobu (2200 korun) plus pět eur místní daň. Pokud je moře bouřlivé, měli by lidé se slabším žaludkem a malými dětmi cestu dvakrát zvážit. Je to ale podnik, který je škoda nechat si ujít.

Plavba křišťálově čistými vodami trvá přibližně dvě hodiny, čerstvý mořský vzduch doplňují ostrůvky, závěrem plujeme kolem Stromboli, která dá o sobě vědět vypuštěním kouře každých patnáct minut.

První zastávka je na ostrově Panarea. Malebné uličky lemované květinami, taxíky z hotelových vozíků, koupání na druhé straně ostrova, dechberoucí panoramata, všudypřítomná krása. Na ostrůvku žije přibližně 400 obyvatel. Taxikář Giovanni míní, že „nejlepší doba na příjezd je září nebo červen. Zaprvé, teploty jsou kolem příjemných 30 stupňů. Zadruhé je tu méně turistů“.

Po dvou hodinách se vyráží přímo na Stromboli, kde hned u přístavu je pláž s černým vulkanickým pískem zvoucí ke koupání. Cesta zpět začíná v podvečer, protože na řadě je velkolepé vyvrcholení. Ohnivý západ slunce padajícího do moře u sopky Stromboli ohromí majestátností a tajemnem. Pokud se vám poštěstí - a zpravidla se poštěstí, uvidíte kromě západu slunce i rudou záři sopečné lávy na vrcholku vulkánu. Následuje cesta zpět vstříc měsíci v úplňku, který ozařuje nocí potemnělé mořské vody.

Foto: Thomas Kulidakis

Plavba kolem stále aktivní sopky Stromboli je originální zážitek po všech stránkách.

Po cestě na Liparské ostrovy je nejlepší sedět na zádi, kde je nejlepší výhled a nejméně loď houpá, po cestě zpět naopak na přídi, protože moře je klidnější a můžete sledovat lunu. Podle tiskové mluvčí CK Blue Style Ilony Topolové „je nejlepší zakoupit si celý výletový balíček, v němž je cesta z hotelu a zpět a další služby“.

Voda mění barvu

Liparské ostrovy jsou výletem na celý den, je tedy vhodné další den odpočívat na některé z malebných kalábrijských pláží nebo si zajít na typické italské jídlo, které je dobré všude. Ideálně obojí. Nabrané síly cestovatelé zužitkují při výletu na další místo, které není dobré minout. Capo Vaticano, místo letních sídel papežů, se světovým unikátem trpasličích palem, západů slunce, výhledu na zbytek Kalábrie, Sicílii, sopky Etnu a Stromboli, Panareu a úžinu, kde měly sídlit mytická monstra Scylla a Charybda.

Fuerteventura láká na popcorn, který není k jídlu

Cestování

Oblibu výletu potvrzuje i Petr Šatný, tiskový mluvčí CK Alexandria: „Nejoblíbenější oblastí našich zákazníků v Kalábrii je Capo Vaticano a blízké historické městečko Tropea. Místo je oblíbené díky krásné přírodě, spoustě zeleně, ale také díky možnosti podnikat odsud výlety na blízké Liparské ostrovy či na Sicílii.“

Foto: Thomas Kulidakis

Peperoncino, neboli tradiční kalábrijské chilli papričky, je k dostání všude.

Unikátní je krásná pláž s vodou, jejíž odstíny se mění podle denní doby, jak upozorňuje Rosella. „Barva moře se mění podle slunce. Ranní smaragdová přechází v tyrkysovou, která následně zmodrá, aby při západu slunce přišla na řadu šarlatová. Když jsou mraky a slunce je jimi zatažené, moře je temně modré, až do černa.“ Tato hra barev spočívá v tajemství zcela bílého písku, který pokrývá mořské dno.

Na místě bydlel herec Robert de Niro, který se zapíral vždy, když ho někdo poznal. Při cestě nemiňte občerstvení Caffé Portoricos. Je kousek od hlavní vyhlídky a nabízí výborné jídlo, slavné kalábrijským červené víno, zmrzlinu a kávu. Vše za přijatelné ceny, káva začíná na 1,2 eura. V dalších dnech je možné vydat se po stopách starověkých Řeků, Římanů, Normanů, Saracénů až k italské éře. Hrady, kostely, výhledy, příroda, pohostinní místní.

Podle tiskového mluvčího CK Fischer Jana Bezděka „nabízí Kalábrie ideální mix pro letní dovolenou. Na své si tu přijdou milovníci koupání a krásných pláží, stejně jako turisté, kteří rádi objevují historii a architekturu starých italských městeček. To vše samozřejmě doplňuje vynikající italská kuchyně. Právě proto je Kalábrie destinací, kde lidé zpravidla netráví dovolenou jen na pláži, ale aktivně poznávají i okolí. Letos byl u klientů velmi oblíbený například výlet lodí na Sicílii“.

Kalábrie mě jako zkušeného cestovatele po středomořských destinacích překvapila více než příjemně. Zcela souhlasím s hodnocením Viktora a Marcely z Prahy, které jsem potkal na letiště u města Pizzo. Do Kalábrie se vydávají už sedm let.

„Dovolená super, nejvíce se nám líbí klid v září, historická Tropea, která večer tepe rušným životem, luxusní moře a cenově je to velmi dostupné.“

Kdo zvolí Kalábrii ať už čistě pro odpočinek u moře, nebo i cestování rozhodně neprohloupí. Jídlo výborné, lidé pohostinní, káva výborná. A hlavně, italská Kalábrie připomíná staré dobré časy, kdy ještě místní kultura neustoupila masovému turismu.

Svérázné Bordeaux zaujme nejen milovníky vína a památek

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Itálie, Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám