Hlavní obsah

Damme, historické město s půdorysem tvaru hvězdy, ruinou kostela a legendou o ďáblovi

Městečko nedaleko Brugg v Západních Flandrech má zhruba jedenáct tisíc obyvatel. Jeho historie obsahuje období, kdy mělo nezaměnitelný obchodně-dopravní význam, ale i chvíle, kdy se stalo dějištěm mnoha válek a dobývání.

Foto: Petr Hejna

Historické centrum města

Článek

Založeno bylo roku 1180, kdy ovšem ještě neslo pojmenování Hendam, roku 1217 překloněné na Hondsam. Největšího rozkvětu dosáhlo ke konci 13. století, kdy sloužilo jako předpřístav Brugg.

Ty byly v 11. století silným obchodním centrem, ale roku 1050 usazeniny zanesly kanál spojující je s mořem. Roku 1134 sice díky mohutné záplavové vlně vznikl kanál Zwin, sahající od pobřeží právě k Damme, které bylo spojeno umělým kanálem s pět kilometrů vzdálenými Bruggami, ale pro větší lodě bylo nutné vykládat zboží zde.

Roku 1213 proběhla bitva u Damme, což byla námořní bitva mezi Francouzi a Angličany. Vítězné anglické vojsko tvořilo 500 lodí, 700 rytířů a nespočet nájemných žoldáků, vedených Williamem Longespéem, třetím hrabětem ze Salisbury.

Nejvyšší vrchol Malé Fatry lze pokořit snadno, rychle a levně

Cestování

Z původních 1700 lodí Francouzů byly na jejich straně ztráty 300 potopených a 100 spálených bitevních lodí. Pozitivním výsledkem bylo ukončení obléhání Gentu, zato Damme lehlo popelem, stejně jako králem Francie Filipem II. zapálená jeho vlastní loď.

Foto: Petr Hejna

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Pro změnu francouzská vojska krále Filipa Sličného dobyla Damme roku 1297, ovšem zanedlouho se město vrátilo do flanderských rukou, když město znovu vybojoval Robrecht van Béthune, zvaný po právu Lev z Flander. Ten nechal vybudovat posílené opevnění. V následných bitvách figuroval např. král Karel VI. nebo Filip Smělý, který ještě více Damme opevnil.

V 16. století zde bylo k dopočítání kolem 80 obydlených domů, dřívější stav přes 1100 obyvatel tedy značně poklesl. Došlo i k vyrabování a poboření kostela žebráky, takže podobné scény si Viktor Hugo ve svých románech jistě nevycucal z palce.

Foto: Petr Hejna

Interiér kostela

V 17. století, během války o španělské dědictví, naopak došlo k vybudování opevnění se sedmero baštami, vystavěné do tvaru hvězdy. Nicméně roku 1715 byla velká část hradeb coby již nepotřebná zbořena. Další známý dobyvatel Napoleon nechal roku 1810 prokopat nový kanál nahrazující Zwin, a to s úmyslem propojit přístavy na severu Francie s Antverpami.

Co se týče s místem spojené legendy, ta pojednává o děsivém psu, který po tři dny vyl tak pronikavě, až se rozpoutala popravdě pekelná bouře, vzedmula hladina moře a v bahnité krajině obyvateli stavěná hráz se protrhla. Místní, kteří se asi ani ďábla nebáli, psa pronásledovali, zabili a jeho tělem hráz ucpali.

Foto: Petr Hejna

Pohled z věže k Bruggám

Dnes je Damme vyhledávaným turistickým cílem, a to nejen třeba cyklisty pro nenáročný rovinatý terén podle kanálů. Možno je zde zhlédnout dílo Napoleonovo, stejně jako torzo kostela sv. Nanebevzetí Panny Marie, vydrancovaného roku 1578 chudinskou lůzou, řádění kupodivu přestály sochy apoštolů ze 14. století, stejně jako pozdně gotická zástěna.

Z torza věže kostela je jednak dobrý pohled na sevřené historické centrum, stejně jako výhled k věžím kostelů v Bruggách. V Damme lze navštívit muzeum věnované lidovému hrdinovi Uilenspiegelovi – po našem Tillu Enšpíglovi, obhlédnout středověkou radnici, reprezentující brabantskou gotiku, stejně tak středověký špitál Sint-Janshospitaal. U Napoleonova kanálu stojí malebný historický větrný mlýn Schellemolen.

Samotné Bruggy, zvané Benátky severu, stojí za důkladnou prohlídku, jako i zmíněný Gent, ale občas neuškodí zastavit se rovněž na méně známých místech, kde se téměř zastavil čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám