Hlavní obsah

Čechy milovaný italský region bude limitovat turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská autonomní provincie Jižní Tyrolsko se chce před začátkem letní sezony obrnit proti masovému cestovnímu ruchu. Region proto přichystal limity na počet přenocování, zároveň zde nesmí vzniknout žádné nové ubytování, včetně krátkodobých pronájmů, pokud některé ze zařízení nejprve nezavře. Informuje o tom server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Pro vstup k jezeru Braies bude potřeba předchozí rezervace

Článek

Region, který je znám rovněž jako Horní Adiže, dosáhl podle Arnolda Schulera z místní turistické organizace svých limitů. Loni zaznamenal 34 milionů turistů, kteří zůstali přes noc. „Narazili jsme na strop našich zdrojů, máme problémy s dopravou a místní mají potíže najít místo k bydlení,“ okomentoval pro CNN s tím, že Jižní Tyrolsko chce i nadále turistům i obyvatelům garantovat jen ty nejlepší zážitky.

I proto se v regionu k zavedení limitu na počet přenocování, jenž má odpovídat úrovni z roku 2019, rozhodli uchýlit. „Turistický sektor je pro nás velmi důležitý z hlediska pracovních pozic i ekonomiky, ale dosáhli jsme našeho maxima, takže podnikáme kroky, abychom zajistili lepší proudění turistů,“ uvedl Schuler.

Nařízení zakazující vznik nových hotelů, nebo i pokojů, bez povolení příslušného úřadu bylo uzákoněno již vloni. Aktuálně se v regionu nachází kolem 230 tisíců lůžek, píše Independent.

V italské obci chtějí pokutovat turisty, kteří si budou při focení selfie dávat až příliš načas

Cestování

V Jižním Tyrolsku podle Schulera chystají i některá další omezení. Například jednodenní návštěvníci se budou muset ke vstupu na určitá místa registrovat předem. Jde například o populární jezero Braies. „Tímto způsobem budete mít garantovaný přístup, a navíc tam nebude tolik lidí,“ vysvětlil šéf turismu.

Místní nemohou najít bydlení

Kvůli vzniku mnoha krátkodobých pronájmů prostřednictvím platforem jako jsou Airbnb mají prý místní problémy najít bydlení. V některých částech nabídka lůžek pro turisty mnohonásobně převyšuje nabídku dlouhodobých pronájmů a volných nemovitostí, uvádí CNN. „Vždy jsme chtěli být oblastí pro turisty, ale také místem, kde se dobře žije lokálním obyvatelům,“ doplnil Schuler.

Jižní Tyrolsko leží při hranicích s Rakouskem a je jednou z bran do Dolomitů. V zimě sem míří řada českých lyžařů, oblast je ale mezi turisty populární i v létě, a to pro množství aktivního vyžití.

Poškodíte památku? Zaplatíte pokutu až 1,4 milionu, plánují v Itálii

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Itálie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám