Hlavní obsah

Poškodíte památku? Zaplatíte pokutu až 1,4 milionu, plánují v Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Itálii plánují zavést pokutu do výše 60 tisíc eur (1,4 milionu korun) pro turisty, kteří během návštěvy země poškodí památky. Vybrané peníze by se využily na opravu a údržbu postižených míst. Plán se setkal ve vládě s pozitivní reakcí, očekává se jeho brzké uzákonění.

Foto: Profimedia.cz

Turínský palác Madama je jednou z italských památek, které se staly obětí vandalů.

Článek

„Útoky na památky a umělecká místa vedou k ekonomickým škodám pro nás všechny,“ uvedl ministr kultury Gennaro Sangiuliano, který legislativu prosazuje. „K nápravě je zapotřebí zásahu specializovaných pracovníků a využití velmi nákladných přístrojů. Kdokoli se dopustí škody, musí počítat s tím, že ponese finanční zodpovědnost,“ cituje ministra server Independent.

Šéf resortu kultury doplnil, že vláda byla po nedávném vandalském útoku nucena vynaložit 40 tisíc eur (938 tisíc korun) na vyčištění fasády turínského paláce Madama z 15. století.

Už ne zdarma. Za vstup do nejnavštěvovanější italské památky si turisté zaplatí

Cestování

Případné pokuty za vandalství by začínaly na 10 tisících eurech (234 tisíc) a dosahovaly výše zmíněných 60 tisíc eur.

Turisté se neumějí chovat

Itálie se v posledních letech ocitla kvůli dopadům masového cestovního ruchu mezi mlýnskými koly. Peníze z turismu tvoří značnou část příjmů, ale chování některých zahraničních návštěvníků zemi tíží. Je to mimo jiné případ Benátek, kde turisté často nerespektují historický ráz místa, koupají se v kanálech, přestože je to zakázané, a podobně.

Minulý rok v červnu sjel americký turista Španělské schody v Římě na elektrokoloběžce a poškodil je. Do Říma má doživotní zákaz vstupu.

Nejnovějším případem vandalství je poškození fontány della Barcaccia u Španělských schodů, kam před více než týdnem nalili aktivisté černou barvu, aby upozornili na klimatickou změnu a vyjádřili svůj protest proti používání fosilních paliv. Starosta Říma Roberto Gualtieri uvedl, že takové chování životnímu prostředí nijak neprospěje.

Zástupy turistů se hrnou k soše Davida ve Florencii. Kvůli kontroverzi na americké škole

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám