Hlavní obsah

Bez očkování cestující nepoletí, uvedly australské aerolinky. Další se mohou přidat

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důkaz o očkování proti covidu. Ten budou v budoucnu potřebovat mezinárodní cestovatelé, kteří poletí s australskou společností Qantas. S odvoláním na jejího šéfa Alana Joyce to uvádí server BBC. Další aerolinky mohou navíc tento model brzy následovat, doplnil server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Požadovat důkaz o očkování bude podle Joyce zřejmě nezbytnost, až bude k dispozici účinná vakcína. „Mám za to, že půjde o běžnou věc, jak jsem tak mluvil s kolegy z jiných aerolinií po celém světě,“ uvedl šéf společnosti Qantas. Doplnil, že ještě není jasné, zda bude potvrzení nutné i při domácích letech, nebo jen při mezinárodních.

Server CNN uvádí, že tuto praxi nevezme za svou zřejmě jen společnost Qantas, ale i další. Aerolinie AirAsia uvedly, že až bude vakcína dostupná, znovu přehodnotí, jakým požadavkům budou muset cestující dostát.

Aerolinky nabídnou seznamovací lety pro nezadané

Cestování

Společnost Air New Zealand pro server CNN uvedla, že zprávy ohledně vakcíny jsou povzbudivé. „Nakonec bude ale záležet na vládě, aby určila, kdy a za jakých podmínek se znovu otevřou hranice. My budeme s úřady nadále úzce spolupracovat,“ uvedly aerolinky.

IATA chystá zdravotní pas

Je zatím předběžné tvrdit, zda se očkování stane nezbytnou nutností pro mezinárodní cestování, nic takového ještě není vůbec jisté. Rovněž je podle CNN otázkou, zda by vlády takový krok vůbec nařídily, a jak by se s ním vypořádaly po právní stránce. Australská vláda nicméně naznačila, že pro vstup na území státu by mohla vakcinaci vyžadovat.

Podle Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA), která je stěžejním celosvětovým orgánem v rámci letectví, je digitální zdravotní průkaz, který by mohl obsahovat i informaci o očkování, klíčem k otevírání hranic. Tento „pas“ je ve finální fázi vývoje.

„Dneska jsou hranice uzavřené nadvakrát. Prvním klíčem je testování, které umožňuje lidem cestovat bez nutnosti karantény,“ uvedl šéf IATA Alexandre de Juniac. Tím druhým klíčem by měly být právě náležité zdravotní údaje zanesené ve speciálním digitálním dokladu.

Šťastná chyba v dávkování zvedla účinnost vakcíny AstraZeneca na 90 procent

Koronavirus

Anketa

Nechali byste se kvůli létání očkovat proti covidu-19?
Ano
19,1 %
Ne
80,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4432 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám