Hlavní obsah

Arabba: sportovní oblouky pod královnou Dolomit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolomitské lyžařské středisko Arabba je jedním ze čtyř areálů ležících na okruhu Sella Ronda v Itálii. Sjezdovky v Arabbě mají až na pár mírnějších přejezdů spíše sportovní charakter a černé pisty na Porta Vescovo jsou už jen pro opravdové lyžařské srdcaře. Safari okruh se tu dá udělat nejen po Sella Rondě, ale také na nejvyšší dolomitskou horu Marmoladu.

Foto: archiv Snow.cz

Arabba nadchne zejména sportovněji založené lyžaře.

Článek

Arabbu stíháme navštívit ještě před Vánocemi, a ačkoli díky vyšším teplotám slezl na některých exponovaných svazích sníh, na sjezdovkách bylo sněhu dostatek a podmínky pro krájení oblouků po hranách byly výborné. Pisty měly dobrý tvrdý podklad a držely ve velmi pěkném stavu i odpoledne. Kdo šel navíc na první lano, užil si několik jízd na poloprázdných svazích, kolem desáté se tratě začaly zaplňovat hlavně na hlavních tepnách po okruhu Sella Ronda.

V Arabbě jsme lyžovali čtyři dny a kromě jednoho zataženého dopoledne nám vyšlo pěkné počasí se sluncem a modrou oblohou.

Nejraději jsme začínali lyžovačku vývozem sedačkovou lanovkou na vrchol Burz (1943 m), odkud jsme se prolyžovali na další kopec Bec de Roces (2076 m), jehož sjezdovky už byly od 8:30 hodin krásně prosluněné, takže na manšestrové proužky bylo dobře vidět. Navíc červené sjezdovky 24, 27 a 28 patří k našim oblíbeným, protože jsou akorát rychlé, tedy nejde o žádné černé sešupy ani o modré přejezdy, a lehká členitost na přehlednosti tratí nijak neubírá.

Alpská země, do které se lyžaři snadno zamilují, si dává investiční pohov

Cestování

Z vrcholu Burz se dá v podstatě několika „houpačkami“ prolyžovat do nejzazší části Arabby až na Pralongiá (2139 m), která tvoří hranici mezi Arabbou a Alta Badií. Toto mini safari se odehrává na poměrně přehledných a nenáročných sjezdovkách, přičemž za pár opakovaných jízd tu stojí sjezdovky spouštějící se z Monte Cherz (2095 m) – jde o široké dálnice s příjemným carvovacím sklonem v první polovině sjezdovek a s prudší sportovnější pasáží v polovině druhé. Obě tratě při jízdě servírují pohled na skalní masiv Sellu.

Foto: archiv Snow.cz

Sjezdovky jsou dostatečně široké, a pokud si přivstanete, budete na nich ráno prakticky sami.

Nekryté lanovky nevýhodou

Část mezi Monte Cherz a Pralongií by se mohla líbit hlavně méně zkušeným lyžařům, protože sjezdovky jsou tu už jen modré barvy, takže jsou mírné a takřka nenáročné. Jedinou nevýhodou mohou být poměrně dlouhé nekryté sedačkové lanovky, takže bych se této části vyhnula při vysokých mrazech, protože byste na nich mohli vymrznout. Příjemnými sklony těchto modrých sjezdovek nepohrdnou ovšem ani zkušenější lyžaři, co rádi krouží oblouky po hranách.

Foto: archiv Snow.cz

V odpoledním slunci sjezdovky trochu povolí, ale stále se na nich lyžuje skvěle.

Při zpáteční cestě do Arabby si z povinnosti dáváme černou sjezdovku Burz, u které vítáme, že k poledni lehce povolí, protože její hlavní část je příkrá jak střecha a nějaké to šoupnutí je tu zcela na místě. Sjezdovka je prudká a relativně úzká, takže nepatří mezi frekventované a vy se tu nemusíte trefovat mezi další lyžaře. Není to místo, kde byste vykružovali plné carvové oblouky, přesto je jízda na této trati intenzivní a bude zážitkem pro nejednoho lyžaře.

Pokud byste chtěli v Arabbě víc takovýchto prudkých padáků, stačí z Burzu přejet sedačkovou Arabba Fly přes silnici a malé údolíčko na protilehlou stranu Porta Vescovo, kde se to sjezdovkami tohoto typu jen hemží. Tyto svahy už ale vyžadují kondici lyžaře a pevnou nohu, tamní černé a červené tratě se totiž drží celý den ve stínu, tudíž jsou ke všemu velmi tvrdé, rychlé a letíte na nich kalup.

Mně osobně by místy v prudkých sekcích pomohl nějaký ten metr do šířky, na druhou stranu milovníci ostrých kristiánek v prudkých sklonech se tu budou cítit jak ryby ve vodě.

Foto: archiv Snow.cz

Velikým tahákem jsou místní scenérie.

Na vrchol Porta Vescovo (2478 m) sice musíte vyjet kapacitní lanovkou, ve které jsem ještě snad nejela jinak než namačkaná jak sardinka, ale doba cesty je naštěstí krátká a vyplatí se absolvovat, protože se dostanete na místo, ze kterého máte jeden z nejhezčích výhledů v Arabbě. Jednak se vám trochu lépe vykreslí kolmé stěny skalního masivu Selly a jednak vám druhá strana servíruje majestátnou Marmoladu (3342 m), která je nejvyšší horou Dolomit.

Za výhledy

Při každé návštěvě Arabby se neochudíme ani o „Marmolada tour“, tedy o lyžařský výlet po sjezdovkách na vyhlídkovou terasu královny Dolomit. Trasu začínáme výjezdem kapacitní kabinou na Porta Vescovo a po pár sjezdovkách a lanovkách se prolyžujeme na Passo Padon, odkud vede v rámci Marmolada Tour nejdelší lyžařský sjezd, který je na začátku tvořený rychlejší červenou sjezdovkou, pak už se změní v rovinatou modrou, po které dojedete až k nástupu velkokapacitních lanovek směřujících na vrchol Punta Rocca.

Na Marmoladu se obecně doporučuje vyrazit časně zrána – jednak abyste měli dostatek času celou trasu objet a jednak se pak u nástupní stanice velkokapacitní kabiny vytváří fronta a je přeplněno jak na vyhlídce, tak na slavné a jediné marmoladské sjezdovce.

My jsme vychytali dobré podmínky ráno v týdnu, kdy jsme nečekali v žádné frontě a dala se pořídit i fotka z vyhlídkové terasy, která je vybudovaná na jednom z vrcholů marmoladského hřebene Punta Rocca (3269 m). Přímo před vámi se tu tyčí vůbec nejvyšší vrchol hřebene Marmolada Punta Penia (3342 m), za oči tu ovšem nejvíc tahá mohutná Sella včetně jejího nejvyššího vrcholu Piz Boé (3151 m).

Lyžování v Itálii: Jaká pravidla platí na italských svazích

Cestování
Foto: archiv Snow.cz

Rozlehlé louky a hradba z hor jsou pro Dolomity typické.

Foto: archiv Snow.cz

Vyrazit můžete také na safari okruh.

Ještě než vyjedete na poslední stanici lanovky, dejte si pauzu v druhé mezistanici Serauta (2944 m) a navštivte válečné muzeum, kam je vstup zdarma. Můžete zde spatřit nejrůznější nástroje, zbraně nebo i lékařské pomůcky, které tu využívali v době první světové války. K vidění je i menší napodobenina ledovcového městečka, které vojáci vybudovali přímo v ledovci. Paradoxem je, že více vojáků zde zemřelo na následky pádu lavin, zimy a mrazu než při samotných bojových střetech.

Dolů z vyhlídkové terasy pak stéká jediná červená sjezdovka Bellunese, takže počítejte s přeplněností a případnými odpoledními boulemi. My tentokrát sjezdovku zažili zatím v nejlepších podmínkách, co jsme byli, a i v 11 hodin byla pořád ještě pěkně rovná bez jakýchkoli boulí a dala se najít volná stopa i mezi sjíždějícími lyžaři.

Foto: archiv Snow.cz

V oblasti najdete množství lanovek i horských chat.

Pro zase trochu jiná panoramata doporučuji zajet si sedačkovou lanovkou na vrchol Belvedere (3777 m), který tvoří hranici mezi Arabbou a vedlejší Val di Fassou a odkud nahlédnete nejen do Fassy, ale také do Val Gardeny, nad kterou se vypíná trojzubec Sassolungo. Zatímco sportovního lyžaře potěší dvě široké červené dálnice, ten méně zkušený si rád sjede mírnou modrou sjezdovku v Passo Pordoi (2239 m).

O horské chaty není nouze

Horských chat s teráskami k menšímu i většímu občerstvení je k dispozici dostatek takřka u každé sjezdovky nebo nástupu či výstupu lanovky. Pokud si chcete oběd užít s výhledem na Marmoladu i Sellu současně, doporučujeme navštívit samoobslužnou restauraci Rifugio Luigi Gorza na vrcholu Porta Vescovo. Venkovní teráska je tu obslužná, takže vám z výhledů nic neuteče.

Co se týče cen, espresso stojí 1,50 eura (asi 37 korun), půl litru piva vyjde na 6 eur (asi 147 korun) stejně jako Aperol Spritz, špagety aglio olio na 10,50 eura (asi 257 korun) a domácí gnocchi se slaninou a dýňovým krémem na 14 eur (asi 344 korun).

Arabba je součástí největšího lyžařského komplexu světa Dolomiti Superski, takže pokud si zakoupíte Dolomit Superskipas, který stojí zhruba o 10 eur víc než skipas jen na Arabbu/Marmoladu, můžete si objet celou slavnou Sella Rondu, kdy po trase dlouhé cca 40 kilometrů navštívíte čtyři střediska a majestátný masiv Sella si prohlédnete ze všech stran.

Arabba v kostce

Vzdálenost z Prahy: cca 8 h (680 km)

Celodenní skipas pro dospělého: 63 eur (zhruba 1500 korun)

Celodenní skipas pro dospělého v hlavní sezoně: 70 eur (zhruba 1700 korun)

Ceny dalších skipasů najdete zde.

Provozní doba střediska: 8:30–16:00 hodin

Webové stránky střediska: www.arabba.it

Tento text vznikl ve spolupráci s redakcí portálu Snow.cz.

Údolí Stubaital je královstvím sněhu a věčného ledu. Děti do deseti let tu lyžují zdarma

Cestování

Nejmodernější lyžařská země chce být stále atraktivní a zároveň „zelená“

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lyžování a snowboarding v zahraničí od CK

Reklama

Výběr článků

Načítám