Hlavní obsah

Americký teenager dojel na kole z Aljašky až do Argentiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce najetých kilometrů a množství zážitků, na které už nikdy nezapomene. Devatenáctiletý Američan Liam Garner má za sebou odvážně dobrodružství; dojel totiž na kole z nejsevernějšího bodu Aljašky až na jih Argentiny. Svým výkonem si získal řadu fanoušků na sociálních sítích, zároveň ale přiznává, že si několikrát sáhl na dno svých sil.

Foto: Profimedia.cz

Jihoamerická krajina (ilustrační foto)

Článek

Garner, který pochází z Long Beach v Kalifornii, byl už před svým výletem zkušeným cyklistou. V minulosti dojel na kole z Los Angeles do San Francisca, což je přes 600 kilometrů. Už tehdy si uvědomil, že by byl schopen zvládnout i mnohem delší trasu.

Po přečtení knihy od Jedidiaha Jenkinse, který vyrazil na bicyklu z Oregonu do Argentiny, se začal Garnerovi v hlavě rodit přesný plán – zdolat cestu z nejsevernějšího místa na Aljašce až do argentinského města Ushuaia v Ohňové zemi. A zatímco se řada Garnerových spolužáků připravovala na vysokou školu, on ladil detaily svého dobrodružství.

„Měsíc po maturitě jsem strávil sháněním vybavení a pak jsem zmizel,“ uvedl Garner, kterému bylo tou dobou sedmnáct let. Na cestu vyrazil 1. srpna jen s kolem, stanem, spacákem, přenosnými bateriemi, lékárničkou a trochou jídla a vody, uvádí server CNN. Projel celkem 14 zeměmi a do cíle dorazil po 527 dnech letos v lednu.

Američanka rekordmankou. Během jediného roku navštívila 55 zemí na invalidním vozíku

Cestování

Mladík přiznává, že jeho rodiče, kteří žijí odděleně, nebyli cestou příliš nadšeni. Matka mu nejprve odmítala uvěřit, otci se svěřil až ve chvíli, kdy vyrážel. „Zavolal mi, když jsem byl na Aljašce, tak jsem mu řekl, kde zrovna jsem,“ uvedl mladík s tím, že nyní jsou oba rodiče jeho největšími fanoušky.

Podle Garnera je cyklistika nejintimnějším způsobem cestování. „Jedete pomalu a musíte fyzicky zabrat, abyste se na daná místa dostali. Takže si vybudujete vztah i k nejzapadlejším městečkům a zákrutům na silnici,“ konstatuje. Jako jednu ze zásadních zkušeností jmenuje mladík šlapání skrze Mexiko, ze kterého jeho rodina pochází. Byl to podle něj jeden z nejvíce formujících zážitků jeho života.

Pětkrát ho okradli

Rozpočet na cestu měl Garner poměrně nízký, kolem 430 dolarů na měsíc (9370 korun). Komentářům, že si může cestu dovolit, protože je bohatý bílý kluk, se proto směje. „Jsem z generace mexických přistěhovalců. Nejsem boháč. Vše jsem si platil sám a popravdě není potřeba moc peněz, abyste něco takového podnikli,“ míní mladík a dodává, že potkal na své cestě mnoho lidí různých národností, kteří také cestovali s nízkým rozpočtem, ať už sólo, či v páru.

Američan přiznává, že při cestě nebylo vše zalité sluncem. Několikrát si sáhl na dno. Nejméně pětkrát ho okradli a v Kolumbii strávil měsíc v nemocnici, když spadl z kola a přistál přímo na hlavě. Vyvázl se 40 stehy a musel podstoupit i operaci kvůli poškozenému uchu. „Po nehodě jsem byl 15 minut mimo a trvalo mi několik hodin, než jsem byl schopen znovu mluvit,“ uvedl mladík s tím, že se po tomto zážitku rozhodl sepsat závěť.

V jednu chvíli myslel také na to, že cestu vzdá, a to, když ho v jižním Mexiku okradli a šlapal ve velkém vedru. Nakonec ale zvládl pokračovat dál.

O svém putování plánuje mladík napsat knihu, kterou chce inspirovat ostatní. Někteří fanoušci už se po jeho vzoru z Aljašky do Argentiny prý vypravili. Garner připouští, že ho zážitek značně změnil a že po cestě dospěl. „Kdybych zůstal doma a šel na univerzitu, byl bych lepším člověkem, než jsem teď? Byl bych tak otevřený? Silně o tom pochybuju,“ míní.

Došel pěšky z Olomouce do Íránu. Lidé ho měli za blázna

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám