Hlavní obsah

Vyzrajeme na zahradě na počasí

Novinky, Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce sezony zbývá prakticky už jen několik víkendů, ale práci na zahradě za nás nikdo neudělá. Využít každou volnou chvilku a každé počasí - to je úkol dne.

Článek

Na rozdíl od jara, kdy také nevíme, kam dřív skočit, jsme na podzim navíc tlačeni postupujícím časem a chladným počasím s mrazy, které může přijít i nečekaně. Sazenice zjara klidně týden počkají na pěkné počasí, ale nevyhrabaný zasněžený trávník – to už je problém.

Sít za suchého počasí a poté výsev zalévat, to je jen ztráta času, trápit se s rytím za deště je už hazard se zdravím. Plánujme – vyplatí se nám to.

Teplo a slunečno

Za ideálního počasí můžeme dělat všechny práce, ale vybereme si ty, které nelze dělat jindy. Sklízíme ovoce, abychom ho do sklepa neukládali vlhké, můžeme sklízet i zeleninu pro uskladnění. Čistíme také truhlíky a nádoby po letních výsadbách. Pokud je ale veliké sucho a například kořenová zelenina drží v záhonu příliš pevně, vyryjeme ji, až trochu zaprší. Za suchého počasí hrabeme listí a přehazujeme kompost, můžeme také drtit větve.

Chladné počasí

Dokud neprší, stále ještě můžeme na zahradě udělat spoustu práce – stříháme růže, vyvazujeme pnoucí dřeviny, kontrolujeme dosetá místa v trávníku. Podíváme se na stromky vysazené na jaře – zkusíme, zda drží pevně kolíky, jestli se nerozvázaly úvazy a případně zajistíme jejich ochranu proti okusu.

Za podmračeného počasí se můžeme pustit i do stavebních prací – stavíme zídky, terasy, zakládáme skalky, natíráme, opravujeme ploty. Tento čas můžeme využít i pro nákup ve školkách a zahradnictví, kde jsou stromky a rostliny pod širým nebem. Nevlídné počasí využijeme pro odvoz větví a nepotřebného biologického odpadu do sběrného dvora.

Po dešti

Den dva po dešti má půda optimální strukturu, proto to využijeme a zaměříme se na vysazování dřevin, přesazování trvalek a případně i výsev. Je to správné počasí pro rytí záhonů i pro sklizeň kořenové zeleniny po dlouhém suchu – kořeny ale musíme na záhonu nechat ještě trochu oschnout. Pro stromky, které chceme vysadit ještě na podzim nebo i na jaře, vykopeme jámy. Vlhká půda nám dovolí také vykopat staré stromy a pařezy. Rovněž vápnění a hnojení do zásoby má daleko lepší účinnost, když hnojivo zapravíme do vlhké, nikoli zcela suché půdy.

Za deště

Přesuneme se dovnitř – do skleníku, sklepa či dílny. Prohlédneme všechna hnojiva a roztržené sáčky a pytle zalepíme nebo hnojiva přesypeme do plastových vymytých kbelíků s víčkem a popíšeme je. Vypíšeme si všechno, co se za sezonu na zahradě porouchalo či potřebuje dokoupit, abychom nakupovali efektivně. Pod střechou můžeme připravit jablka pro moštování, očistit kolíky a sítě. Prohlédneme zavlažovací systém ve skleníku a zazimujeme ho.

Zima, fouká, nevlídno

I „psí počasí“ můžeme po zahradnicku využít – projdeme si v klidu bez výčitek svědomí katalogy, rozmyslíme si, co by se nám na zahradu hodilo, a zajedeme si nakoupit do krytých zahradnických center. Nebo nemusíme jezdit nikam, když už máme stejně všechno hotovo.

Reklama

Související články

Na živý plot s plotostřihem

Živému plotu dodá krásu a svěžest pravidelné stříhání. S ručními nůžkami vystačíme jen na pár metrů. Mozolů nás však ušetří elektrický nebo akumulátorový...

Trávník v říjnu

V polovině podzimu péče o trávník už pomalu ustává. Něco však přece jen ještě potřebuje.

Výběr článků

Načítám