Hlavní obsah

Vyvýšené záhony chrání před škůdci i bolestí zad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvýšený záhon poskytne zeleni útulné útočiště v místech, kde půda není úrodná. Umístit ho můžeme kamkoli: na navážku, trávník i na zpevněnou plochu. A díky němu pohodlně pěstujeme zeleninu i květiny na terase nebo balkoně. Nechte se inspirovat!

Foto: Bauhaus

Záhon Timber Juwel s tepelnou izolací z ekologického plastu sestavíme rychle díky zásuvnému systému Easy Fix se západkami a pevnými rohovými díly. Lze ho doplnit ochrannou hranou proti slimákům i dalšími patry. Cena 2490 Kč

Článek

Tomuto typu záhonu se téměř vyhýbá plevel a méně na něj útočí slimáci. Vyvýšený záhon oddělený od terénu představuje způsob, jak zajistit plnohodnotné vegetační období bez rizika podmáčení kořenového systému.

Jsou-li kořeny rostlin aspoň 15 cm nad úrovní okolního terénu, prosperují i tehdy, když je okolí záhonu podmáčené.

Také se k němu nemusíme příliš ohýbat, což potěší mnohé zahrádkáře se zhoršenou pohyblivostí.

K nevýhodám se řadí nižší životnost, sesedání materiálu i nutnost intenzivnější zálivky v době sucha.

Ze dřeva i z plastu

Vyvýšený záhon zakoupíme na internetu nebo v hobbymarketu a sestavíme. Většinou je vyrobený z plastu ve vzhledu ratanu a ze dřeva, také z hladkého i vlnitého plechu. Sofistikované samozavlažovací varianty mají obvodové zavlažování, indikátor úrovně hladiny vody a odtokový ventil.

Kdo se spoléhá na vlastní ruce a kutilský um, sáhne po smrkovém či bytelnějším modřínovém dřevě, eventuálně paletách, ovocných přepravkách, projektových deskách. Vyplatí se nešetřit na kvalitě montáže, protože např. dřevo se vlivem počasí kroutí a pracuje. Latě proto spojíme delšími šrouby.

Založte si záhon s květnatou loukou

Jak na to

V přírodně laděných zahradách se vyjímá záhon ze spleteného vrbového proutí.

Na stavbu se hodí i zbylé cihly nebo kamení, výjimkou nejsou gabionové záhony. Kámen má velmi dobré akumulační schopnosti. Za slunných dnů se rozpálí a v noci bude sazeničkám topit, což ocení obzvlášť za chladnějších jarních nocí.

Teplejší nocleh ale rostlinám zařídí i ostatní materiály, jen v menší míře. Pozor, v létě můžou být některé z nich s takovým topením nespokojené!

Stavba záhonu

Vyvýšený záhon v pravém slova smyslu nemá dno a stojí na zemině. Pokud ho chceme postavit na trávník, odstraníme horní vrstvu drnů a půdu trochu nakypříme.

Rýč do ruky vezmeme i při posazování např. na jílovitou půdu/navážku. Půdu pod ním prokypříme, můžeme i několik desítek centimetrů vykopat. Záhon tak bude hlubší, napojený na okolní půdní život, vláhu i živiny.

Jak mít záhon jako ze žurnálu

Zahrada

Díky plastové síti proti škůdcům umístěné na dně se krtci nemohou vynořit uprostřed záhonu, smůlu mají i hlodavci brousící si zuby na kořínky plodin.

Boky záhonu vyložíme nopovou fólií, což je důležité zvláště u záhonu ze dřeva. Fólie chrání dřevo proti působení vlhkosti. Záhon stojící na pevném podkladu opatříme fólií i na dně a pro odtok vody do ní uděláme dírky. Na děravou fólii pak položíme ještě netkanou textilii.

Záhon s mnohokvěty nikdo nepřehlédne

Zahrada

Místo každoročního obdělávání zeminy obvykle udržujeme vyvýšené záhony jednoduchým přidáváním materiálů nahoru. Kompost, mulčování, hnojivo a jiné prostředky na zlepšení aplikujeme přímo na svrchní vrstvu půdy.

Chceme-li uspíšit pěstění, pořídíme záhonu průhledný poklop, fólii, a získáme tak pařeniště.

Tipy odborníků
Michala Brabcová, weiki: Ideální výška vyvýšeného záhonu je kolem 80 cm, aby se do něj vešly všechny potřebné vrstvy a zároveň zůstal dobře přístupný. Šířka by neměla překročit 130 cm, aby střed vyvýšeného záhonu zůstal snadno dosažitelný. Jeho tvar volíme podle libosti: obdélník, čtverec, vytvarovat plochu můžeme i do písmene L nebo U.
David Benda, Hornbach: Půda uvnitř vyvýšeného záhonu se na jaře rychleji zahřeje. Díky tomu sázíme dříve a užíváme si delší zahradnické sezony. Úroda může být až trojnásobně vyšší než z tradičního plochého. Plodiny rychleji dozrávají, jsou odolnější a chuťově kvalitnější. Větší úroda je spojená i s lepší drenáží vody a menším zhutněním zeminy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pažitka - voňavá kráska k nakousnutí

„Šnytlík zelený dá nám chutné koření a až rozkvete, včelkám hlavu poplete...“ Kdo by si tuhle lahodnou, zdravou, navíc krásnou a užitečnou bylinku nepřipsal na...

Výběr článků

Načítám