Hlavní obsah

Pěstování banánovníku v bytě je možné, ale ne snadné. Prozradíme vám, jak na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve se na ně stály fronty, dnes jsou k dostání prakticky v každém obchodě po celý rok. Řeč je o banánech, oblíbeném žlutém tropickém ovoci. Banánovníky ve skutečnosti nejsou stromy, ale byliny z čeledi banánovníkovitých, obvykle rostoucí na plantážích. Lze je ale pěstovat i u nás. Banánovník je však náročný na prostor, v bytě se tedy hodí jen do větších místností.

Foto: Profimedia.cz

Banánovník. Odrůda Dwarf Cavendish, která dorůstá 1-1,2 metru.

Článek

1. Výběr správného druhu

V první řadě je třeba si ujasnit, zda chcete pěstovat banánovník menší – který se lépe vejde do bytu, avšak neplodí – nebo druh, který je větší, po důkladné péči vám ale nadělí kýžené banány.

Banánovníky v subtropickém a tropickém pásmu dorůstají až deseti metrů. Existují ale i menší druhy a kultivary, které byly vyšlechtěné právě pro domácí pěstování v bytech, jež dosahují výše 1–1,7 metru. V bytě se nejčastěji pěstují banánovníky původem z Číny, z rodu Cavendish, obzvláště pak odrůda Dwarf Cavendish, která dorůstá do výšky 1–1,2 metru.

Samostatnou kapitolou je pěstování banánovníku venku ve volné půdě. Ano, i to je u nás možné – za předpokladu správného zimování. Nejvhodnějšími odrůdami jsou Musa basjoo či Ensete ventricosum.

Rostliny je potřeba při příchodu prvních mrazíků seříznout u země, zaházet listím a přikrýt například polystyrenovou krabicí, v tomto stavu přežijí i tužší mrazy a na jaře obrazí. Případně lze celou rostlinu vykopat a zimovat ji nasucho v chladné místnosti.

2. Zasazení semínek do květináče

Běžně prodávané banány v obchodech jsou vyšlechtěny tak, aby neobsahovaly žádná semena. Většina banánovníků má ale plody, které semena mají. Klíčí 3 až 6 měsíců.

Před výsevem je dobré namočit je na 48 hodin do vlažné vody, tu je dobré během máčení pravidelně několikrát vyměňovat. Protože je jejich obal hodně tvrdý, doporučuje se jej narušit, například pilníkem.

Pěstování kávovníku doma v květináči je snadné. Poradíme, jak na to

Zahrada

Poté se semena zasadí do substrátu propustného a obohaceného o živiny, do květináče o průměru zhruba 15 centimetrů. Později se bude banánovník ještě několikrát přesazovat do větších květináčů.

3. Výběr vhodného místa

Banánovník má rád hodně světla (rozptýleného, ne přímé sluneční světlo) a svěží vzduch, je třeba ho však chránit před průvanem. V bytě nebo domě je nejlepší umístit ho na místa orientovaná na jih a jihovýchod. Zároveň si pro rostlinu vyhraďte dostatečně velký prostor.

Kromě světla má banánovník rád i teplo. Ideální teplota je kolem 25 °C, přičemž by neměla klesnout pod 15 °C. Banánovník je také dobré pravidelně, zhruba jednou týdně, trochu pootočit – má totiž tendenci naklánět se ke světlu. S otáčením se přestává ve chvíli, kdy začne kvést, tehdy by se s ním již nemělo hýbat vůbec.

4. Následná péče, hnojení a zalévání

Banánovník vyžaduje zvýšenou péči, především pravidelné zalévání a hnojení. Hnojit je třeba ze začátku často, zhruba jednou až dvakrát týdně, a to především v létě. K přesazování se uchylujeme, pokud kořeny banánovníku prorostou květináč.

Pokud květináč rostlině stačí, přesazovat lze jednou za dva nebo tři roky. Když banánovník doroste do požadované velikosti, tak se již přestává přesazovat a také obměňovat vrchní část jeho zeminy.

Víte, který zelený společník vám pomůže při rýmě? Přeci rýmovník

Jak na to

Rovněž  je třebapravidelná a bohatá zálivka. Substrát by měl být stále vlhký, ale pouze mírně – nesmí být rozbahněný a přemokřený, jinak by banánovník mohl začít uhnívat.

Pokud se rostlina přelije, začnou jí hnědnout a opadávat listy. Že má banánovník dostatek vody, poznáte podle tmavě zeleného zbarvení listů. Doporučuje se zalévat raději častěji a střídmě (ráno a večer) než vydatně jednou za pár dní. Může se i rosit.

5. Sklizeň

Pokud zároveň chcete, aby vám banánovník vyplodil banány, o to více je třeba se o rostlinu starat. Neměnit stanoviště, zajistit rovné světlo, optimální teplotu a dostatečné množství zálivky.

Zároveň bude třeba velká dávka trpělivosti, v bytě banánovník začne kvést zhruba po třech letech. Poznáte to podle znatelné bobule postupující po kmeni k vrcholu.

Plody, bezsemenné bobule, se objevují až 4 měsíce po odkvětu. Plody se nechávají dozrát na rostlině a sklízejí se tehdy, kdy mají jasně žlutou barvu.

Jak pěstovat melouny i v českých podmínkách? Chce to slunce a hodně vody

Zahrada

Množství plodů se pak odvíjí i podle velikosti květináče – čím objemnější, tím více plodů pravděpodobně vyplodí. Po dozrání úrody je již rostlina neplodná. Jedinou trvalou částí je oddenek, který četnými odnožemi tvoří z banánovníku vytrvalou rostlinu.

Banánovník lze tedy zmlazovat řadu let, růst odnoží je rychlejší a nástup dalšího kvetení také. Ponechává se jen jedna odnož, ostatní se odřezávají s částí kořenů a zasazují se zvlášť.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám