Hlavní obsah

Pomocníci pro jarní práce na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapálení zahradníci se nemůžou dočkat, až zaboří ruce do půdy. Před ostrým startem sezony ale nepodceňte důkladnou přípravu! To, co investujete do zahrady hned na začátku, vám ušetří spoustu práce a zklamání později.

Foto: Mountfield

Zahradní nářadí v řadě MTF Elite s kvalitní povrchovou úpravou je určeno pro nejnáročnější uživatele. Kvalitní materiály, ze kterých je nářadí vyrobeno, zajistí navíc jeho dlouhou životnost a schopnost obstát i v nejtěžších podmínkách.

Článek

S prvními jarními dny nastal ten správný čas sednout si a zapřemýšlet nad tím, jak bude váš letošní rok v zahradě vlastně vypadat.

Jestli chcete budovat nové záhony, sázet trvalky, dřeviny a keře, zda máte v plánu stavět pergolu a vysadit k ní popínavky nebo jestli letos budete pěstovat letničky a zeleninu. Jak na to?

Čtverečkovaný papír a osevní plán

Nejlepší je podívat se na zahradu svrchu a přenést své plány na papír. Vyznačte si všechna místa, která chcete osázet. Stačí čtverečkovaný papír, kam si záhony překreslíte ve zmenšeném měřítku.

Napište si seznam plodin a květin, které letos chcete nasít a vysázet. Promyslete, na jaké ploše je chcete pěstovat, jaký prostor potřebují a jaké mají nároky na stanoviště a půdu.

Jarním výsevům zeleniny a letniček můžete pro přehlednost věnovat zvláštní osevní plán. Zvažte, které plodiny a odrůdy se vám osvědčily z loňska a neměly by chybět ani letos, jaké nováčky chcete na záhonky zařadit, čemu se naopak nedařilo a proč tomu tak bylo. Příčinou může být nevhodná půda, špatná předplodina, ale i nepřátelské druhy rostlin v nejbližším sousedství.

Pěstování koriandru v bytě i na zahradě. Jak na to

Zahrada

Pozornost věnujte i rozmístění jednotlivých plodin. „Zelenina potřebuje každý rok změnu stanoviště, aby půda nebyla vyčerpaná. Pokud na záhonu byly minulý rok luštěniny, vysejte na něj košťáloviny a místo kořenové zeleniny letos pěstujte plodovou,” radí zahradnice firmy Weiki Michala Brabcová. Pozor, i v tomto schématu však platí výjimky!

Například brambory by nikdy neměly přijít po rajčatech a naopak, přitahují totiž stejné typy plísní. „Volný prostor po hrachu a dalších luštěninách bude prospívat všem druhům zeleniny díky půdě obohacené dusíkem,“ doplňuje Michala Brabcová.

Dejte půdě živiny

Pokud chcete něco vysazovat, začněte záhony. Ty potřebují alespoň jednou za rok zrýt. Jestliže jste to neudělali na podzim, čeká vás tato práce teď.

„Zkypřováním slehlé či zhutnělé půdy se zlepšuje jak provzdušnění, tak odvodnění,” vysvětluje David Benda z Hornbachu. Postačí vám k tomu rýč, eventuálně rycí vidle a hrábě.

Nekonečná zásoba zázvoru? Pěstování je snadné, zvládnou ho i začátečníci

Zahrada

Jestli máte opravdu velkou zahradu, zvažte pořízení kultivátoru (rotavátoru), který umí orat, kypřit a současně provzdušňovat. Pokud jste záhony poryli na podzim, ke slovu přijdou motyka a hrábě.

Foto: Fieldmann

Výkonný elektrický kultivátor FZK 2115-E nabízí možnost nastavení pracovního záběru na 33 nebo 45 cm, přizpůsobí se tak velikosti a tvaru obhospodařované půdy. Šest ocelových nožů s průměrem 20 cm pohání elektromotor s příkonem 1500 W. Cena 3499 Kč

„Do půdy je dobré přidat trochu hnojiva a doplnit chybějící vápník,” radí David Benda. Na jaře se hodí hnojivo organické, ideální je přírodní čili hnůj nebo kompost. Ten je ale po zimě trochu „ospalý“, dlouhotrvající nízké teploty totiž tlumí aktivitu rozkladných mikroorganismů. Proto ho můžete osvěžit sprškou probiotik pro kompost, která okamžitě nastartují kompostovací procesy.

Ano, čtete dobře, probiotika nepoužívají jen lidé, ale pomáhají i rostlinám! Taková probiotika zlepší strukturu půdy i její schopnost udržet v sobě vláhu a živiny. Vedle přírodních hnojiv můžete samozřejmě sáhnout i po některém z průmyslových.

Založte si záhon s květnatou loukou

Jak na to

Péči věnujte i okrasným záhonům. Zarostlá místa vyplejte. Obdobnou údržbu potřebuje rovněž skalka. Pečlivě ošetřete trávník.

Větve zkrotí nůžky a pilky

Nezapomeňte na stromy! Zatímco podzimní řez podporuje růst nových výhonů, ten jarní zase kvetení. Jde vám o plody? Stříhejte teď na jaře. Pozor ale na odrůdu!

Každý druh totiž potřebuje přece jen trochu jinou péči. Například na jádroviny, nejčastěji jabloně nebo hrušně, je už teď skoro pozdě, peckoviny mají ještě trochu čas. Na řadu přijdou v dubnu.

Stříháme také keře a živé ploty, tady si můžete dovolit i razantnější zásah. „Deset až dvacet centimetrů zástřihu pod ideální výškou neuškodí. Uvidíte, jak rychle se rostliny poženou do výšky,“ doporučuje David Benda.

Foto: Hornbach

Zahradní pila Gardena combisystem 300PP má impulzně tvrzené hroty zubů pro pilování bez námahy. Délka pilového kotouče je 300 mm. Ve spojení s teleskopickými násadami combisystem má velký dosah. Cena 750 Kč

Pro běžnou úpravu a na menší větve postačí i ruční pilka, dobrým pomocníkem je i prořezávač větví. Ten vám pomůže odříznout větve v místech, kam byste se těžko dostávali, a přitom budete stát oběma nohama pevně na zemi.

Díky teleskopické tyči prořezávač dosáhne až tři metry daleko. Vybírat můžete z prořezávačů elektrických nebo aku. Hodit se budou i nůžky na větve.

Pěstujte stromy s přidanou hodnotou

Zahrada

Na silnější větve a hustší dřeviny jsou ideální kovadlinkové nůžky. Těmi totiž bez problémů ustřihnete větve o průměru až 40 mm. Vyrábějí se i teleskopické. Malé větvičky zvládnou klasické zahradní nůžky.

Na úpravu živých plotů jsou ideálním pomocníkem nůžky na živý plot. Buď ruční, nebo ruční teleskopické. Jednodušší určitě bude práce s elektrickým, akumulátorovým nebo benzinovým plotostřihem. Odlišná délka jejich čepele a roztečí nožů určuje, jak silné větve živého plotu ustřihnou.

Vybíráme nářadí
U nářadí je důležitá násada. Musí být lehká, odolná a pohodlná na držení. Ideální je moderní plastová, ergonomicky tvarovaná. Preferujete spíš přírodní materiály? Pak vybírejte nářadí s násadou z tvrdého dřeva, např. lakovaného jasanu, jenž je typický třeba pro produkty anglické značky Kent & Stowe. Pracovní část nářadí by měla být z nerezové oceli nebo alespoň z kovu s antikorozní úpravou.

Anketa

Prořezáváte stromy na zahradě každý rok?
Ano, některé i vícekrát do roka.
76,2 %
Jen jednou za pár let.
18,1 %
Ne, stromy vůbec neprořezáváme.
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 349 čtenářů.

Čistá výbava je základ úspěchu

Nářadí po práci vždy očistěte od zbytků zeminy. Neodkládejte ani drobnou údržbu: brousit ostří, kontrolovat pevnost spojení hlavy a topůrka, vymývat použité nádoby. Kůlna, kde nářadí skladujete, má být suchá, každý kus nářadí má mít své místo na poličce nebo na zavěšovacím háku.

Reklama

Související témata:

Související články

Když vrby ozdobí plyšové kočičky

Neškrábou, nemňoukají, vrchovatě krásy mají a kožíškem sametovým lákají k pohlazení... Přišel čas vrb a s nimi kouzlo mazlivých kočiček. Co chundelatá...

Výběr článků

Načítám