Hlavní obsah

Cesty a chodníčky, důležitý prvek každé zahrady

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě rostlin, trávníku, vodních ploch a schodů patří k moderní zahradě i cesty, chodníčky a zpevněné plochy. Jsou významným stavebním prvkem, který se podílí na celkovém rázu zahrady.

Foto: PRESBETON (2x)

Skladebná dlažba Vektorit (od 461 Kč m2 bez DPH) se záměrně otlučeným (rumplovaným) povrchem připomíná stará cihlová nebo kamenná dláždění, hodí se i do historických míst.

Článek

Bez cest bychom nemohli zahradu pořádně užívat, proto v ní mají své nezastupitelné místo. Stavbou cesty jednak zpřístupníme pozemek, současně vytvoříme podmínky pro bezpečný pohyb po zahradě a v okolí domu.

Zpevněné plochy v obytné zahradě také můžeme využívat celoročně bez ohledu na počasí.

Nezbytné trasy

V předzahrádce obvykle propojíme cestou hlavní vstup do domu, vjezd do garáže a zpřístupníme i zadní části pozemku.

V obytné části zahrady budujeme zpravidla terasu a chodníkem spojujeme důležité funkční zóny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ve venkovské zahradě vynikne mnohem více přírodní kámen zejména na větších plochách.

Také v užitkové části je zapotřebí zpevněná plocha. Jedině tak vytvoříme z jednotlivých partií zahrady a domu jeden celek. Cesty a zpevněné plochy úzce ovlivňují svou barevností a skladbou strukturu zahrady. Ve svažitém pozemku jsou cesty mnohem působivější.

Možné úpravy povrchu cest

Můžeme zvolit řešení plošné nebo náznakové. V prvním případě jde o kompaktní plochy, ve druhém jde o kombinaci trávy a rozptýlených nášlapných prvků z dlaždic, kamene či dřeva v různé míře.

Foto: TRANSFORM

Originální tvarové řešení plastového nášlapného dílce Traplast (75 Kč) umožňuje snadno a rychle vytvářet zpevněné cestičky v zahradách.

Pamatujme na to, že hodně velké souvislé plochy narušují přírodní charakter zahrady. Naproti tomu hodně rozptýlená cesta zase omezuje funkční využití. Tam, kde nám to kompozice zahrady dovolí, je ideální jejich kombinování.

Pevnost povrchu

Každý z povrchů má své výhody i nevýhody. Měly by být funkční, ale také dobře vypadat.

Foto: NOVABRIK

Tri-Lock (od 381 Kč) je zámková dlažba, kterou snadno sestavíme bez použití malt, lepidel a obrubníků. Jde o dopravní systém, který využijeme pro zpevnění erozí zatížených ploch a jejich následné zatravnění.

Tvrdý povrch tvoří kámen, keramika, cihla, beton a dřevo. Tvrdé povrchy jsou praktičtější, nevyžadují příliš velkou údržbu, jsou ale strohé a do zahradního prostředí vnášejí spíš chlad.

Na souvislé dlažby i náznakové chodníky se používá kámen ve formě opracovaných dlaždic, případně dlažba v nepravidelné nebo štípané podobě. U kamene oceníme jeho přírodní vzhled a schopnost začlenit se do zahradní kompozice.

Barevné i strukturální využití nabízejí speciální cihly, jejichž terakotová barva vhodně doplňuje přírodní ráz zahrady.

Rozsáhlé barevné a rozměrové variace umožňují mrazuvzdorné venkovní keramické dlaždice.

Foto: PRESBETON

Desky Dakar s věrnou povrchovou patinou (od 133 Kč/kus bez DPH) nahradí originální břidlicové šlapáky, lze je zakomponovat do různých zahradních zákoutí.

Beton aplikujeme v celku, nebo jako dlaždice. V prodeji jsou tradiční betonové dlaždice mnoha tvarů i povrchů.

Praktická je tzv. zámková dlažba, vyznačující se zejména různobarevností.

Dřevo používáme hlavně ve formě palubkových prken, která se rychle odvodní a nepřehřívají se.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přírodní kámen v kombinaci s kamennými zídkami a rostlinami z obou stran působí romanticky.

I špalková dlažba nebo do země zapuštěné polokulatiny či trámy udělají v zahradě dobrou službu. Výhodou dřeva je přirozená barevnost a snadné spojení se zelení.

Pokud to koncepce zahrady dovolí, můžeme jednotlivé druhy materiálů také kombinovat.

Měkký povrch cest vytvoříme z písku, štěrku, kamenné drtě, dřevěné kůry. Štěrkové plochy působí přirozeně, umožňují růst některých rostlin. Chůze po nich ale není moc příjemná. Povrchy ze štěrku se neobejdou bez pravidelné údržby.

Způsoby použití

Cesty, které spojují dům se zahradou a spolu s trávníkem sjednocují zahradu, úzce souvisejí s architekturou i stylem domu a zahrady. Také při jejich výběru se řídíme zásadou, že méně znamená více. Proto to se zpevněnými plochami v zahradě nepřeháníme. Přirozeně vypadá trávník s jedním druhem materiálu a barvy.

Foto: LIMES

Betonové chodníky s minimálními náklady pořídíme s formou Mistr Dlaždič (349 Kč) o rozměrech 60x60 cm a s výškou 4 cm. Nepravidelný vzor přírodního kamene umožňuje jak jednoduché skládání chodníků s různými ohyby, tak i nepravidelné či pravidelné plochy.

Pro celkové ztvárnění a účelnost cest jsou důležité hlavně jejich půdorysné tvarování, struktura a barevnost.

Pravidelné tvary cest a chodníčků dodávají zahradě na formálnosti. Nepravidelné naopak zdůrazňují přírodní charakter a rozmanitost zahrady.

Výrazné obrazce v dlažbě na sebe zbytečně poutají pozornost a celkově působí rušivě.

Foto: TWINSON

Terasový systém Twinson O-Terrace (1500 Kč bez DPH/m2) vyrobený z kompozitního materiálu ve složení 50 % PVC a 50 % dřevo je ideální pro terasy, obklady bazénů. Dobře vypadá i v kombinaci s partií vysypanou kačírkem.

U tvrdých povrchů je důležitý způsob pokládky dlažby a průběh spár, které člení plochu a udávají její charakter. Dlažba může mít pravidelný nebo nepravidelný tvar, lze ji kombinovat.

Spárování se dá do jisté míry nahradit trávníkem nebo jinou zelení, čímž dosáhneme přirozeného vzhledu. Průběhem spár docílíme optického zkrácení a rozšíření nebo prodloužení a zúžení plochy a prostoru.

Barva dlažby nemá být nejvýraznějším prvkem zahrady. Před realizací je nutné cestu či plochu odvodnit.

Z estetického, funkčního i bezpečnostního hlediska je dobré vyřešit obrubníky. Nejsou však nezbytné. Pokud je použijeme, dbáme na to, aby byly v jedné výškové úrovni s dlažbou i terénem.

Rovné nebo klikaté?

Vzhled zahrady určují linie cest, zatímco plošné tvary vyplňují prostor mezi nimi.

V malých zahradách se uplatní oblé a pozvolné cestičky, které se podílejí na neformálním vyznění prostoru.

Foto: WIENERBERGER

Keramická dlažba Terca získává vypalováním při vysokých teplotách neobyčejnou tvrdost a odolnost. Proto se dodatečně jen těžko opracovávají.

Rovné cesty použijeme v rozlehlejších zahradách. Více dynamiky docílíme cestami uspořádanými do kříže nebo úhlopříčně.

Ideální uspořádání pro velkou i malou zahradu představují čtverce a obdélníky. Na velkém pozemku se dají kombinovat s kruhy nebo elipsami. Taková zahradní partie pak vypadá přirozeně.

Podmínky pohodlné cesty

Pro vedlejší chodníky v zahradě stačí obvykle šíře 40 - 80 cm.

Chodníky pro vstupy do domu a hlavní chodníky v obytné zahradě mají být široké 120 - 150 cm.

Málo frekventovaným cestičkám postačí nášlapné prvky, např. betonové nebo kamenné plochy o šířce 40 cm. Ideální vzdálenost mezi středy nášlapných desek se pohybuje kolem 65 cm.

Foto: BEST

Betonová dlažba v kombinaci s palisádami Rondela představují ideální prvky pro překonání výškových rozdílů v zahradách.

Chodníky a cesty mohou mít třeba jeden okraj rovný a druhý zvlněný.

Zajímavé jsou i zaoblené tvary chodníků s různou šířkou anebo jednostranně rozšířený chodník.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pro příjezdovou cestu je nejdůležitější stabilita, hlavně při zatížení automobilem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám