Hlavní obsah

Beton je odolný, i tak vyžaduje péči

Betonová dlažba, obrubníky, palisády i venkovní květináče odolávají po celou dobu své životnosti rozmarům počasí. Neudržovaný povrch ale může postupně degradovat, objevují se různé formy znečištění a výkvětů.

Foto: Kärcher

Tlaková myčka K5 Power Control výrazně usnadní běžnou péči o rozsáhlejší betonové plochy. Cena 9890 Kč

Článek

Prach, saze, listí odstraníme z betonové plochy smetákem, fukarem nebo vodou z vysokotlakého čističe.

Na stopy oleje a po pneumatikách na příjezdové cestě, na rez, mech či zbytky malty však platí jen určité prostředky. Pro náročné hloubkové čištění betonu je dobré využít odborné firmy.

Základní kroky a principy

O údržbě dlažby se informujeme už při jejím pořizování. Existují totiž produkty s ošetřením, které minimalizuje pronikání nečistot do hloubky, což zvyšuje jejich odolnost.

Kvalitní betonové výrobky se např. již ve výrobě opatřují hydrofobizačními přísadami, které jsou účinnější než pouhá impregnace povrchu. Dalším krokem je pokrytí speciálním lakem, nanášeným nástřikem či válcováním, který je finálně vytvrzen.

Foto: DEK

Čistič Soudacleaner zbaví beton vápna, cementu, spárovacích hmot, maltovin apod. Zbavuje povrch i zaryté špíny, mazu a řas. Cena 138 Kč/1 l

Foto: Dulux

Dulux Trade Floorpaint pro nátěry obkladů a dlažby zesiluje houževnatost vůči kapalinám a běžně používaným chemickým produktům jako topný, motorový a převodový olej, benzín, nafta atd. Cena od 699 Kč/3 kg

Jakékoliv čištění je snazší a efektivnější při pravidelně prováděné údržbě betonových prvků, a to aspoň jednou za rok, obvykle v létě. Tou se rozumí oplach vysokotlakou vodou s následnou hydrofobizační impregnací nebo ošetřením tzv. pečetícími přípravky, které na rozdíl od hydrofobizačních vytvářejí na povrchu souvislou ochrannou vrstvu zamezující ulpívání cizích látek a jejich pronikání do hloubky. Navíc rozjasňuje barvy.

Cestičky dodají zahradě dynamiku

Zahrada

Před provedením údržby určíme původ znečištění a vybereme adekvátní chemický prostředek. Po pečlivém pročtení příbalového letáku u výrobku vyzkoušíme čištění nejprve na méně viditelném místě. Pak se zaměříme na celou plochu.

Foto: Best

Dlažba, schody a palisády z betonu jsou vystaveny vnějším klimatickým podmínkám. Proto vybíráme produkty chráněné již z výroby.

Na vyčištěné dlažbě je nutné provést opětovné zapískování spár a impregnaci otevřeného povrchu. Po vyčištění je totiž beton zranitelnější z důvodu narušení lícové vrstvy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

U rozsáhlého a velmi silného znehodnocení dlažby bývá často levnější, rychlejší a pohodlnější vyměnit betonové prvky za nové, proto jich už při nákupu pořídíme více do rezervy.

Reklama

Související články

Betonu a kameni to v zahradě sluší

Beton a kámen nejčastěji slouží k výstavbě příjezdových cest, chodníků, plotů, opěrných zídek, tvoří terasové plochy. Jejich potenciál je však daleko širší....

Výběr článků

Načítám