Hlavní obsah

Česká hrušeň letos stanula proti tisíciletým patriarchům. Uspěje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S počátkem února vypukl opět pomyslný boj o nejkrásnější strom Evropy. Soutěž Evropský strom roku má letos 15 účastníků z 15 zemí, kteří zvítězili v národních kolech. Mezi soutěžní země se vrací Litva, svého reprezentanta podruhé v řadě vyslala také Ukrajina. České barvy reprezentuje hruška v širém poli u Mrákotína. Nově má veřejnost pro své favority možnost hlasovat pouze tři týdny, tedy do 22. února.

Foto: Archiv soutěže Evropský strom roku

I letos se český zástupce popere o titul Evropský strom roku

Článek

„Hlasování letos provází několik změn, kratší dobu hlasování jsme zvolili pro podnícení dynamičtější a intenzivnější kampaně. Další novinkou je, že počty hlasů budou v průběhu skryté, 8. února a 15. února ovšem odhalíme průběžné pořadí. Soutěž je nově celá v angličtině, abychom dali všem soutěžním stromům stejné podmínky. Doufáme, že tak bude letošní klání o to napínavější,“ slibuje si Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství, která české i evropské kolo Strom roku organizuje.

V soutěži Evropský strom roku je možní hlasovat zde.

Výsledky organizátoři vyhlásí 20. března během slavnostního večera v Evropském parlamentu v Bruselu. Soutěž se koná s podporou Ministerstva životního prostředí a společnosti Škoda Auto, záštitu nad pořádáním převzali europoslanci Luděk Niedermayer (EPP) a Michal Wiezik (Renew).

Hruška v širém poli

Památná a chráněná hrušeň není příliš velká, „v pase“ má asi dva metry a vysoká je osm metrů. Je to ovšem učiněný nezmar. Přežila kolektivizaci, scelování polí, stavbu meliorací i neodborné zásahy. V jejím neobvyklém tvaru se odráží silný vítr, který na Vysočině vane nejčastěji ze západu. Zaujme i její osamělá poloha uprostřed pole.

„Vítězství v soutěži Strom roku nás mile překvapilo a zviditelnilo nejen naši malou obec, ale celý Pardubický kraj. Nominace na Evropský strom roku je pro naši obec prestižní záležitostí a velice si toho vážíme,“ komentuje Ludmila Vacková, která spolu s mrákotínskou komunitou strom do ankety navrhla.

Fotografie hrušně v kalendáři z roku 2021 byla prvotním impulsem, který Mrákotínské přiměl nominovat ji do ankety Strom roku. Místní ovšem vůbec nečekali, že by se probojovala do finále.

O titul pak hrušeň usilovala jako jediný zástupce ovocných stromů. Hlasující svým specifickým tvarem zaujala natolik, že ji poslali až do superfinálového kola. „A jaký nastal šok, když naše hruška vyhrála. Bylo to pro nás opravdu překvapení,“ dodává mrákotínská starostka Ludmila Vacková.

Evropským stromem roku se stal polský dub Dunin, česká Zpívající lípa je letos osmá

Zahrada

Název podle lidovky

Solitérní strom s příznačným názvem odvozeným ze známé zlidovělé písně „Stojí hruška v širém poli“ je možné objevit nedaleko fotbalového hřiště. Na počest vítězství hrušky se přímo u ní uskutečnila menší oslava za přítomnosti řady lidí. „Opékaly se párky, zahrál i harmonikář a samozřejmě nemohla chybět kvalitní hruškovice,“ vzpomínají Mrákotínští.

Vítězství hrušky přineslo třísethlavé obci nejen popularitu. Podle slov místních se o hrušce stále povídá a jezdí se na ni dívat řada návštěvníků z širokého okolí. Na jaře roku 2024 ji čeká arboristické ošetření, jež je pravidelnou součástí výhry národního kola Strom roku.

Seznam finalistů v soutěži Evropský strom roku 2024
Číslo Jméno stromuStáříZemě
1Dub rodiny Pálffyů500+Slovensko
Příběh stromu: Pálffyovský dub je jedním z posledních stromů, které začaly psát svůj příběh před příchodem Pálffyů do Malaciek. Stačí zpomalit a starý strom vám bude vyprávět příběhy o šlechtickém rodu, válkách, starých láskách, epidemiích, požárech a trzích. Jedná se o jeden z nejstarších exemplářů nalézající se v areálu Národní kulturní památky Zámecký park a spolu se stromy nacházejícími se v bezprostřední blízkosti zámku vytváří kompozici parku tvořícího divoký les.
2Kamélie300Portugalsko
Příběh stromu: Multisekulární, nacházející se v Guimarães ve stoletých zahradách starobylé vily Margaridi (X. století), integrovaný do historické zahrady, která je příkladem umění Topiary, s vysokou estetickou a biologickou hodnotou, vyniká po staletích pečlivého tvarování, jež vyústilo v monumentální tvorbu objemů, barev a geometrických tvarů. Nádherný příklad symbiózy mezi přírodou a člověkem. Od roku 2022 je uveden na seznamu národního dědictví a v roce 2021 byl v Guimarães zvolen Stromem roku.
3Dub „Kanepju“450–800Lotyšsko
Příběh stromu: Dub Kaņepju – druhý největší dub v Lotyšsku a Pobaltí, pýcha a symbol místní komunity, lidé se rozhodli prožívat významné okamžiky pod korunou dubu. Jeho kmen kdysi rozpůlil blesk a uprostřed zůstala velká dutina. Jsou na něm vytesána různá jména a iniciály, nejstarší pochází z roku 1886. V roce 1933 Atpūta, v té době nejpopulárnější časopis v Lotyšsku, vyhlásil soutěž o nejmohutnější dub. Na prvním místě byl dub Kaņepju.
4Strom litevského patriarchy200Litva
Příběh stromu: Jírovec rostoucí v usedlosti Jonase Basanavičiuse, známého jako patriarcha národa, je jediným autentickým objektem, jenž přežil druhou světovou válku. V minulosti se pod jeho větvemi scházeli lidé, aby vyjádřili své národní přesvědčení a vlastenectví, ačkoliv to bylo v okupované zemi trestáno. Zdobili větve stromu státními vlajkami a tkanými pásky. Dnes se o něj návštěvníci muzea opírají, aby zažili ducha patriarchy.
5Stojí hruška v širém poli110Česko
Příběh stromu: Památná hrušeň není příliš velká, kolem kmene měří asi dva metry a na výšku osm metrů. Je však nesmírně odolná a statečná. Přežila kolektivizaci v dobách bývalého Československa, scelování polí, výstavbu meliorací i neodborné zásahy do okolní krajiny. Její neobvyklý tvar odráží silné větry, které v této oblasti nejčastěji vanou od západu, a také osamělou polohu uprostřed pole.
6Cedr u školy Sainte-Marie140Belgie
Příběh stromu: Každý, kdo prošel kolem této školy nebo vstoupil do města, bude tento majestátní strom znát. Utváří krajinu a vytváří uklidňující spojení mezi přírodou a městem. Někdy je považován za posvátný strom bohů, jindy za symbol plodnosti, míru a harmonie. Pozoruhodný symbol vybraný Maristy! Dnes je s výškou 28 m, rozpětím 27 m a kmenem o obvodu 470 cm jedním z největších cedrů v Belgii. Tento cedr, znak školy, je jedním z nejkrásnějších stromů v kraji.
7Zelená dáma národního parku „Krka“400Chorvatsko
Příběh stromu: Není známo, kdo zasadil moruši, která po generace stojí na pravém břehu řeky pod zbytky budimského mlýna, ale je symbolem hedvábné minulosti i sladké současnosti tohoto kraje. Odhaduje se, že strom moruše bílé je asi 400 let starý a má obvod kmene 475 cm. Je součástí tradice a rozpoznatelným obrazem krajiny. Stromy, jako projev života samotného, byly vždy silně spjaty s člověkem. Starý morušovník dnes takto poskytuje stín a úkryt novým generacím.
8Srdce zahrady200Polsko
Příběh stromu: Tento monumentální buk roste uprostřed starého parku. Jeho majestátní vzhled nás zaujme neobvykle tvarovaným a tlustým kmenem, široce rozložitými větvemi a fialově zbarvenými listy, které se na slunci krásně lesknou. „Srdce zahrady“ je živým důkazem historického zmatku starého parku a dominuje arboretu, které se nachází kolem něj. Ve stínu jeho velké, široce rozvětvené koruny se stále setkávají nadšenci – stejně jako před 100 nebo 200 lety – spojeni obdivem přírody.
9Lípa Maria650+Nizozemsko
Příběh stromu: Nejstarší oficiální zmínka o lípě Marii v Oisterwijku pochází z roku 1388. Strom, jemuž se také říká Stará lípa, je ovšem pravděpodobně starší než 650 let. Její život je spjat s mnoha generacemi obyvatel. Pod její impozantní korunou byla vykonávána spravedlnost a konaly se tu i schůze zástupců města. Říkalo se, že dokáže ukrýt spoustu lidí. Lípa Maria viděla četné trhy, svatby a městské slavnosti. Během roku 1800 málem zemřela, ale vytvořila nový kmen. Je stále všemi milována.
10Tisíciletý dub1000+Ukrajina
Příběh stromu: Tisíciletý dub je nejstarší strom Lvovské oblasti, který zapustil kořeny na území místního kostela sv. Michaela ve vesnici Veryn. V roce 1984 získal starý dub status botanické památky. Strom má několik dutin, z nichž jedna je tak velká, že připomíná jeskyni. Existuje legenda, že za druhé světové války seděl v dutině ostřelovač a bránil vytvoření přechodu přes řeku Dněstr. V roce 1917 byla ve Verynu škola ukrajinských sičských střelců. Vojáci starý strom zvěčnili na fotografii, která byla později použita jako obrázek na pohlednici.
11Španělský dub La Vega400Španělsko
Příběh stromu: „Pořízek na louce“ je starý kolem 400 let a mimořádně veliký: je přes 12 metrů vysoký, jeho kmen má obvod přes 4 metry, koruna má průměr přes 28 metrů a vytváří stín o ploše kolem 580 m2. Rovněž tak drží rekord v počtu lidí, kteří se pod ním skryjí – celkem 2000. Je výjimečně zachovalý, za což mohou především obyvatelé Coripe, kteří se o něj starají po generace. Každý květen se ke stromu koná pouť na počest Panny Fátimy.
12Tisíciletý olivovník z Luras3000–4000Itálie
Příběh stromu: Tisíce let starý olivovník je přírodním zázrakem, který fascinuje a udivuje svou vznešeností a krásou. Tento prastarý strom se nachází v malém městečku Luras na Sardinii a je považován za jeden z nejstarších exemplářů divokých olivovníků na ostrově. Pro moudrost svého věku je definován jako „patriarcha přírody“, jehož stáří se odhaduje na 3000 až 4000 let. Strom má robustní a odolnou strukturu, která svědčí o jeho dlouhověkosti, je skutečným symbolem odolnosti a kontinuity.
13Viiraltův dub300–400Estonsko
Příběh stromu: Viiraltův dub, pojmenovaný po rytině známého estonského grafika Eduarda Viiralta z roku 1943, se hrdě tyčí v estonské oblasti Viljandi. Tento 13 metrů vysoký strom, známý také jako Tamme-Koori tamm, je nositelem historických intrik. Legenda praví, že jej švédský král osobně zasadil ze zlomeného kmene a sliboval návrat švédské moci do Estonska. Navzdory změnám krajiny zůstává dub robustní, s obvodem 550 cm. Tento ikonický strom, připomínaný na stříbrné minci k 90. výročí Estonska, má kulturní a historický význam. Představuje místo povinné návštěvy pro milovníky umění a pro ty, kteří zkoumají bohaté dědictví Estonska.
14Buk lesní z Bayeux160Francie
Příběh stromu: Buk z Bayeux je vzácná francouzská přírodní památka, která se proslavila stejně jako tapisérie z Bayeux v Normandii. Je oblíbený pro svůj nesmírný baldachýn a mohutné pokroucené větve a je dokonalým romantickým místem pro oslavy a svatby. Vzhledem k dnešnímu rozpětí koruny – přes 40 metrů – muselo město posledních 100 let neustále zdokonalovat neuvěřitelnou nosnou konstrukci. Neustálá péče a láska ke stromu, jež se projevuje také v e-mailech, které dostává, jsou jeho nejlepší ochranou do budoucna.
15Kaštanovník v Acton Parku ve Wrexhamu500Velká Británie
Příběh stromu: Kaštanovník setý ve velšském Wrexhamu je vítězem národního kola Stromu roku, kde zvítězil s působivými 17 % hlasů. Tento obří strom, jehož stáří se odhaduje na téměř 500 let, je symbolem odolnosti města, které překonalo výzvy od poválečného drancování parku kvůli palivovému dříví ve čtyřicátých letech až po desítky smrtících bouří. Strom je oslavován a milován místními obyvateli pro svou krásu a historii a často je středobodem pikniků a oslav.

Anketa

Který z evropských stromů se nejvíce líbí vám? (Pozor, toto není oficiální hlasování v soutěži Evropský strom roku)
Dub rodiny Pálffyů (Slovensko)
1,1 %
Kamélie (Portugalsko)
0,4 %
Dub „Kanepju“ (Lotyšsko)
2,7 %
Strom litevského patriarchy (Litva)
0,3 %
Stojí hruška v širém poli (Česko)
60,5 %
Cedr u školy Sainte-Marie (Belgie)
0,6 %
Zelená dáma v národním parku Krka (Chorvatsko)
0,3 %
Srdce zahrady (Polsko)
8,5 %
Lípa Maria (Nizozemsko)
1,2 %
Tisíciletý dub (Ukrajina)
1,8 %
Španělský dub La Vega (Španělsko)
1,5 %
Tisíciletý olivovník z Luras (Itálie)
5,3 %
Viiraltův dub (Estonsko)
1 %
Buk z Bayeux (Francie)
13,7 %
Kaštanovník v Acton Parku ve Wrexhamu (Velká Británie)
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2051 čtenářů.

Vypěstováno na kmínku

Zahrada

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám